Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,6%, sustinuta de cresterile de pe bursele externe, pe o lichiditate salvata de tranzactiile speciale cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au reprezentat 90% din rulajul total, informeaza Mediafax.
Desi preturile celor mai multe actiuni au revenit pe crestere usoara spre jumatatea sesiunii, influentate pozitiv de evolutia pietelor europene, majoritatea jucatorilor de la BVB au ramas pe pozitii de asteptare.

Evolutia pietelor europene a fost sustinuta de stirea ca Grecia a platit in conditii normale doua cupoane ajunse la scadenta, in valoare de 769 milioane euro.

"Cat timp pietele mature sunt foarte sensibile la dezvoltarile noi aparute pe subiectul datoriilor suverane, reactia unei burse foarte mici precum cea de la Bucuresti este de expectativa. Aceasta se manifesta prin volume foarte reduse de tranzactionare si printr-o sincronizare a miscarilor cu bursele mature, dar cu amplitudini mai ridicate inregistrate la Bucuresti, mai ales in cazul scaderilor pietelor.

Explicatia consta in faptul ca piata noastra este condusa practic de capitalul strain care in prezent poate gasi oportunitati de plasament pe pietele mature, in conditii de rentabilitate potentiala rezonabila, precum si de lichiditate sensibil mai atractiva", a declarat pentru Mediafax seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Potrivit analistului, bioritmul investitorilor este intr-un echilibru fragil, iar orice stire/comentariu/interpretare dintr-o sursa avizata pe tema Greciei determina o miscare oarecum exagerata a pietelor intr-o directie sau alta.

"Acesta va fi un mod de a supravietui al pietelor financiare, atat timp cat un faliment controlat este evitat, ceea ce va face ca pretul platit, acela al incertitudinii, sa fie cel al mentinerii unei volatilitati ridicate pe termen mediu si lung. Nu cred ca falimentul Greciei se va produce, si aceasta din cauza incertitudinilor ridicate pe tema consecintelor pe care l-ar avea materializarea unui asa numit risc de contagiune catre alte tari din zona euro si mai ales consecintele asupra sectorului bancar din Vest cu expunere pe obligatiunile suverane elene. Cum efectele negative nu pot fi evaluate, cel mai probabil scenariu ramane ca politicienii sa gaseasca metode pentru a evita solutia naturala dar cu consecinte colaterale, care dau fiori investitorilor ce se tem de activarea unor cercuri vicioase necontrolabile", a mai spus Caruntu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a inchis cu un avans de 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,49% peste inchiderea de luni.

Pe de alta parte, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu doar 0,12%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inregistrat un castig de 0,39%.

Jucatorii au realizat operatiuni cu actiuni de 138,2 milioane lei (32,29 milioane euro), de circa zece ori peste rulajul din prima parte a sesiunii precedente, de 14,4 milioane lei (3,3 milioane euro).

Lichiditatea a fost salvata de doua tranzactii speciale cu actiunile Fondului Proprietatea, de 123,8 milioane lei. Doua pachete cumuland 276,5 milioane de actiuni, respectiv 2% din capitalul Fondului, au fost cedate marti pe piata Deal a Bursei de de Valori Bucuresti (BVB) la un pret de 0,448 lei pe unitate, cu 0,04% peste referinta.

Pe piata principala titlurile FP au inchis sesiunea la o cotatie de 0,4490 lei, cu 0,27% peste nivelul inchiderii de luni, iar transferurile au insumat 5,4 milioane lei.

Jucatorii au realizat si transferuri cu produse structurate (1,19 milioane lei), contracte futures (101.000 de lei), precum si cu unitati de fond (12.300 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de doar 295.000 lei (68.800 euro), nivel apropiat de rulajul sesiunii precedente, de 308.000 de lei.

Actiunile Armax Gaz (ARAX) au fost si marti cele mai lichide, cu schimburi de 116.000 de lei, iar pretul a coborat cu 2,74%, la 0,1313 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 2%, iar actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de marti in crestere, investitorii sperand ca Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite va anunta noi masuri de sustinere a economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri