Actionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat joi in AGA distribuirea unui dividend brut de 0,1712 lei din profitul de anul trecut, de 5,7 ori mai mare fata de valoarea alocata pentru 2010, de 0,03 lei/actiune, ca urmare a castigului obtinut din vanzarea pachetului de la BCR catre Erste, scrie Mediafax.
De asemenea, actionarii au fost de acord si cu bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an propus de administratori. Potrivit proiectului, profitul net al SIF Transilvania ar urma sa scada in acest an de peste doua ori, la 89 milioane lei (20,3 milioane euro).

Ca urmare a tranzactiei cu Erste, profitul a crescut anul trecut de 3,1 ori, la 207,72 milioane lei (49 milioane euro), iar valoarea totala a dividendelor pe care societatea le-ar putea acorda este de 186,97 milioane lei si reprezinta 90% din profitul net de anul trecut.

SIF Transilvania si SIF Moldova au fost singurele care au vandut anul trecut integral pachetele de actiuni BCR catre Erste. Fiecare dintre ele a primit in schimbul a 6% din titlurile BCR o componenta cash de 123,6 milioane lei si aproape 1% din actiunile Erste.

Veniturile totale pentru acest an sunt estimate sa scada de doua ori, la 162 milioane lei (37 milioane euro), de la 325,8 milioane lei (76,9 milioane euro).

Diferenta dintre indicatorii financiari inregistrati anul trecut si estimarile mult mai reduse pentru acest an este determinata in principal de banii incasati de SIF Transilvania pentru actiunile BCR vandute anul trecut catre Erste.

Cheltuielile totale sunt estimate sa scada cu 24%, la 59 milioane lei (13,5 milioane euro), dupa ce anul trecut au fost de 77,5 milioane lei (18,3 milioane euro).

Pentru acest an, conducerea SIF Transilvania a bugetat investitii de 75 milioane lei (17,1 milioane euro), cu 23% peste cele programate pentru anul trecut, de 61 milioane lei. Fondurile ar urma sa fie finantate in totalitate din sursele proprii ale societatii.
Printre sectoarele si companiile vizate de SIF Transilvania se regasesc sectorul energetic si de utilitati (Petrom, Transgaz, Transelectrica), sectorul farmaceutic (Antibiotice, Biofarm, Azomures), sectorul industrial (Alro, Electromagnetica, Compa, Prospectiuni si alete firme din industria alimentara si textila). SIF Transilvania va monitoriza si companiile din sectorul financiar-bancar, precum BRD, Banca Transilvania si Erste.

Sefii societatii spun ca SIF Transilvania ar putea cumpara actiuni in cadrul ofertelor anuntate de stat, la companii precum Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar si la distribuitorii de gaze GDF Suez si EON Gaz Distributie. Alte companii enumerate pe lista SIF sunt CEC Bank, Posta Romana, Romaero, Tarom, Romtelecom si CFR.

Potrivit unor surse prezente la AGA, in cadrul sedintei, omul de afaceri Constantin Fratila a solicitat inceperea actiunii in raspundere impotriva presedintelui Consiliului de Administratie Mihai Fercala si a lui Dan Simionescu, directorul de investitii al SIF, insa propunerea sa nu a fost introdusa pe ordinea de zi intrucat nu a fost depusa cu minim 15 zile inaintea adunarii generale.
Fratila detine circa 3% din actiunile SIF Transilvania.

Intre fostul arbitru de fotbal si SIF au aparut anul trecut o serie de divergente privind controlul Scut, o filiala a COMCM. SIF Transilvania are un capital social de 109,2 milioane lei, divizat in 1,092 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Actiunile SIF3 au inchis sesiunea bursiera de miercuri la un pret de 0,727 lei, cu 3,86% peste referinta. La aceasta cotatie, societatea are o valoare de piata de 793,98 milioane lei (181,4 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri