Actiunile BRD (BRD) au scazut luni cu 2,05% si au temperat ascensiunea bursei la 1,16%, astfel ca indicele general (BET-C) a recuperat o parte din corectia din precedentele doua sedinte, insa lichiditatea pietei abia s-a apropiat de 20 milioane lei.
In sedintele de joi si vineri, bursa a scazut cumulat cu 5,8%.

La deschiderea sedintei de luni, preturile celor mai multe actiuni de la BVB au scazut, insa dupa ora 10:30 piata a revenit pe crestere usoara, influentate de revenirea burselor vest-europene. Punctul maxim de crestere al indicelui general BET-C a fost inregistrat cu putin inainte de inchidere.

Revenirea a fost mai vizibila in cazul indicelui BET-FI, al actiunilor SIF-urilor si al titlurilor Fondul Proprietatea. Indicele a inceput sa creasca in jurul orei 10:20, iar in urmatoarele 40 de minute a urcat cu aproape 2,7%.

Ulterior, ascensiunea pietei s-a temperat usor, astfel ca la inchidere indicele general era in crestere cu 1,16%, iar indicele BET-FI era cu 2,42% peste nivelul de vineri. Cresterea indicelui general a fost franata de actiunile OMV Petrom si BRD care au coborat cu 0,34% si, respectiv, cu 2,05%, fiind printre putinele actiuni care au incheiat ziua in teritoriu negativ.

Scaderea celor doua actiuni a temperat si ascensiunea indicelui BET, al celor mai lichide zece titluri. Indicele a avansat, astfel, cu 0,97%.
Actiunile BRD si OMV Petrom au cele mai mari ponderi in indicele BET-C (cumulat 38,52%), iar in BET reprezinta impreuna 38,66%.

Directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas, spune ca piata este dominata de speculatori, acestia reactionand la stirile externe mult mai mult decat la cele externe, iar absenta investitorilor institutionali locali este cea mai vizibila in aceasta perioada.

"Bancile sunt primele afectate in criza datoriilor suverane, iar pretul actiunilor bancilor romanesti este influentat de perceptia de pe pietele internationale, iar investitorii vad in sedintele de cresteri oportunitatii de a vinde. Speculatorii asteapta un nou val de stiri ca sa vanda, merg pe principul cumpara pe zvon si vinde pe stire. Lumea este in asteptare, «sa vedem ce se mai intampla si dupa aceea luam decizia»", a declarat Nilas, potrivit Mediafax.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu doar 0,31% peste sesiunea anterioara, cresterea fiind limitata de scaderile actiunilor OMV Petrom, dar si Transgaz (1,06%). Cele doua titluri au cele mai marui ponderi in BET-NG.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 1,18%.

"In lipsa unor masuri ferme care sa stabilizeze cel putin la nivel emotional investitorii, volatilitatea va continua iar tranzactiile se vor face in continuare cu ochii atintiti pe indicii Dow Jones ori DAX. Prudenta ramane in continuare o atitudine ce se poate dovedi salvatoare intr-un astfel de context. Am putea asista la anumite reveniri in urmatoarele zile, insa nu cred ca am ajuns la acel punct de echilibru care ar putea impulsiona formarea unui trend ascendent. Cred, totusi, ca este iminent acel moment cand se va acorda incredere unui nou model economic ce poate convinge ca este capabil sa rezolve treptat problemele si sa tempereze actualele temeri, iar asta nu mai departe de finalul anului", considera Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Investitorii au transferat actiuni de 19,9 milioane lei (4,6 milioane euro), suma cu 43% redusa decat rulajul de vineri, de aproape 35 milioane lei (8,2 milioane lei).

"Cresterile tehnice pe care le au acum pietele internationale nu au o motivatie fundamentala, iar acest aspect este tradus prin continuarea temerilor cumparatorilor. Fara aparitia unor noi motive de panica nici cei care au actiuni nu se grabesc sa ia o decizie", a afirmat Tihon.
Rulaje de peste 100.000 de lei au consemnat doar 14 actiuni din cele 78 de titluri listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea internationale.

Actiunile Fondului Proprietatea s-au mentinut pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu transferuri de 8,2 milioane lei, si au asigurat 41% din rulajul pietei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,4575 lei, pret in crestere cu 3,51%.

"Pe termen scurt, de pana la o luna, ma astept la volatilitate ridicata in functie de declaratiile factorilor politici internationali, iar pe ultima parte a anului cred ca vom vedea scaderi generate de acutizarea crizei datoriilor suverane", a spus Nilas.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 2,3%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu pana la 3,2%. Bursele din Bulgaria si Slovenia erau in scadere cu 0,2% si, respectiv, cu 0,9%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri