Scandalul continua la SIF Muntenia (SIF4), administratorul societatii acuzand ca demersurile Consiliului Reprezentantilor Actionarilor (CRA) de a rezilia contractul de administrare sunt abuzive, in vreme ce motivatiile ar deforma grav realitatea.
In iulie, mai multi actionari nemultumiti de conducerea SIF4 au reusit sa se impuna in AGA, obtinand majoritatea locurilor in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor, entitate care negociaza si semneaza contractul cu administratorul societatii (in prezent, SAI Muntenia Invest).

Cu o saptamana in urma, CRA a cerut convocarea AGA pentru a supune la vot rezilierea contractul de administrare incheiat cu SAI Muntenia Invest si declansarea actiunii in raspundere contra administratorului pentru daune cauzate societati.

„SAI Muntenia Invest considera ca acuzele aduse de CRA SIF Muntenia nu au o sustinere faptica, fiind rezultatul unei grave deformari a realitatii si, fiind chiar susceptibile, pe alocuri, sa afecteze deopotriva imaginea SIF Muntenia si a SAI Muntenia Invest”, mentioneaza administratorii SIF4 intr-un comunicat oficial.

Acestia adauga faptul ca au reusit „sa gestioneze cu succes o perioada dificila pentru majoritatea companiilor, inclusiv pentru societatile de investitii”.

„Nu intelegem pozitia ostila a CRA SIF Muntenia fata de SAI Muntenia Invest, intrucat nu exista niciun element sau argument legal care sa justifice rezilierea Contractului de Administrare. Mai mult, unele masuri adoptate de CRA SIF Muntenia saptamana trecuta incalca atat prevederile Actului Constitutiv al SIF Muntenia, cat si ale Contractului de Adminstrare”, spune Petre Pavel Szel (foto), presedinte-director General al SAI Muntenia Invest.

Actionarii ii acuzasera printre altele pe administratori ca sunt responsabili de lipsa cresterii performantei portofoliului de instrumente financiare al SIF Muntenia.

“Subliniem ca, in ciuda dificultatilor economico-financiare ce au afectat intregul mediu de afaceri, SAI Muntenia Invest a reusit sa mentina o valoare relativ constanta a profitului brut, aceasta in conditii de adancire a crizei economice. Mai mult, randamentul dividendului brut aferent anului 2011 a fost superior celui aferent oricaruia din anii anteriori”, se apara sefii SIF4.

Actionarii cer rapoarte “la milimetru” de la administratori. Sefii SIF4: “Ni se limiteaza activitatea”


SAI Muntenia Invest a publicat mai multe masuri pe care Consiliul Reprezentantilor le-a dispus saptamana trecuta, administratorii considerand ca acestea impun limitari ale activitatii administratorului, desi, potrivit prevederilor legale si statutare, CRA nu are competenta de a adopta astfel de masuri.

Cele mai importante masuri pe care Consiliul Reprezentantilor actionarilor vrea sa le impuna administratorului:

  • Pana la rezilierea contractului de administrare, SAI Muntenia Invest trebuie sa informeze CRA cu privire la acte juridice sau operatiuni cu valoare de minim 10.000 de euro, care sunt aprobate si/sau derulate in firme pe care SIF4 le controleaza.

  • Administratorul trebuie sa solicite in prealabil avizul scris al Consiliului pentru orice alte operatiuni decat cele curente care sunt urgente si care pot duce la un rezultat profitabil pentru SIF Muntenia.

  • Administratorul trebuie sa informeze CRA asupra tuturor platilor aprobate si/sau efectuate in numele si/sau pe contul SIF Muntenia care au o valoare de cel putin 5.000 de euro sau echivalent in lei, cu precizarea beneficiarului sumelor platite.

  • Pentru evitarea conflictului de interese toate platile care urmeaza sa fie facute in numele si/sau pe seama SIF Muntenia catre SAI Muntenia Invest sa fie efectuate numai cu aprobabarea scrisa prealabila CRA, data prin semnatura presedintelui si vicepresedintelui Consiliului

„Demersurile cu caracter abuziv intreprinse de CRA sunt de natura sa afecteze grav imaginea si reputatia SIF Muntenia fata de investitori, cu potentiale repercusiuni asupra pietei de capital. Consideram ca doar o colaborare constructiva intre CRA si SAI Muntenia Invest, bazata pe o comunicare eficienta si deschisa, in cadrul limitelor legale si statutare ale competentelor CRA, serveste cu adevarat intereselor tuturor actionarilor SIF Muntenia”, a concluzionat Petre Pavel Szel.

Actiunile SIF Muntenia inregistrau miercuri o crestere modesta pe Bursa, de 0,1%, pana la 0,716 lei/unitat.Avand in vedere aceasta cotatie, societatea are o valoare de piata cifrata la 577 mil. lei (129 mil. euro).De la inceputul anului pretul titlurilor SIF4 a urcat cu 25,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri