Disparitia lui Cristian Sima cu banii clientilor WBS Holding, anuntata ieri in exclusivitate de Wall-Street.ro, i-a luat prin surprindere atat pe investitorii mai mult sau mai putin cunoscuti care erau clientii sai, cat si pe oficialii Bursei din Sibiu (Sibex), acolo unde brokerul a ocupat functia de director si presedinte aproximativ un an de zile.

Daianu: Sunt stupefiat de disparitia lui Sima. Mi s-a spus ca sunt investitii sigure


Fostul ministru de Finante Daniel Daianu (foto), unul dintre clientii lui Cristian Sima, afirma ca a investit deoarece i s-a spus ca sunt "castiguri mici, dar sigure", informeaza Mediafax.

Daianu a declarat ca a aflat din presa ca Sima nu mai poate fi gasit si ca ar fi plecat cu banii clientilor.

"Sunt stupefiat de disparitia lui Sima (...) Am crezut in buna credinta a unor oameni dintre care unul a ajuns presedintele Sibex. Am conturi deschise la cele doua societati WBS Romania si la WBS Holding pentru ca mi s-a spus ca doar asa se putea tranzactiona pe pietele externe. Am investit pentru ca mi s-a spus ca sunt castiguri mici dar sigure. Stiam ca nu lucreaza in marja, ca riscurile sunt mici. Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arata ca am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum ma intreb daca acest informatii sunt sau nu adevarate. Politia si autoritatile competente trebuie sa investigheze ce s-a intamplat cu banii clientilor, daca au avut loc tranzactii neautorizate cu banii clientilor", a spus el.

Miclaus, Sibex: A fost mai preocupat si a lipsit mai mult in ultima luna, dar am pus totul pe seama problemelor personale


Paul Miclaus (foto), noul presedinte al Sibex dupa demiterea lui Sima, afirma ca in ultima luna acesta a vizitat mai rar biroul din Sibiu fiind totodata mai putin implicat direct in activitatea operatorului de piata.

“Parea mai preocupat in ultima luna, insa am pus totul pe seama unor probleme personale, a divortului care trebuia sa se pronunte la sfarsitul lui august. In general petrecea 4-5 zile in Sibiu insa din iunie a fost mai putin prezent la Sibiu, dar se ocupa totusi de coordonarea activitatii prin telefon si e-mail, unde mereu putea sa fie contactat”, a declarat Paul Miclaus.

Presedintele Sibex spune ca ultima data a discutat cu Sima pe 28 septembrie, urmand ca dupa weekendul din acea saptamana sa se intalneasca cu el, avand in vedere apropierea unui control CNVM la Bursa din Sibiu.

“Nu am mai putut sa il contactam de la acea data, asa ca am convocat o intalnire a Consiliului de Administratie pentru a-i analiza activitatea si astfel a fost demis. Stiam ca ar avea o casa in Elvetia unde mai petrecea uneori weekendurile. Un executiv din Sibex m-a informat ca ultima data cand a vorbit cu Sima i-a spus ca i-au fost furate cardurile si laptopul. Am incercat sa il sunam la numarul din Elvetia insa postul telefonic este desfiintat”, spune Miclaus.

Paul Miclaus afirma ca niciun cont al Sibex nu a fost afectat de posibila plecare din tara a lui Cristian Sima, pentru orice transfer de bani acesta avand nevoie de semnaturile a inca doi oficiali din cadrul Bursei din Sibiu.

De asemenea, Sibex a emis joi un comunicat oficial in care subliniaza ca disparitia fostului director Cristian Sima cu banii clientilor WBS Holding nu are niciun efect asupra operatorului pietei de derivate.

Tudor Chirila: Nu mai tranzactionez prin Sima. Eu pierd doar investitia intr-o prietenie


Intr-o postare pe blogul personal, cantaretul Tudor Chirila afirma ca nu se numara printre clientii care si-au pierdut banii din cauza disparitiei lui Cristian Sima, avand in vedere ca nu mai tranazctioneaza pe pietele internationale din 2011. “Eram si sunt (inca??) prietenul lui Cristian Sima. Cel putin pana cand se va proba limpede ca a parasit tara cu banii clientilor. Pentru mine aceste vesti sunt dureroase si socante. Nu acesta este Cristian Sima pe care l-am cunoscut si mi-e greu sa accept ca as fi prieten cu un escroc”, scrie Tudor Chirila.

Cantaretul spune ca o parte din prietenii lui nu isi pot recupera banii in momentul de fata.

Vedeta TV Andreea Raicu este un alt client de al lui Sima care a aflat din presa despre disparitia lui. "Nu am ce sa declar, sunt plecata din tara si acum am aflat", a fost reactia vedetei contactata de wall-street.ro.

“Imi dau seama prin ce trec ei, ma pun in locul lor si mi se pare foarte grava situatia lor. Pentru cei care se intreaba ce pierd eu. Este destul de simplu: pierd investitia intr-o prietenie”, si-a incheiat Tudor Chirila postarea pe Blog.

Chirila a fost unul dintre cei mai cunoscuti clienti ai lui Cristian Sima, brokerul fiind de altfel si cel care l-a convins sa tranactioneze pentru prima data pe burse.

Oficialii Bursei din Sibiu (Sibex) spun ca disparitia fostului director Cristian Sima cu banii clientilor WBS Holding nu are niciun efect asupra operatorului pietei de derivate.

Politia
si CNVM au demarat investigatii dupa ce mai multi clienti ai firmei WBS Holding, controlata de Sima, s-au plans ca au conturile blocate, brokerul fiind de negasit in ultimele zece zile.

Asociatia Brokerilor: Cazul Sima afecteaza imaginea brokerilor de buna credinta si a pietei de capital


Dan Paul (foto), presedintele Asociatiei Brokerilor, afirma ca informatiile despre disparitia lui Cristian Sima sunt extrem de ingrijoratoare acestea afectand imaginea intermediarilor autorizati si a intregii piete de capital din Romania.

“De aceea, Asociatia Brokerilor sustine verificarea de urgenta, de catre autoritatile competente, a situatiei relatate de presa, pentru stabilirea veridicitatii acesteia si a responsabilitatilor, in cazul in care aceasta se confirma”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei Brokerilor, semnat de catre Dan Paul.

Asociatia se disociaza de orice practici de aceasta natura si avertizeaza din nou investitorii ca, prin apelarea la platforme de tranzactionare si companii neinregistrate in Romania, care utilizeaza o promovare extrem de agresiva si promit castiguri fabuloase, isi asuma un risc foarte mare in ceea ce priveste investitia lor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri