Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis sanctionarea fostului director general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, si a sefului departamentului de tranzactionare din BCR, Valerian Ionescu, in cazul unor nereguli cu produse structurate. Conform analizei, BCR a incalcat parametrii in 136 de cazuri, intre iunie 2011 si ianuarie 2012 iar pentru aceste incalcari responsabil este Valentin Ionescu, fostul director al Bursei, revocat in noiembrie 2011.
CNVM mentioneaza ca in perioada iunie 2011 – ianuarie 2012, BCR, in calitate de furnizor de lichiditate a incalcat parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate in 136 de cazuri, conform analizei efectuate de Bursa de Valori Bucuresti la solicitarea Comisiei.

„Situatiile in care BCR nu a respectat prevederile Codului BVB privind parametrii aplicabili furnizorului de lichiditate au fost comunicate C.N.V.M. ulterior solicitarii acesteia, incalcandu-se astfel prevederile art. 24 lit. b) si lit. d) coroborat cu art. 18 (2) din Regulamentul CNVM nr. 2/2006 privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in ordonanta de sanctionare.

Pentru incalcarile mentionate, CNVM l-a gasit responsabil pe Valentin Ionescu (foto), in calitate de Conducator si Director General in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, la momentul savarsirii faptelor, ”care desi putea si trebuia sa previna faptele mentionate, nu a facut-o”. Astfel, acesta a primit o sanctiune cu amenda de 5.000 lei domnul Valentin Ionescu, in calitate de Conducator si Director General in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, la momentul savarsirii faptelor.

Desi Ionescu a fost revocat in toamna anului trecut si CNVM a constatat nereguli pana in luna ianuarie, nu a fost sanctionat niciun alt conducator al bursei din perioada noiembrie 2011-ianuarie 2012 (cand in continuare s-au constatat nereguli).

Tot o sanctiune de 5.000 de lei a primit si Valerian Ionescu, Sef Departament Tranzactionare si Vanzari Instrumente Financiare in cadrul Bancii Comerciale Romane.

„Avand in vedere rezultatele si concluziile analizei efectuate cu privire la tranzactiile cu produse structurate emise de Erste Bank cu simbol EBDAXTL2 si EBWTITL1 din data de 05.08.2011, pentru care Banca Comerciala Romana a actionat in calitate de furnizor de lichiditate, se retine faptul ca: BCR nu a informat in timp util investitorii cu privire la disfunctionalitatile de ordin tehnic inregistrate si nu a transmis investitorilor informatiile relevante necesare in efectuarea tranzactiilor, nerespectand astfel prevederile art. 27 lit. a) si d) din Legea nr. 297/2004, incalcare cauzata si de neincadrarea in prevederi ale Codului BVB – Operator de piata si a parametrilor aplicabili furnizorului de lichiditate in cazul tranzactiilor cu produsele structurate”, se arata in ordonanta CNVM.

Astfel, s-a constatat ca BCR nu a notificat BVB cu promptitudine disfunctionalitatile tehnice intampinate, nu a notificat BVB imediat remedierea situatiei, nu a actualizat cotatiile ferme in maxim 5 minute de la retragerea acestora.

„In perioada iunie 2011 – ianuarie 2012, BCR, in calitate de furnizor de lichiditate a incalcat parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate in 136 de cazuri, conform analizei efectuate de BVB. Pentru incalcarile mentionate este responsabil domnul Valerian Ionescu, in calitate de conducator si Sef Departament Tranzactionare si Vanzari Instrumente Financiare in cadrul Bancii Comerciale Romane, care desi putea si trebuia sa previna faptele mentionate, nu a facut-o”, se mai arata in ordonanta comisiei.

La inceputul lunii trecute, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital a solicitat CNVM sa investigheze tranzactiile cu unele produse structurate emise de Erste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri