Bursa a scazut vineri cu 0,7%, in linie cu pietele internationale, insa in aceasta saptamana a avansat cu 2,5%, intr-o piata unde putini investitori au fost prezenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea de vineri abia a depasit 14 milioane lei, conform Mediafax.
Astfel, piata a revenit pe scadere, dupa patru zile consecutive in care a avansat cu 3,2%. Dupa evolutia din precedentele patru sesiuni, bursa a recuperat doar o parte din corectia de 5,8% inregistrata in ultimele doua sedinte de saptamana trecuta.

Raportat la nivelul de la inceputul lunii august, inaintea perioadei de volatilitate ridicata pe burse, dupa retrogradarea ratingului SUA de catre Standard & Poor's, indicele general al BVB, BET-C, este cu 13,14% mai jos. Totodata, piata este cu 10% sub nivelul de la finalul anului trecut.
Majoritatea investitorilor au trecut din nou pe pozitii de asteptare, inca din primele minute. La finalul sedintei de vineri numai 10 actiuni din cele 78 de titluri de pe principalele categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.

Directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian, spune ca cei mai multi investitori de la BVB au asteptat vineri discursul sefului Fed, Ben Bernanke, deoarece toate pietele vor reactiona la declaratiile acestuia si, implicit, miscarile de pe bursele externe vor avea ecou si pe piata de la Bucuresti.

El considera ca incepand de luni situatia s-ar putea schimba radical, in functie de strategia care va fi adoptata de catre banca centrala americana.

"Cel mai important este sa vedem cum va fi perceputa de catre investitori si care va fi directia pietelor. Faptul ca pana in prezent nu a existat interes pentru sustinerea preturilor nu poate decat sa ne ingrijoreze, investitorii asteptandu-se probabil ca preturile sa continue scaderea si astfel sa cumpere la valori mai mici", a mai spus brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,03% sub inchiderea de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat un recul de 0,53%.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 0,68%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 14,1 milioane lei (3,3 milioane euro), valoare de peste doua ori sub rulajul sedintei de joi, de 31,5 milioane lei (7,4 milioane euro).

Actiunile FP au continuat sa fie cele mai lichide, cu operatiuni de 6,4 milioane lei, si au asigurat 45% din rulajul bursei. Cea mai recenta operatiune a fost realizata la pretul de 0,45 lei, in scadere cu 0,79%.

Transferuri de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile, BRD (2,2 milioane lei), SIF Transilvania (1,5 milioane lei), SIF Banat-Crisana (1,3 milioane lei). In cazul BRD, valoarea a fost reprezentata doar de un deal cu 0,02% din titluri, intrucat pe piata principala au fost efectuate numai 5 transferuri, de doar 1.500 de lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au insumat numai 677.000 de lei, valoare de trei ori peste rulajul de joi, de 219.000 de lei.

Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurata de un transfer cu actiuni Macarale Turn Ploiesti (MEHZ), de 554.000 de lei. Tranzactia a fost realizata la 3,99 lei, pret similar celei mai recente cotatii.

La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 2,4%, influentate negativ si de unele date mai slabe privind PIB-ul din SUA. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii cuprinse de cel mult 1,9%. Piata din Rusia era singura in crestere, insa, cu doar 0,2%.

Investitorii asteapta ca Bernanke sa anunte masuri de sustinere a economiei si in discursul din acest an, dar putini sunt cei care anticipeaza ca banca centrala sa actioneze la fel de agresiv ca anul trecut. Analistii anticipeaza ca Bernanke va anunta masuri etapizate.

Seful Fed va sustine un discurs la conferinta anuala a bancii centrale americane, organizata la Jackson Hole, Wyoming. Bernanke a profitat anul trecut de aceasta ocazie pentru a anunta pachetul de stimulare monetara supranumit "QE2", prin care Fed a cumparat din piata secundara obligatiuni de 600 miliarde dolari cu bani proaspat tipariti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri