SIF-urile pot vinde direct unui tert actiunile de la BCR mai devreme de octombrie 2012 doar daca avanseaza o oferta bancii austriece Erste, care are drept de preemptiune, iar aceasta respinge propunerea in termen de 30 de zile, informeaza Mediafax.
Daca Erste nu cumpara actiunile pe care SIF-urile vor sa le vanda, acestea pot fi vandute unui tert in termen de 60 de zile, la acelasi pret propus Erste, potrivit acordului semnat in august 2009 de cele cinci SIF-uri si Erste pentru prelungirea cu doi ani, pana in octombrie 2011, a termenului pana la care Erste era obligata sa listeze cea mai mare banca romaneasca.

In cazul in care SIF nu vinde pachetul de actiuni catre un tert in termenul de 60 de zile si doreste sa cedeze pachetul se revine la situatia initiala si o noua oferta va fi adresata Erste. Abia dupa octombrie 2012 SIF-urile se pot indrepta direct catre aun alt cumparator decat grupul austriac.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani. Astfel, Erste si cele cinci SIF-uri trebuie sa reia discutiile privind intrarea BCR la Bursa.

In acordul semnat in 2009 se prevede si ca listarea BCR trebuie solicitata fie de cele cinci SIF-uri catre Erste, fie in baza unui acord scris intre Erste si cel putin trei SIF-uri.

"Partile convin ca orice obligatie a Erste de a initia listarea BCR si de a efectua orice actiuni in legatura cu aceasta (...) va fi amanata pana la aniversarea unui termen de cinci ani de la data finalizarii contractului (de privatizare a BCR- n. r.) fara modificarea conditiilor initiale cu privire la listarea BCR. Dupa expirarea perioadei de suspendare, initierea listarii BCR va fi conditionata de incheierea de catre Erste si cel putin trei SIF-uri a unui acord scris privind initierea listarii BCR sau de primirea de catre Erste a unei notificari scrise din partea tuturor SIF-urilor, in care se solicita initierea listarii BCR, oricare dintre acestea survine primul", se precizeaza in acord.

Obligatia listarii BCR va fi precedata de realizarea unui raport de evaluare care sa demonstreze ca pietele financiare si de capital sunt stabile si au revenit din criza. Perturbarile majore de pe piete au fost argumentul invocat in 2009 de Erste si SIF-uri pentru amanarea listarii BCR.

"Un acord/o decizie a oricarei parti actionand in conformitate cu prezentul acord de a initia listarea BCR trebuie sa se bazeze, in mod rezonabil, pe existenta unor piete financiare si de capital stabilizate si remediate la nivel intern si international", se arata in acordul dintre SIF-uri si Erste.

Pietelele financiare au inregistrat o volatilitate ridicata la inceputul lunii august, ca urmare a retrogradarii ratingului SUA de catre agentia Standard&Poor's, iar investitorii inca nu sunt convinsi ca economiile unor state dezvoltate nu vor reintra in recesiune. Astfel, raportul de evaluare nu ar avea acum concluzii favorabile pentru listarea BCR.

Raportul trebuie intocmit in termen de 60 de zile de la primirea solicitarii de o firma pe care SIF-urile o selecteaza dintr-un grup de trei companii nominalizate de Erste.

Daca toate aceste cerinte vor fi implinite, listarea BCR va fi initiata de Erste in termen de un an, se mai precizeaza in acord.

Intrarea BCR la bursa ar putea fi realizata printr-o oferta publica initiala (IPO), respectiv printr-o majorare de capital si actiunile emise sa fie vandute pe bursa, sau printr-o oferta secundara in care Erste si cele cinci SIF-uri sa vanda cate o cota porportional cu participatia fiecaruia.

Totodata, in acord s-a dat dreptul Erste de a lansa anual o oferta de cumparare pentru actiunile BCR pe care angajatii bancii le detin, la un pret maxim de 6,5 euro/titlu. Pretul va fi calculat prin inmultirea valorii contabile a actiunilor BCR si un multiplu rezultat din impartirea valorii de piata a titlurilor BRD cu valoarea contabila a acestora, la care se va adauga o prima de 50%. In oferta derulata anul trecut, Erste a propus un pret de 14,03 lei (3,3 euro) pe actiune.

In acord s-a mentinut prevederea ca pana la listarea BCR, banca sa acorde anual dividende reprezentand minim 40% din profitul calculat conform standardelor internationale de contabilitate. Totusi, BCR nu a acordat dividende in ultimii doi ani, ci a capitalizat castigurile si a acordat actiuni gratuite.

Un grup de actionari a solicitat la finele lunii iulie solicitari celor cinci SIF-uri pentru convocarea AGA in care consiliile de administratie sa fie mandatate sa ceara listarea BCR. Dintre cele cinci SIF-uri, doar SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia au convocat AGA, in timp ce SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania nu au dat curs solicitarilor, considerand ca cererile nu indeplineau "conditiile legale".

Totusi, SIF Transilvania a anuntat ca vrea sa convoace AGA in octombrie pentru discutarea listarii BCR sau a valorificarii pachetului de titluri detinut la banca, intentionand ca pana atunci sa finalizeze negocierile cu Erste.

Una dintre variantele luate in calcul vizeaza o oferta din partea Erste care sa cuprinda cumpararea unor actiuni BCR, operatiune insotita de transferul catre SIF-uri unui pachet de actiuni ale bancii austriece.

Alte modalitati de lichidizare a titlurilor BCR sunt vanzarea partiala a titlurilor sau un schimb de actiuni BCR cu titluri Erste. Schimbul s-ar putea realiza fie prin majorarea capitalului Erste, fie direct.

Erste controleaza 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri