Publicatia britanica Financial Times a publicat un articol despre Fondul Proprietatea, semnat de jurnalistul Phil Davis, care a vizitat Romania luna trecuta. Articolul, publicat intr-o perioada in care FP este din nou in atentia investitorilor, vorbeste despre infiintarea fondului unic, atentia acordata de institutionali precum Elliott sau Franklin, dar si despre reformele din tara noastra.
“Fondul Proprietatea este un fond ca niciun altul. A fost infiintat in decembrie 2005 pentru a-i compensa pe cei carora le-a fost confiscata averea de regimul comunist din Romania si nu are echivalent nicaieri in estul Europei”, isi incepe Davis articolul.

El mentioneaza ca cel mai ciudat lucru este ca acest fond inchis a devenit activist implicat si da in judecata guvernul care l-a creat.

“Tinand cont de toate acestea, nu e tocmai un fond de investitii tipic. Si totusi, strainii incep sa cumpere actiuni. De la listarea din ianuarie anul trecut, realizata pentru a permite despagubitilor sa isi vanda actiunile, investitorii institutionali au stans cel putin 43% din capitalul social, incluzand aici Elliott Associates, un hedge fund american activist care si-a construit un renume dand in judecata guverne din tari emergente din intreaga lume si despre care nu se poate spune ca arunca cu banii fara sens”.

Jurnalistul explica acest interes prin atractia pentru Mark Mobius, legendarul investitor pe pietele emergente, accentul pe energie dar si prin faptul ca a devenit mai transparent si mai lichid dupa listarea pe BVB. Un alt aspect important mentionat este acela ca actiunile stagneaza la un discount de 60% din valoarea activului net, atragand investitori de de tip „deep value”.

„In orice caz, investitia este o proba de curaj. Este un pariu pe economia Romaniei, pe bunavointa elitei politice romanesti de a pune in aplicare reforme si pe capacitatea Franklin Templeton de a conduce companiile de stat spre niveluri mai ridicate de guvernanta corporativa”.

In continuarea articolului se vorbeste despre reformele prin care a trecut Romania, in special ca urmare a acordului cu FMI si rolul asumat de Fondul Proprietatea de a ajuta la eliminarea coruptiei, clientelismului si ineficientei din afacerile de stat.

Citeste articolul complet in Financial Times

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri