Promovarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) la statutul de piata emergenta va genera o crestere a fluxului de investitii si a tranzactiilor de bursa, insa efectele vor fi mai degraba vizibile dupa primul an de la anuntul agentiei FTSE, considera Cristian Agalopol, head of capital markets pentru Europa Centrala si de Est in cadrul bancii americane Citi.

“Promovarea este o gura de oxigen pentru piata de capital romaneasca si confirma faptul ca suntem pe drumul cel bun in ceea ce priveste reformele adoptate. Ca institutie care s-a implicat in procesul FTSE prin nenumarate discutii cu agentia, Citi nu poate sa nu remarce eforturilor tuturor actorilor din piata de capital, in special a ASF in ultimii 5 ani”, a declarat Agalopol.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost promovata in seara zilei de joi la statutul de piata emergenta secundara de catre agentia britanica FTSE Russell, marcand astfel cel mai important pas inainte facut de piata locala de la momentul reinfiintarii, in 1995.

“Vom vedea si o crestere a lichiditatii pe BVB dupa acest anunt, insa nu imediat. Investitorii institutionali vor trebui sa isi recalibreze portofoliile in urmatoarele 12 luni, fiind astfel de asteptat sa vedem in perioada urmatoare mutari de actiuni dintr-un fond in altul”, mentioneaza Cristian Agalopol

Cresterea valorii tranzactiilor pe Bursa de la Bucuresti ar urma sa aiba loc ca urmare a faptului ca o parte importanta din marile fonduri de investitii internationale, cu focus pe pietele emergente, vor redirectiona bani catre Romania datorita

O buna parte din marile fonduri de investitii internationale, cu focus pe pietele emergente, investesc pasiv, adica plasamentele sunt realizate urmarind componenta unor indici recunoscuti la nivel global, precum cei stabiliti de FTSE. Includerea Romaniei in acesti indici ar duce automat la indreptarea unor fluxuri de capital de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro catre piata locala.

“Acesta nu este un capat de linie pentru BVB. Nu ma astept ca piata romaneasca sa fie retrogradata in anii viitori, dar trebuie sa avem in vedere ca acest lucru se poate intampla, motiv pentru care trebuie sa ne concentram pe continuarea eforturilor de imbunatatire a conditiilor din piata”, spune reprezentantul Citi.

Cristian Agalopol nu crede ca meritele guvernelor din ultimii ani trebuie trecute cu vederea, dar subliniaza ca listarile companiilor de stat pe bursa trebuie sa fie reluata, dupa pauza din ultimii 5 ani.

Nu cred ca meritele guvernelor pot fi sterse cu buretele. Fara listarea Romgaz, de exemplu, nu am fi avut cele trei companii necesare pentru upgrade-ul FTSE. Totusi, acesta este un semnal serios pentru mediul politic, care trebuie sa reia procesul de listare pe bursa a marilor companii pe care le controleaza”, a concluzionat Agalopol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri