Fondul Proprietatea (FP) a reluat saptamana trecuta programul de rascumparare si a achizitionat actiuni reprezentand aproape 0,44% din propriile titluri, pentru care a platit 49,1 milioane lei (11 milioane euro), scrie Mediafax.

Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate luni si marti, potrivit unui comunicat transmis, marti, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Fondul mai are de rascumparat inca 118,5 milioane de actiuni (0,86% din titluri).

FP detine in prezent 8,87% din propriile actiuni, pachet dobandit prin programul de rascumparare derulat in 2011 si cel lansat in acest an. Titlurile rascumparate urmeaza sa fie anulate, iar capitalul social sa fie redus cu valoarea respectiva.

Prin programul derulat in acest an, FP a rascumparat 7,13% din propriile actiuni, pentru 862,2 milioane lei (48,2 milioane euro). Volumul reprezinta 89,23% din pachetul vizat in acest program, de 8% din actiunile Fondului.

Citeste si:
Cati bani vor incasa actionarii companiilor de pe bursa in 2019
Ce dividende vor acorda...

FP a incheiat in urma cu doua saptamani o oferta prin care a rascumparat 4,35% din actiunile proprii, pentru care a platit 600 milioane lei (134,8 milioane euro), la un pret de 1 leu/actiune, similar valorii nominale si cu aproximativ 25% peste pretul de la bursa.

In cadrul ofertei, investitorii au plasat in total 3.384 de ordine de subscriere pentru pachete reprezentand cumulat 76,34% din actiunile Fondului Proprietatea. Oferta a fost suprasubscrisa, astfel, de 17,5 ori, iar volumul de actiuni pentru care au fost plasate ordine de subscriere a reprezentat 76,34% din toate titlurile FP. Avand in vedere suprasubscrierea ridicata, fiecare investitor a vandut 5,7% din actiunile puse la vanzare in aceasta operatiune.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 43% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.

La finalul lunii octombrie, investitorii institutionali straini detineau 57,57% din toate actiunile FP, iar actionarii persoane fizice romane aveau 21,45% din titluri.

Citeste si:
Un sef de SIF acuza: Numarul investitorilor, prioritar doar declarativ
Un sef de SIF acuza:...

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, a vandut 1% din actiunile FP, in cadrul ofertei, pachet pentru care a incasat 139 milioane lei (31,2 milioane euro). In urma tranzactiilor, participatia Elliott Associates a scazut la putin peste 17% din actiunile Fondului Proprietatea. Anterior, fondul de hedging detinea actiuni reprezentand peste 18% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

Al doilea cel mai mare actionar al Fondului este Morgan Stanley, care inaintea ofertei de cumparare derulata de FP avea putin peste 5% din capitalul Fondului.

Compania de administrare a investitiilor City of London avea 4,87% din actiuni inaintea ofertei.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Citeste si:
Companiile de pe bursa pun pe masa 2 mld. lei pentru rascumparari
Companiile de pe Bursa de la...

In prima parte a sedintei bursiere de marti, actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,58%, la 0,851 lei, dupa ce luni au atins un nou maxim istoric, de 0,86 lei/titlu. La pretul de marti, capitalizarea bursiera a Fondului Proprietatea este de 11,725 miliarde lei (2,643 miliarde euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul Proprietatea face oferta de cumparare pentru propriile actiuni