Listarea secundara a Fondul Proprietatea (FP) pe Bursa din Londra are sanse reale sa aiba loc 2014, in conditiile in care noul regulament european privind acest tip de listari va fi publicat cel mai probabil in urmatoarele saptamani, iar Mircea Ursache, vicepresedintele ASF responsabil de piata de capital, declara ca nu se va opune mutarii.

Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea, a anuntat ca va recomanda actionarilor listarea secundara a FP pe piata Specialist Fund Market (SFM) a bursei de la Londra.

“Ne gandisem si la New York, insa la recomandarea consultantilor am luat decizia ca Londra este o varianta mult mai buna pentru fondurile inchise de investitii. Am renuntat la ideea listarii pe Bursa din Varsovia deoarece nationalizarea fondurilor de pensii poloneze a schimbat total datele problemei”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea.

In aprilie 2012, seful FP obtinuse acordul actionarilor pentru listarea secundara la Varsovia, insa procedurile au fost amanate constant de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ulterior de catre Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF).

Discutiile despre listarea secundara a Fondului Proprietatea au generat opinii diverse chiar si in interiorul ASF. Anul trecut, Dan Rusanu, fostul presedinte al ASF (in prezent arestat), declarase ca se opune acestui tip de listari, in vreme ce Mircea Ursache, afirmase in fata Comisiei pentru buget si finante ca sustine listarea Fondului la Varsovia.

“Domnul Ursache a dovedit ca este un sustinator al pietei de capital si ne asteptam ca de aceasta data decizia ASF privind listarea sa fie una buna”, mentioneaza Konieczny.

Contactat de wall-street.ro, Mircea Ursache a spus ca nu va impiedica planurile Fondul Proprietatea privind listarea pe Bursa din Londra.

Eu nu ma voi opune listarii secundare a Fondul Proprietatea, raman un sustinator al liberalizarii pietei de capital romanesti - Mircea Ursache

“Eu nu ma voi opune listarii secundare a Fondul Proprietatea, raman un sustinator al liberalizarii pietei de capital romanesti. La nivel european, in martie, se va adopta un regulament cu privire la listarile secundare si, asa cum stim cu totii, legislatia europeana ‘bate’ regulamentele locale. Asteptam acest regulament si apoi se va lua o decizie si in cazul listarii FP la Londra”, a declarat Mircea Ursache.

Citeste si:
Fondul Proprietatea nu mai mizeaza pe listarea Hidroelectrica in 2018
Koniecznky, FP: Nu ne mai...

Cuvantul lui Ursache este asteptat sa aiba un ecou mult mai important in interiorul ASF dupa arestarea si demisia lui Dan Rusanu, in piata speculandu-se ca actualul vicepresedinte responsabil de piata de capital va prelua fotoliul de presedinte al Autoritatii.

Greg Konieczny: Vom fi cel mai mare fond in piata de la Londra

Cresterea vizibilitatii la nivel international, dar si a cererii pentru actiunile FP, sunt principalele motive care au determinat Franklin Templeton sa recomande listarea pe Specialist Fund Market – o piata a Bursei din Londra dedicata fondurilor de investitii inchise.

“Listarea Fondului la Bursa din Londra ar urma sa diversifice baza de investitori prin atragerea investitorilor institutionali britanici cat si a celor din afara Marii Britanii, care nu sunt activi in prezent in Romania. De asemenea, companiile internationale listate la Londra sunt acoperite in medie de 14 analisti. Cresterea suplimentara a acoperirii in cadrul rapoartelor de analiza va contribui la o mai buna intelegere a Fondului, a companiilor din portofoliul Fondului, si, in final, a pietei romanesti”, spune Greg Konieczny.

Citeste si:
Presa elenă: Enel România ar putea fi preluat de grecii de la PPC...
Presa elenă: Enel România ar...

Fondul Proprietatea pe Bursa din LondraPolonezul subliniaza ca Fondul Proprietatea va fi cel mai mare fond dupa Valoarea Activului Net si al patrulea ca marime dupa capitalizarea bursiera din cele 422 de fonduri din piata londoneza.

Reducerea discountului fata de valoarea activului net (VAN) ramane cel mai important obiectiv al Templeton. Per total, primele cele mai mari 10 fonduri listate in prezent la Londra se tranzactioneaza cu un discount mediu de 1,2%, in comparatie cu Fondul, care se tranzactioneaza in prezent la un discount de 33%.

“Avand in vedere grupul similar de fonduri care sunt tranzactionate la Londra si baza larga de investitori care au o intelegere profunda a fondurilor si a companiilor internationale, cererea incrementala ar putea continua sau accelera reducerea discountului fata de VAN”, mentioneaza Konieczny.

Vestea privind posibila listare pe Bursa din Londra a avut un impact minor asupra cotatiei actiunilor Fondul Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, la inchiderea zilei de vineri, titlurile FP se tranzactionau la un pret de 0,812 lei, in scadere cu 0,9%, evolutie care urmarea tendinta generala a pietei.

Citeste si:
Bursa din Londra respinge oferta de preluare a pietei din Hong Kong
Bursa din Londra respinge...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri