Compania Oltchim (OLT) va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea, a declarat agentiei Mediafax ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Propunerea in acest sens a fost prezentata Guvernului in sedinta de miercuri.

Ministrul a precizat ca, la ora 16.00, Consiliul de Administratie al companiei se va intruni pentru a adopta o decizie in acest sens.
Cererea de intrare in insolventa a Oltchim va fi transmisa Tribunalului Valcea.

Surse oficiale au declarat marti seara, pentru Mediafax, ca premierul Victor Ponta a discutat cu oficialii FMI despre situatia combinatului Oltchim, iar principala varianta luata in calcul este intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari.

Intrarea in insolventa presupune ca Guvernul sa se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii si sa astepte decizia judecatorului sindic, au adaugat sursele.

Tot marti seara, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca, in opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolventa este singura varianta de a viabiliza compania Oltchim, care necesita un proces de restructurare.

El a confirmat, la Realitatea TV, ca in acest caz vor exista disponibilizari si vor fi inchise unele activitati conexe, precizand ca, in mandatul sau la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schita unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.

Chitoiu a adaugat ca stie ca actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a inceput discutiile cu potentiali investitori interesati de Oltchim.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca va propune Guvernului o solutie pentru Oltchim.

"La Oltchim, maine voi depune un memorandum in Guvern in legatura cu perspectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Dansii au agreat ca formula noastra este cea corecta. Ramane discutia in legatura cu viabilitatea acestei mari companii. FMI da prea putine sanse. Am explicat ca privatizarea anterioara, acel Broadway show (...), s-a desfasurat in conditii politice speciale, cu o anumita anecdotica, care a tinut unii investitori departe", a adaugat Vosganian.

El a refuzat sa prezinte solutia pe care o va propune miercuri in sedinta de guvern, argumentand ca nu poate face o astfel de impolitete, de a anunta public inainte de a discuta cu colegii de cabinet.

"Am prezentat patru solutii saptamana trecuta, una priveste insolventa, alta agentul de privatizare, lichidarea voluntara si sa fie lasate lucrurile asa cum sunt. Maine voi prezenta una dintre ele (...) Avem discutii cu toti creditorii, voi avea in zilele urmatoare si cu bancileT, a spus Vosganian, adaugand insa ca va vedea daca solutia pe care spera sa primesc aprobarea Guvernului va permite si "o restructurare a datoriilor bancilor".

O astfel de restructurare a datoriilor poate fi realizata prin intrarea companiei in insolventa.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV.

Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Insolventa Oltchim este singura solutie in acest moment si numai un plan de reorganizare bine gandit poate salva combinatul chimic, declara, in septembrie 2012, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR), Arin Stanescu.

Si Remus Borza declara anul trecut ca singura solutie pentru Oltchim e insolventa.

Combinatul Oltchim (OLT) a incheiat anul trecut cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei. Conform datelor prezentate, la 31 decembrie 2012 veniturile totale ale societatii se cifrau la 816,4 milioane lei, iar cheltuielile totale se ridicau la 1,2 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri