Fondul Proprietatea (FP) va lansa pe finalul anului un nou program de rascumparari de pana la 8% din propriile actiuni, care, avand in vedere cotatiile actuale, valoreaza 869 mil. lei (384,5 mil. euro). Pentru a demara noul program Fondul mai are nevoie de acordul ASF privind reducerea capitalului social, decizie asteptata in septembrie si care in mod normal nu ar trebui sa sufere amanari, spune Greg Konieczny, managerul FP.

Fondul Proprietatea asteapta in prezent anularea unui pachet de 8% din actiunile FP pe care le-a cumparat anterior si reducerea corespunzatoare a capitalului social, avand in vedere ca legea nu permite o detinere mai mare de 10% din propriile actiuni.

“In iulie am publicat decizia in Monitorul Oficial si asteptam sa treaca termenul legal de doua luni de zile – care se incheie pe 15 septembrie. La scurt timp dupa aceasta data ASF va putea emite decizia privind reducerea capitalului social. Nu ne asteptam la amanari din partea ASF, mai ales ca au facut asta si in trecut fara sa existe probleme. Dupa decizia ASF vom putea sa rasumparam inca 8% din propriile actiuni. In mod sigur nu vom astepta si vom demara noul program anul acesta la scurt timp dupa acordul ASF”, a declarat Greg Konieczny.

Dupa decizia ASF vom putea sa rasumparam inca 8% din propriile actiuni. In mod sigur nu vom astepta si vom demara noul program anul acesta la scurt timp dupa acordul ASF - Greg Konieczny

Intrebat daca Fondul Proprietatea va face o oferta de cumparare accelerata sau daca va desfasura un program standard de rascumparari direct de pe Bursa, Greg Konieczny a evitat un raspuns direct.

“Depinde de cum va arata piata la acea data. Este o decizie pe care o vom lua la momentul respectiv”, spune Konieczny.

Fondul a facut o oferta de cumparare pentru propriile actiuni in octombrie anul trecut, cand a oferit 1 leu/actiune. In ziua anuntului, actiunile FP au urcat cu 5% - cea mai buna evolutie zilnica inregistrata de Fondul Proprietatea in tot anul 2013. Titlurile Fondului au continuat sa aiba evolutii pozitive in perioada ulterioara, ajungand la un maxim de 0,8605 lei/actiune in decembrie.

Ce se intampla cu listarea Fondul Proprietatea la Londra

Noul program de rascumparari ar putea sa se desfasoare in aceeasi perioada cu listarea secundara la Londra a Fondului Proprietatea.

“Prioritatea anului pentru noi ramane listarea la Londra. Suntem increzatori ca ASF va face modificarile la reglementarile privind DIs (depository interest), mai ales avand in vedere ca listarile secundare sunt mentionate si in proiectul STEAM desfasurat de Autoritate”, a declarat Greg Konieczny.

Fondul Proprietatea vrea sa se listeze la Londra in speranta ca nivelul mai ridicat de cerere din partea investitorilor straini pentru titlurile FP va duce in cele din urma la cresterea pretului actiunilor, si, implicit, la scaderea discountului fata de valoarea activelor nete (VAN) la care Fondul se tranzactioneaza in prezent.

Fondurile listate pe Specialist Fund Market (segmentul pietei din Londra unde FP ar urma sa se listeze) se tranzactioneaza la un discount fata de VAN in medie de 3%, in comparatie cu 30% in cazul Fondului. Administratorii FP sunt presati de actionari sa reduca aceasta cifra pana la 15%.

“Daca nu s-ar schimba nimic la nivel de sentiment in pietele financiare, ne asteptam ca discountul sa scada dupa listare. Cu cat, este greu de spus; nu pot da o estimare pentru ca ar insemna ca pur si simplu incerc sa ghicesc ceva”, spune Konieczny.

Intrebat daca Fondul are semnale clare din partea unor actionari dispusi sa faca un exit din FP dupa listarea la Londra, polonezul a declarat ca se asteapta mai degraba la o cerere din partea unor noi actionari. “Nici nu am fi recomandat listarea daca nu vedeam o cerere potentiala la Londra. Este prematur sa vorbim despre actionarii care vor sa faca un exit pe Bursa din Londra”.

Greg Konieczny: Nu ma tem de scaderea PIB, este o evolutie de moment. Trendul economiei romanesti ramane pozitiv

Romania a reintrat in recesiune tehnica, dupa doua trimestre consecutive de contractie a PIB. Tara noastra a inregistrat in T2 cea mai mare scadere economica trimestriala din UE 28, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Greg Konieczny, Managerul FP si vicepresedinte executiv Franklin Templeton Investment Management, spune ca si in aceste conditii perspectivele Romaniei raman pozitive in perioada urmatoare.

Eu am vazut trenduri pozitive in economia romaneasca si cred ca ce vedem acum este doar o evolutie pe termen scurt. O mare ‘contributie’ la aceasta dezamagire a fost taxa pe constructii speciale - Greg Konieczny

“Nu vad motive care sa ma faca sa ma tem, chiar si dupa publicarea datelor recente despre PIB. Eu am vazut trenduri pozitive in economia romaneasca si cred ca ce vedem acum este doar o evolutie pe termen scurt. O mare ‘contributie’ la aceasta dezamagire a fost taxa pe constructii speciale, mai ales daca ne uitam la investitii si la planurile de investitii care sunt puse acum sub semnul intrebarii. Nici alegerile nu cred ca vor afecta cresterea PIB; poate doar vor duce la amanarea unor investitii”, a declarat seful Fondul Proprietatea.

Citeste si:

    La inceputul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei. Companiile listate pe Bursa vor plati in acest an pana la 570 mil. lei in contul “taxei pe stalp”. Nuclearelectrica este cea mai lovita societate, dupa ce a platit o prima transa de 44,7 mil. lei. Suma ar putea ajunge la 100 mil. lei pana la finalul anului.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ionut Sisu
    Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri