Cursul de referinta anuntat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,18%, la 4,4419 lei/euro, dupa ce in sedinta precedenta cotatia a scazut la cel mai redus nivel din ultimele sase luni, scrie Mediafax.

Paritatea afisata luni este cu 0,79 bani (0,18%) peste nivelul de vineri, de 4,4340 lei/euro. O rata de schimb sub cea de vineri a fost publicata de BNR pe 7 noiembrie 2013, cand euro a fost cotat la 4,4331 lei.

Cursul de referinta leu/dolar a crescut luni cu 0,25 bani (0,08%), de la 3,1991 unitati la 3,2016 unitati. O paritate mai redusa decat cea de vineri a fost atinsa cel mai recent in 14 noiembrie 2011, data cand dolarul a fost cotat la 3,1707 lei. Leul s-a depreciat, luni, si fata de francul elvetian, rata de schimb urcand cu 1,03 bani (0,28%), de la 3,6376 lei/franc la 3,6479 lei/franc. O cotatie mai mica decat cea de vineri a fost inregistrata in 8 ianuarie 2014.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"Leul a reusit sa se mentina in apropierea maximelor recente vineri, in conditii de piata ilichida, care ne asteptam sa continue si astazi, cu piata din Londra in vacanta. Un astfel de context face leul vulnerabil la o corectie, pe fondul revenirii tensiunilor geopolitice in Ucraina la finalul saptamanii trecute. Desi rezervele valutare din aprilie nu au indicat ca banca centrala a fost prezenta in piata, credem ca au existat totusi unele semne in tiparul evolutiei zilnice de la sfarsitul lunii trecute care sugereaza ca BNR a limitat probabil intarirea leului. Un astfel de scenariu pare atractiv si din perspectiva conditiilor de lichiditate mai putin favorabile recent, cu BNR alegand probabil alternativa mai flexibila de a interveni in piata valutara, in dauna unei eliberari de lichiditate din rezervele obligatorii la sedinta de maine. In acest context, ne metinem prognoza legata de o posibila intoarcere a leului in jurul nivelului de 4,45/euro in viitorul imediat", afirma analistii ING Bank intr-o nota publicata luni dimineata.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei ar putea decide marti mentinerea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei si, respectiv, pentru cele in valuta la 12% si, respectiv, la 18%.

La debutul sedintei interbancare de luni, euro a fost tranzactionat la 4,4325 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4310 - 4,4320 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a inceput sa creasca treptat spre 4,44 lei/euro, in cadrul unor transferuri cu volume reduse, iar cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4425 lei/euro.

In prima parte a sedintei au fost realizate putin peste 60 de tranzactii, potrivit dealerilor. Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4410 - 4,4425 lei, cu 1 - 1,05 bani (0,22% - 0,23%) peste inchiderea de vineri.

In acelasi timp, zlotul si forintul erau in scadere cu 0,06% si, respectiv, cu 0,12% fata de euro. Ratele medii ale dobanzilor afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi sunt de 2,79% - 3,29% pe an. In sedinta precedenta, dobanzile au scazut de la 3,38% - 3,88% pe an la 2,78% - 3,28% pe an.

Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ajuns la 2,86% - 3,36% pe an, de la 2,87% - 3,37% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a ramas la 3,15% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »



Setari Cookie-uri