Revocarea lui Valentin Ionescu din functia de director a Bursei de Valori Bucuresti a luat prin surprindere intreaga piata. Daca in septembrie 2010 brokerii si managerii salutau numirea sa, concedierea de acum le ridica multe semne de intrebare. Care au fost, de fapt, motivele?
1. Victima unei lupte de orgolii

Concedierea lui Valentin Ionescu a incins spiritele zilei de ieri. Reactiile nu au incetat sa apara din piata. Doar cateva persoane au ales sa fie citate, in timp ce majoritatea au preferat sa isi pastreze anonimatul, avand relatii directe sau indirecte cu institutia.

“Nu ma asteptam la aceasta miscare, mai ales ca s-a vazut cum Consiliul Bursei de Valori si executivul, din care facea parte si Valentin Ionescu, au facut pasi importanti intr-un timp foarte scurt”, a declarat Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust.

In plus, Simionescu spune ca din punctul de vedere al unui actionar, rezultatele financiare ale BVB au fost multumitoare.

“Perceptia mea, creata exclusiv din mass-media, este ca directorul general nu a avut un Consiliu care sa il sustina. In plus, daca fac legatura cu stirea aparuta recent despre convocarea AGA pentru revocarea consiliului, rezulta ca motivele au fost pur subiective” a declarat pentru wall-street.ro Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

Mai mult, Voicu sustine ca procentul de 10% (al realizarii obiectivelor propuse) invocat in comunicat este mult prea mic. De asemenea, concedierea fara a avea inlocuitor, de pe o zi pe alta si fara a explica foarte clar motivele sau obiectivele neinlocuite denota tot o decizie grabita de alti factori.

In cursul serii, un grup de angajati ai Bursei de Valori Bucuresti au trimis un e-mail catre wall-street.ro, prin care si-au exprimat regretul fata de aceasta decizie.

„Dorim sa ne exprimam tristetea fata de plecarea domnului Valentin Ionescu din echipa BVB, echipa pe care a reusit sa o motiveze si sa ii ofere o perspectiva asupra a ceea ce inseamna pro-activitate. Pe tot parcursul colaborarii sale cu BVB, in ciuda momentelor grele, a reusit sa mentina un echilibru in interiorul companiei si sa se dedice 100% proiectelor de dezvoltare asumate”, se arata in mailul remis de angajatii Bursei.

2. Motivele Consiliului: CEO-ul nu si-a facut treaba

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a hotarat incetarea contractului de mandat al lui Valentin Ionescu, directorul general al companiei. Pana la numirea unui inlocuitor, postul interimar va fi ocupat de directorul adjunct Alin Barbu.

Consiliul Bursei motiveaza decizia prin faptul ca nu si-a indeplinit angajamantele de performanta asumate. “Nu sunt motive care sa incredinteze Consiliul Bursei ca va indeplini angajamanetele de performanta asumate la preluarea postului, tinta principala contractuala fiind indeplinita in proportie de 10%”, se arata in comunicatul Bursei.

De asemenea, Consiliul mai explica faptul ca Ionescu nu a alocat timp pentru coordonarea resurselor BVB in vederea atingerii tintelor planificate carora le-a acordat o importanta redusa, “iar ca urmare a implicarii insuficiente, riscurile operationale au crescut nejustificat (oferta publica Petrom, nesupravegherea intermediarilor implicati in operatiunile cu unele dintre produsele structurate)”.

Hotararea survine sanctionarii in cursul lunii august a lui Valentin Ionescu cu avertisment.

“Consiliul Bursei a semnalat situatia domnului Valentin Ionescu si actionarilor BVB in septembrie, cand a luat hotararea de a prelungi contractul acestuia pe o perioada de maximum 6 luni. Cu aceasta ocazie s-a solicitat domnului Valentin Ionescu un plan de redresare rapida, plan care a fost intocmit neconcludent si nu a convins Consiliul Bursei”, se mai arata in comunicat.

3. Slabiciunea Consiliului Bursei

Mai multi brokeri dintre cei care au preferat sa nu isi dezvaluie numele sustin ca aceasta concediere este o dovada a slabiciunii actualului Consiliu de Administratie, in contextul in care a fost ceruta convocarea Adunarii Actionarilor pentru revocarea boardului actual.

„Actionarii sunt nemultumiti de actualul consiliu si amenintarea revocarii este tot mai mare. Este o dovada de slabiciune, de vulnerabilitate, vor sa gaseasca vinovati in alte parti si sa se justifice in fata actionarilor ca vina princiapala a purtat-o Valentin Ionescu”, a declarat un broker.

Cei 10 oameni pe care wall-street.ro i-a contactat pentru a discuta acest subiect au spus ca planeaza inca neclaritatea asupra motivelor concedierii.

„Vrem si noi sa stim care sunt acele 90 de procente din obiective ce nu au fost indeplinite. Nu stim nici macar ce obiective a avut. In plus, de ce vine asa subit aceasta revocare, cand ultima sa evaluare a fost in august si mandatul i-a fost prelungit cu sase luni?”, se intreaba un alt broker.

Solicitarea de a face publice motivele concrete ale concedierii a venit din mai multe directii. Insa, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, nu a putut fi contactat pana la publicarea acestui material.

Un manager al unei companii de brokeraj din piata a declarat, sub protectia anonimatului, este convins ca revocarea lui Ionescu are la baza lupte de orgoliu dintre anumiti membrii ai Consiliului si executivul. „Daca tot nu si-a indeplinit acele misterioase obiective, de ce nu s-a constatat acest lucru in august, la evaluare? Ce trebuia sa faca in 3 luni si nu a fost facut? Sa nu uitam ca anumite lucruri nu depind doar de directorul bursei ci si de alte institutii precum CNVM, statul roman, actionarii companiilor private cu care se discuta listarea. Sa nu uitam nici ca in prezent contextul macro intern si extern nu este deloc unul favorabil si piata de capital este poate cea mai afectata. Sunt dezamagit de logica acestei decizii si ma intreb ce sanse are piata sa se dezvolte daca suntem blocati in astfel jocuri”, a mai spus managerul.

Mesajul lui Valentin Ionescu

In dimineata zilei de vineri, Valentin Ionescu a trimit un mesaj:

"Avand in vedere recenta mea demitere, doresc sa precizez ca a fost o onoare sa ocup functia de Director General la Bursa de Valori Bucuresti, fiind o experienta noua, cu provocari pe masura. Cred, in continuare, cu tarie, in potentialul de dezvoltare a Bursei de Valori Bucuresti, ca pilon important in economia romaneasca.

Activez in acest domeniu de mai bine de 15 ani si, prin experienta acumulata in Romania, cat si pe pietele regionale, voi continua sa imi aduc aportul la consolidarea si promovarea pietei de capital din Romania.

Vreau sa aduc multumiri, in mod special, echipei de angajati de la BVB, care au muncit cu dedicatie si entuziasm alaturi de mine si de la care am avut si eu, personal, multe lucruri de invatat. Si, nu in ultimul rand, multumesc colegilor din piata pentru aprecierile pozitive ale activitatii mele si sprijinul oferit".


Un nou director se va gasi dupa AGA

Contactat de Mediafax, Stere Farmache a declarat ca boardul nu va cauta, deocamdata, un nou director general, ci va astepta derularea AGA in care actionarii vor discuta revocarea actualilor administratori.

"Executivul actual are capabilitatile necesare pentru a continua activitatea Bursei. Cel mai probabil vom astepta AGA si in functie de decizia actionarilor, fie vom cauta o persoana pentru aceasta functie (de director general -n.r.), fie viitorul Consiliu se va ocupa de aceasta sarcina", a spus Farmache.

Farmache a afirmat ca Ionescu va primi plati compensatori, insa a refuzat sa spuna care este valoarea acestora. Surse din piata au declarat pentru wall-street.ro ca platile compensatorii vor fi in cuantumul a 10-12 salarii lunare.

Reusite versus nereusite

Intr-un interviu video acordat wall-street.ro la implinirea unui an de mandat, Valentin Ionescu facea bilantul celor 12 luni.

Realizarile primului an de mandat includ listarea Fondului Proprietatea si tranzactionarea fara probleme prin conturi globale, mutarea unor emitenti de pe Rasdaq pe piata reglementara, dezvoltarea ATS-ului si a pietei derivatelor.

„Cea mai mare reusita din ultimul an este functionarea cu conturi globale pe anumiti emitenti si aducerea de market makeri, in special pe piata derivatelor. Cel mai mare esec pentru piata a fost, in mod clar, nereusita ofertei Petrom, dar nu a depins de noi. Ce a tinut de bursa s-a realizat”, declara atunci Valentin Ionescu.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a facut in primele noua luni din acest an un profit net de 15,8 mil. lei, cu 156,2% mai mare decat cel din perioada similara de anul trecut.

Cifra a fost sustinuta in special de profitul operational, care a urcat cu 222%, pana la 6,77 mil. lei. Retrogradarea ratingului suveran al SUA a facut din august luna cu cele mai mari venituri din tranzactionare obtinute de BVB in 2011 (2 mil. lei) si a doua cea mai buna luna din 2011 in privinta rulajelor inregistrate pe piata principala de actiuni.

Afla mai multe despre bilantului primului an de mandat al CEO-ului din interviul video.

1. Credeti ca este oportuna demiterea lui Valentin Ionescu?

2. Credeti ca piata de capital va avea de suferit in urma acestei miscari?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri