OMV Petrom SA a inregistrat un profit net in crestere cu 18% in primele 6 luni ale anului, pana la 2,39 mld. lei ( circa 545 mil. euro), in contextul unei scaderi de 5% a vanzarilor, pana la 11,57 mld. lei. Profitul net atribuibil actionarilor este de 2,31 mld. lei.
„In prima jumatate a anului 2013, ne-am imbunatatit performanta financiara si operationala comparativ cu primele sase luni din 2012, ca efect al investitiilor realizate in anii precedenti, managementului strict al costurilor si initiativelor de excelenta operationala. Am continuat programul semnificativ de investitii, ceea ce ne-a permis sa stabilizam productia, volumele usor crescute de hidrocarburi din Romania compensand problemele tehnice temporare din Kazahstan”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.
Vom urmari realizarea programului nostru ambitios de investitii anuale.
“In zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra si, in parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus sa reluam forajul in blocul Neptun catre sfarsitul anului 2013 sau inceputul anului 2014. Performanta G&E a reflectat conditiile de piata dificile, cu cerere scazuta pentru gaze si electricitate, precum si preturi semnificativ reduse la electricitate. In R&M, vanzarile cu amanuntul au ramas stabile, in timp ce marjele de rafinare au scazut din cauza cotatiilor mai mici la produse. In continuare, bazandu-ne pe un cadru fiscal si de reglementare favorabil investitiilor, vom urmari realizarea programului nostru ambitios de investitii anuale, care pentru 2013 depasesc 1,2 mld. euro, confruntand provocarile din piata de gaze si electricitate”, a adaugat Mariana Gheorghe.

Costuri de productie cu 6% mai mici

In primele 6 luni ale anului, pretul mediu al titeiului Ural a ajuns la 106,76 dolari/bbl, cu 5% mai mic fata de primul semestru al anului trecut.

Pretul mediu realizat la titei a crescut usor, la 95,73 dolari/bbl, fata de 95,53 dolari/bbl in perioada similara a anului trecut, in care
s-au reflectat pierderi de 227 mil. lei, ca efect al instrumentelor de acoperire a riscului privind pretul titeiului.

EBIT-ul excluzand elementele speciale a scazut cu 10% comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut, reflectand, in special, vanzarile de titei mai scazute, cresterea cheltuielilor de explorare si de amortizare, precum si efectul nefavorabil al cursului valutar (deprecierea dolar fata de leu), partial compensate de scaderea costurilor de productie. In primul semestru EBIT-ul raportat, de 2.724 mil lei, a avut aceeasi valoare ca EBIT-ul excluzand elementele speciale, in timp ce rezultatul din acceasi perioada a anului trecuta inclus elemente speciale, de 123 mil lei, asociate, in cea mai mare parte, masurilor privind restructurarea personalului.

Costurile de productie ale grupului, exprimate in dolari/bep, au fost cu 6% mai mici decat in primul semestru al anului trecut in
pofida evolutiei usor negative a cursului valutar (deprecierea dolar cu 1% fata de leu). Costurile de productie din Romania, exprimate in , au scazut la 14,28 USD/bep in 1-6/13, in special datorita managementului strict al costurilor.

Investitiile de explorare din 1-6/13, in valoare de 257 mil lei, reflecta cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra si sunt cu 1% mai mici comparativ cu cele din primul semestru al anului trecut (care au inclus costurile de foraj aferente sondei de explorare Domino-1).

Cheltuielile de explorare, insumand 269 mil. lei, reflecta activitatile seismice ample din Marea Neagra.

Productia de titei si gaze a grupului in primul semestru a ajuns la 33,2 mil bep, in timp ce, in Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 31,1 mil bep, usor mai mare fata de aceasi perioada a anului trecut. Productia interna de titei a fost de 14,2 mil bbl, cu 1,3% mai mica, in special din cauza declinului natural din zacamintele-cheie. Productia interna de gaze a ajuns la 16,9 mil bep, cu 1,5% mai mare, fiind sustinuta, in special, de rezultatele campaniei de reparatii capitale offshore. Productia de titei si gaze din Kazahstan a scazut cu 6,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 2,1 mil bep, in special din cauza problemelor tehnice temporare de la zacamantul Komsomolskoe. Volumele de vanzari au scazut cu 1% fata de 1-6/12, din cauza vanzarilor mai scazute de titei, compensate partial prin vanzarile mai ridicate la gaze si condensat din Romania.

Scadere usoara pe vanzarile de gaze

Pe zona de gaze si energie, EBIT-ul excluzand elementele speciale a scazut cu 11% din cauza contributiei reduse a activitatii de gaze, avand in vedere ca rezultatul din primul semestru al anului trecut a reflectat conditii contractuale mai bune pentru vanzarile de gaze din productia interna.

Volumele vanzarilor de gaze ale Petrom au fost usor sub nivelul din prima jumatate a lui 2012, in timp ce consumul estimat de gaze al Romaniei a scazut cu 8%.

In primul semestru, productia totala estimata de electricitate a Romaniei a scazut cu aproximativ 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce consumul total estimat a scazut cu aproape 7%, surplusul fiind directionat catre alte tari.

Productia de energie electrica a Petrom a acoperit aproximativ 4% din consumul national, in timp ce o parte importanta a acestuia din urma a fost acoperita de electricitatea generata de hidrocentrale si din surse regenerabile, care a reprezentat aproximativ
38% din consumul total (aproximativ 28%, in aceeasi perioada a anului trecut).

Productia neta de electricitate a centralei electrice de la Brazi a fost de 0,98 TWh. Disponibilitatea neta a centralei a fost de aproximativ 83%, reflectand oprirea planificata de o luna, in aprilie. Cu o disponibilitate de aproximativ 98%, productia de electricitate a parcului eolian Dorobantu a fost de 0,06 TWh, pentru care Petrom a primit aproximativ 114.000 certificate verzi.

Vanzarile pe retail, similare cu cele din S1 2012


Pe zona de rafinare si marketing, EBIT CCA excluzand elementele speciale a crescut semnificativ in principal datorita impactului avut de oprirea rafinariei Petrobrazi asupra volumelor si costurilor in perioada similara a anului trecut. Indicatorul marja de rafinare s-a imbunatatit usor fata de primele 6 luni din 2012 datorita preturilor mai mici la titei, care au contrabalansat
integral marjele mai mici la motorina si pacura.

Rata de utilizare a rafinariei Petrobrazi a fost de 89% comparativ cu 61% in primele 6 luni ale anului trecut.

Volumul total al vanzarilor din marketing a scazut cu 7% fata de primul semestru al anului trecut din cauza vanzarilor comerciale mai mici, care au scazut cu 18%. Intr-o masura relativ mare, scaderea este atribuita si finalizarii tranzactiei de vanzare a Petrom LPG la inceputul anului 2013. In segmentul de retail, volumul total al vanzarilor s-a situat la acelasi nivel ca in primele 6 luni din 2012, in linie cu evolutia pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri