Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,56%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 2,6% dupa momentul pana la care investitorii au putut plasa ordine de vanzare in oferta prin care Fondul vrea sa rascumpere 4,35% din propriile titluri.

Oferta a inceput pe 15 octombrie si se incheie joi. Investitorii au avut dreptul sa dea ordine de subscriere pana la ora 12:00. BCR, unul dintre intermediarii ofertei de rascumparare, a solicitat Bursei sa prelungeasca, miercuri si joi, programul pietei destinate ofertelor publice pana la ora 22:00, pentru inregistrarea ordinelor primite de brokeri pentru subscrierea in oferta.

Pana la ora 16:45, in piata erau inregistrate 3.228 ordine, prin care sunt puse in vanzare 10,032 miliarde de titluri. Oferta este suprasubscrisa, astfel, de 16,7 ori. Volumul de actiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere reprezinta 72,81% din toate titlurile FP.

De la inchiderea sedintei de miercuri si pana joi la ora mentionata, in sistemul Bursei au fost inregistrate 809 ordine, prin care au fost puse la vanzare 35,87% din actiunile FP.

Cele mai mari doua ordine erau plasate pentru volume de actiuni reprezentand cate 7,93% din toate titlurile Fondului Proprietatea, plasate cel mai probabil de fondul american de hedging Elliott Associates, in conditiile in care este singurul actionar cu pachete atat de mari.

Elliott Associates detine actiuni reprezentand peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea, iar al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, cu o participatie de putin peste 5% din capital. Compania de administrare a investitiilor City of London are 4,87% din actiuni.

La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea erau in crestere cu 2,6%, la pretul de 0,8095 lei, iar operatiunile insumau 13,7 milioane lei. Pretul este cu putin sub maximul istoric stabilit in urma cu o saptamana, de 0,8165 lei/actiune.

"Actiunile Fondului Proprietatea au crescut considerabil in cursul zilei, printre altele avand ca motivatie numarul relativ redus de actiuni disponibile in urma participarii in oferta de cumparare", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Evolutia actiunilor Fondului Proprietatea a amplificat la 1,23% cresterea indicelui BET-FI. Indicele cuprinde titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu 0,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,66% sub nivelul de miercuri.

In acelasi timp, cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK, au avansat cu 0,59% si, respectiv, cu 0,31%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat in total actiuni de 82,8 milioane lei (18,6 milioane euro), cu 8% peste lichiditatea sedintei precedente, de 76,4 milioane lei (17,1 milioane euro). Mai mult de 90% din rulajul pietei a fost asigurat de operatiuni cu actiunile OMV Petrom (21 milioane lei), Fondul Proprietatea (15,1 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei), Romgaz (10,6 milioane lei) si un deal cu aproape jumatate din titlurile Transilvania Constructii (29,1 milioane lei).

Actiunile OMV Petrom (SNP) au scazut cu 1,13%, la 0,446 lei, dupa corectia, de 5,59%, inregistrata miercuri in urma informatiilor ca un investitor vrea sa vanda 0,81% din titlurile companiei.

Initial, mai multi brokeri au crezut ca pachetul de actiuni OMV Petrom (460 milioane de actiuni) a fost scos la vanzare de Fondul Proprietatea, insa ulterior informatiile nu au fost confirmate intrucat FP nu a anuntat aceasta operatiune, desi ea a inceput miercuri.

"Plasamentul privat desfasurat in cazul titlurilor OMV Petrom a generat lichiditate crescuta in ultimele doua zile, diversele stiri si estimari asupra pretului de vanzare generand o volatilitate ridicata. Volumul mare tranzactionat a avut la baza interesul suscitat de scaderile puternice de ieri, recentele comparatii cu Romgaz, precum si optimizarile de portofolii deja existente", a mai spus brokerul de la Swiss Capital.

Actiunile Romgaz (SNG) au scazut cu 1,2%, in a treia zi la bursa, si au ajuns la pretul de 33,89 lei. Cotatia este cu 12,97% peste pretul din oferta. Nivelul este, totodata, cu 16,46% si, respectiv, cu 18,91% peste preturile la care investitorii de retail au cumparat actiunile cu discount (3% si 5%).

Majoritatea titlurilor din oferta au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

Pe piata de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au avansat cu 0,34%, la 10,34 dolari (34,28 lei), fiind transferate 193.521 de titluri.

Romgaz a prezentat joi dimineata rezultatele financiare consemnate in primele noua luni, potrivita carora profitul net a scazut cu 55%, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborat cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuarii cantitatilor de gaze interne livrate, cat si a celor din import.

Din vanzarea gazelor din productie interna veniturile au crescut cu 2,8%, la 1,866 miliarde lei (423,3 milioane euro), iar din gazele cumparate din import pentru revanzare au coborat cu 58%, la 354 milioane lei (80,3 milioane euro).

Deal-ul cu pachetul de aproape 50% din actiunile Transilvania Constructii (COTR) a fost realizat la pretul de 62 lei/actiune, respectiv cu 10% peste cotatia de miercuri a titlurilor firmei pe bursa. Pachetul respectiv de actiuni a fost vandut de SIF Banat-Crisana, care a mai ramas cu o participatie de aproape 1,2%.

Cotatia este, totodata, cu 24% mai mare decat pretul de 50 lei, la care SIF Banat-Crisana a cumparat din luna august pana la inceputul acestei luni 21,6% din titluri, pentru peste 15 milioane lei (3,5 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 927.000 de lei, fata de 221.000 de lei in sedinta precedenta.
La inchiderea pietei principale sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri