Bursa de la Bucuresti a scazut luni cu 0,81%, dupa sapte sedinte consecutive de crestere, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au mentinut pe linia ascendenta din precedentele 11 sesiuni si au incheiat aproape de nivelul maxim din ultimele sase luni.
In primele minute cotatia actiunilor FP a urcat cu 1,7%, la 0,499 lei/titlu, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape sase luni. Ulterior, cresterea a incetinit, iar dupa ora 11:10 titlurile Fondului au trecut pe scadere. Pana la finalul sedintei, cotatia a revenit de cateva ori pe verde, pentru perioade scurte de timp, iar cresterile au fost foarte usoare, relateaza Mediafax.

La finalul zilei, actiunile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,492 lei, pret cu 0,29% peste nivelul de vineri. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 13,8 milioane lei (3,1 milioane euro), suma reprezentand 43% din lichiditatea pietei actiunilor, de 32 milioane lei (7,3 milioane euro).

"Cresterea puternica inregistata in ultima perioada de actiunile Fondului Proprietatea i-a determinat pe unii investitori sa isi marcheze o parte din profit in cursul sedintei de astazi. Totodata, s-a vazut ca exista in continuare cumparatori interesati de aceste titluri. Acestia au fost factorii care au determinat micarile repretate ale pretului actiunilor FP intre crestere si scadere", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost pe scadere inca de la deschidere, piata inregistrand astfel prima corectie dupa ce in precedentele sapte zile a crescut cumulat cu 7,6%. Totusi, scaderile au venit pentru majoritatea actiunilor in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere cu 0,47%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,13% sub nivelul de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,66%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,61%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

"Piata a inregistrat in acest an o evolutie buna per ansablul sau si exceptionala pe sectorul companiilor financiare. Pentru urmatoarea perioada ne asteptam la scurte corectii insotite de volume reduse de tranzactionare, insa trendul principal este inca pozitiv cu tinta de timp cel putin pana in martie-aprilie", a afirmat Chisu.

Rulajul pietei actiunilor, de 32 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost cu 24% mai redus decat din sedinta precedenta, de 41,9 milioane lei (9,6 milioane euro).

Titlurile BRD (BRD) au consemnat al doilea rulaj din piata, de aproape 6,1 milioane lei, suma din care 6 milioane lei (1,3 milioane euro) au reprezentat valoarea unui deal. Tranzactia negociata a fost realizata la 11 lei, pret cu 2,83% sub nivelul de vineri. Pe piata principala cotatia a incheiat tot la 11 lei, iar transferurile au cumulat doar 86.000 de lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,4%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii cuprinse intre 0,3% si 2,1%. Investitorii sunt in asteptarea unui summit al Uniunii Europene, pe fondul unor noi temeri privind capacitatea Greciei de a rezolva dificultatile sale financiare.

In plus, creditorii privati ai Portugaliei sunt ingrijorati ca un acord al Greciei pentru reducerea datoriilor va creste probabilitatea ca si ei sa fie nevoiti sa accepte pierderi legate de detinerile de obligatiuni portugheze.


Sursa foto: Freedigitalphotos.net.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri