Dupa un an cu patru oferte de actiuni si cresteri de peste 20% pe principalii indici ai Bursei, piata de capital romaneasca are o imagine buna in 2013, chiar si in ciuda fraudei Harinvest din decembrie. Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere listata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), spune insa ca lucrurile nu au fost tocmai roz pentru brokerii independenti, care asteapta un ASF mai activ dar si vesnic discutata fuziune dintre pietele din Sibiu si Bucuresti.

Wall-Street.ro: Dupa cresterile de circa 20% inregistrate pe BVB in 2013, la ce te astepti in urmatorul an?

Grigore Chis: Sunt optimist, deoarece la nivel macro se observa o reluare a creditarii in lei la dobanzi competitive. De asemenea, in UE, iesirea din criza pare din ce in ce mai evidenta si sper ca acest factor sa se transmita si spre economia noastra. Ma astep la o creste de cel putin 15% a principalilor indici de la BVB.

WS.ro: Anul 2013 este in general considerat unul bun pentru piata de capital romaneasca. Esti de acord cu aceasta afirmatie si ce asteptari neindeplinite ai avut in acest an?

Grigore Chis: Piata din Romania a avut o evolutie pozitiva din punct de vedere al cotatiilor bursiere, dar din punct de vedere al intermediarilor, 2013 a fost mai greu decat anul anterior.

Desi au fost volume de tranzactionare foarte mari, cifra de afaceri a tuturor intermediarilor a scazut considerabil datorita practicilor agresive ale bancilor, care prin cadrul departamentelor dedicate pietei de capital, au ajuns sa ofere comisioane extrem de mici. In acest moment, exista o tendinta agresiva de scadere a comisioanelor, in conditiile in care cheltuiala de piata cu BVB, ASF si Depozitarul Central au ramas practic la acelasi nivel din 2007. In acel an, comisionul mediu de intermediere era de 1.5% la un cost procentual de 0.15%, iar acum bancile au ajuns sa tranzactioneze cu comision de 0.15%, in conditiile in care doar comisionul variabil ce trebuie platit institutiilor pietei de capital este de 0.15%!

Cred ca ASF-ul ar trebui sa se autosesizese si sa instituie un comision minim in piata de capital, sub care nici un intermediar nu poate sa coboare, la fel cum este in lumea notarilor, taximetristilor, auditorilor financiari. Daca acest lucru nu se intampla in anul 2014, cu siguranta ca multi brokeri independenti vor inchide portile cat de curand. Nu inteleg de ce Asociatia Brokerilor nu are nici o initiativa in acest sens.

Sper ca odata cu ridicarea pragului de detinere a actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti si la Sibex sa se faca cat mai repede fuziunea dintre cele doua burse

WS.ro: Ce parere ai despre activitatea de pana acum a noii conduceri a BVB, mai ales in comparatie cu asteptarile pe care probabil le aveai la inceputul mandatului obtinut de Ludwik Sobolewski?

Grigore Chis:
Cred ca problemele din piata noastra sunt multe si grave la nivel sistemic si nimeni, indiferent de cum se cheama acea persoana, nu poate sa le rezolve peste noapte. In aceste zile, s-a vazut ca avem suprareglementata operatiunea de vanzare/cumparare de actiuni, iar operatiunea de decontare la nivel de existenta a banilor, din partea cumparatorului este lasata la buna credinta a participantilor. Se impune cu celeritate demararea infintarii Contrapartii Centrale, pentru securizarea cat mai rapida a tranzactiilor. Este evident pentru toata lumea care cunoaste piata de capital si mecanismele pietei de capital in ansamblu ca fara aceasta Contraparte Centrala suntem condamnati la disparitia totala a pietei de capital in decurs de cativa ani.

Cred ca ASF-ul ar trebui sa sa instituie un comision minim in piata de capital, sub care nici un intermediar nu poate sa coboare, la fel cum este in lumea notarilor

De asemenea, inexistenta unei piete functionale a derivatelor, tocmai din cauza lipsei acestei Contraparti Centrale face in acest moment imposibila aparitia market-makerilor reali pe BVB. In acest moment un Market-Maker care ar actiona pe actiunile lichide listate la Bursa de Valori Bucuresti ramane un speculator intraday si atat, cu toate masurile de incurajare pe care le doreste a lua actuala conducere.Nimeni nu cred ca este dispus sa accepte restrictiile si responsabilitatile pe care le are un Market-Maker, fara sa aibe posibilitatea sa-si inchida o parte din fie cu emitentul acelor valori mobiliare, fie pe piata derivatelor cu produse futures care au acelasi activ suport. Pentru a exista Market-Makeri reali in piata nostra trebuie reglementat de urgenta imprumutul de actiuni si vanzarea in lipsa. Sper ca odata cu ridicarea pragului de detinere a actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti si la Sibex sa se faca cat mai repede fuziunea dintre cele doua burse, care in acest mod ar avea si capitalul necesar infintarii Contrapartii Centrale, precum si sinergiile la nivel de expertiza a personalului existent.

WS.ro: Ce asteptari ai pentru 2014 si ce ai vrea sa vezi schimbat in piata de capital romaneasca?

Grigore Chis: Imi doresc din tot sufletul sa se constientizeze foarte repede la nivelul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiare si la nivelul conducerii Bursei de Valori Bucuresti, ca trebuie sa trecem urgent de la nivelul de piata de frontiera, in care nu exista siguranta decontarii tranzactiilor iar mecanismele sunt arhaice si aberante, la nivel de piata emergenta, care presupune functionarea unui intreg mecanism, intre piata spot si piata de derivate, pe care sa se poata acoperi riscul investitiilor din piata.

ASF-ul trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru interpretarea propiilor regulamente emise. Mi-as dori foarte mult sa am posibilitatea de-a suna,de-a pune intrebarea inregistrata pe telefon si sa primesc raspunsul pe loc, (...)nu dupa 60 de zile

Mi-as dori, ca la nivel de Autoritate de Supraveghere Financiara sa existe un departament juridic profesionist, care sa aibe telefoanele inregistrate si care sa raspunda, pe loc, la orice intrebare ii este adresata de catre participantii la piata sau de catre investitori in legatura cu regulamentele in vigoare.

Astazi exista foarte multe regulamente, instructiuni si decizii ale fostului CNVM care se bat cap in cap, iar daca intrebi pe cineva din ASF cum trebuie sa procedezi, trebuie sa astepti cele 30 de zile legale pentru a ti se da un raspuns.Asta daca esti norocos, pentru ca de cele mai multe ori ti se solicita documente suplimentare iar peste 60 zile primesti un raspuns cu citat din regulament, iar interpretarea acelui regulament este lasata in seama firmei de brokeraj. Daca ai interprtetat gresit litera si spiritul acelor regulamente dai cu subsemnatul la DNA, DIICOT si alte institutii ale statului, lucru anormal intr-o piata civilizata.

ASF-ul trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru interpretarea propiilor regulamente emise si legi care guverneaza piata de capital. Mi-as dori foarte mult sa am posibilitatea de-a suna,de-a pune intrebarea inregistrata pe telefon si sa primesc raspunsul pe loc,deoarece piata este dinamica si unele evenimente sau tranzactii nu pot astepta 60 de zile.Daca ordinul unui client dat telefonic si inregistrat indiferent de marimea lui este valabil in instanta, de ce n-ar fi valabila si interpretarea regulamentelor si legilor de catre reprezentantii ASF-ului, de maniera aceasta?

La fel se intampla si in privinta autorizarii unor fonduri de investitii sau a unor prospecte de oferte de preluare sau produse, dureaza mult prea mult si de multe ori devin nerentabile finaciar din aceasta cauza. Avem fonduri trimise spre autorizare din februarie 2013 si inca nu sunt autorizate. Ar trebui impusa o perioada maxima, daca nu s-a autorizat in timp de trei luni, se autorizeaza tacit sau nu se mai autorizeaza deloc din cauza dosarului incomplet transmis de catre cel care a solicitat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri