In toamna lui 2009, la un hotel de cinci stele din Bucuresti, actionarii Fondul Proprietatea (FP) se intalneau la una dintre obisnuitele Adunari Generale. Ce era special la aceasta data? Nu foarte multe: fostii proprietari prejudiciati de regimul comunist faceau ‘musoroi’ in jurul directoarei Daniela Lulache, nemultumiti ca nu isi pot vinde titlurile primite, iar pe hol cativa batrani, de asemenea actionari, strigau la colegii din presa TV “sa vina cu televiziunile sa filmeze nedreptatile”. Si totusi de ce merita mentionat acest moment?

In randul actionarilor isi facuse loc si Mark Mobius, un “guru” al pietelor emergente a carui echipa de la Franklin Templeton - specializata in investitii, dar mai putin in probleme tipic romanesti - urma sa preia administrarea Fondului. Aflat la una dintre primele sale aparitii publice in Romania si inconjurat de persoanele responsabile cu asigurarea “bunei desfasurari” a evenimentului, Mobius s-a ferit de presa locala, curioasa sa stie mai multe despre americanii care batusera Morgan Stanley in finala pentru preluarea administrarii averii Fondului (2,6 miliarde euro in septembrie 2009 – 2,8 miliarde euro in prezent).

Un an mai tarziu, in septembrie 2010, actionarii FP au aprobat mandatul noului administrator, iar Franklin Templeton, in special prin intermediul managerului local Greg Konieczny, a devenit unul dintre cei mai vocali investitori institutionali din Romania, impunandu-si oamenii in Consiliile de Administratie ale companiilor de stat unde Fondul Proprietatea era actionar si adesea aducand in atentia publica deciziile bizare luate in cadrul acestora.

Activismul Franklin Templeton nu a venit din senin, ci si ca urmare a cerintelor ridicate pe care noii actionari ai Fondul Proprietatea – in general fonduri straine de investitii – le-au impus administratorului. De asemenea, actionarii straini au motivat la randul lor Franklin Templeton prin aprobarea unor comisioane deloc neglijabile pentru administrator: 0,6% din capitalizarea medie anuala si 2% (1% dupa 31 oct. 2015) din orice distributie de cash (alta decat dividendele) facute de Fondul Proprietatea catre proprii actionari. In primul semestru din 2015 Fondul platise deja 12,6 milioane lei catre administrator sub forma de comisioane pentru distributii, iar avand in vedere capitalizarea actuala, Templeton ar mai putea incasa inca 52,8 milioane lei in 2015.

La cinci ani dupa preluarea oficiala a conducerii FP, americanii de la Franklin Templeton se vor afla saptamana viitoare fata in fata cu actionarii, care vor trebui sa decida daca le aproba acestora un nou mandat.

Wall-Street.ro: Care este cea mai mare realizare si cel mai mare esec al Franklin Templeton pe durata celor 5 ani de mandat de administrare a Fondului Proprietatea?

Greg Konieczny (manager Fondul Proprietatea): Cea mai mare realizare este unde se afla Fondul Proprietatea in acest moment fata de unde era atunci cand am devenit Administratorul Portofoliului.

Am listat Fondul Proprietatea de doua ori, pe Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011 si pe London Stock Exchange;

Pretul actiunilor Fondului Proprietatea s-a aflat in mod constant pe o tendinta ascendenta, oferind randamente de peste 68% de la listarea Fondului pe Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011;

Actiunile corporatiste derulate si politica de investitii a Fondului au contribuit la cresterea VUAN-ului cu aproape 27% in ultimii cinci ani;

Discountul de tranzactionare dintre pretul actiunilor Fondului si VUAN-ul sau a coborat in fiecare an de la o medie de aproximativ 55.7% in 2011 la un nivel de 29% de la inceputul anului si un nivel minim record de 20% in aprilie 2015, in perioada premergatoare listarii Fondului pe London Stock Exchange;

Franklin Templeton a distribuit catre actionarii Fondului Proprietatea peste 6,29 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro). Mai mult, Fondul a rascumparat peste 22% din actiunile Fondului, adica 2,83 miliarde de actiuni, prin intermediul programelor uzuale de rascumparari, precum si prin cele doua oferte publice pentru aproape 10% din actiunile Fondului, cu o valoare totala de 2,54 miliarde de lei, iar in prezent deruleaza cel de-al saselea program de rascumparari, pentru 8% din actiunile Fondului.

Pe de alta parte, probabil cea mai mare dezamagire de la preluarea administrarii Fondului Proprietatea este ca nu am reusit sa miscam lucrurile intr-un pas mai alert. Daca aceste decizii ar fi fost sub controlul nostru, ar fi avut loc mai multe IPO-uri pe Bursa de Valori Bucuresti din portofoliul Fondului – companii precum Aeroporturi Bucuresti, Portul Constanta sau Salrom, astfel incat dimensiunea portofoliului nelistat al Fondului ar fi fost semnificativ mai mica.

WS: Actionarii FP v-au cerut sa atingeti un anumit nivel al discountului fata de VUAN, insa FT nu a reusit sa indeplineasca acest obiectiv (desi discountul a fost redus). In una dintre declaratiile pe care le-ati facut recent, ati sugerat ca acest lucru a fost cauzat de amanarea listarii FP la Londra si de intarzierea intampinata in listarea anumitor intreprinderi de stat. In acest context s-ar putea spune ca incercati sa dati vina pe Guvern si pe autoritatile statulu pentru propriile esecuri. Faptul ca nu ati indeplinit tinta de discount este doar vina actualului si a fostelor guverne, sau este si Franklin Templeton responsabil pentru acest esec?

Greg Konieczny: Pentru inceput, amanarea listarii la Londra si lipsa ofertelor publice initiale sunt factori care nu sunt sub controlul Administratorului de Portofoliu, desi am depus eforturi considerabile din aceste puncte de vedere. Totusi, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, nivelul discountului de tranzactionare este determinat de o serie de factori, astfel incat suntem de acord ca vina nu apartine exclusiv Guvernului si autoritatilor statului. Contextul de piata a fost mai putin prielnic, impactand perceptia asupra pietelor emergente si de frontiera, precum si diminuand efectul actiunilor corporatiste pe care le-am intreprins cu scopul de a reduce discountul. Astfel, credem ca vina nu poate fi atribuita unui singur factor, ci mai degraba ca a fost rezultatul unei serii mai complexe de factori, multi dintre acestia aflandu-se in afara controlului nostru direct. Cu toate acestea, credem cu tarie ca, avand in vedere calitatea activelor din portofoliul Fondului, randamentul Fondului, rascumpararile pe care le derulam, precum si istoricul nostru cu privire la micsorarea discountului si imbunatatirea performantei activelor, Fondul merita un discount considerabil mai mic.

WS: Ca administrator al Fondului Proprietatea a trebuit sa interactionati cu Guvernul Romaniei si cu alte autoritati ale statului in aceasta perioada; comparati relatia actuala cu factorii de decizie cu cea din prima luna/primul an din mandatul de administrare. S-a schimbat ceva?

Greg Konieczny: Exista schimbari semnificative in bine din perspectiva relatiei noastre cu Guvernul si cu alte autoritati ale statului in ultimii cinci ani. Am observat un ritm mai accelerat al progresului, precum si imbunatatiri semnificative de cand ne-am inceput mandatul la Fondul Proprietatea. Cu toate acestea, inca mai sunt multe de facut la nivelul Guvernului pentru a imbunatati in continuare mediul de afaceri din Romania. In plus, am dori sa vedem mai mult progres si un ritm mai rapid cu privire la lansarea mai multor IPO-uri si SPO-uri, implementarea standardelor adecvate de guvernanta corporativa si dezvoltarea pietei de capital locale.

WS: Unii analisti au remarcat ca Fondul Proprietatea are o problema de cash, in special ca urmare a programelor de rascumparari recente si a distributiilor de numerar catre actionari. Are/va avea Fondul o astfel de problema si cum planuiti sa o rezolvati?

Greg Konieczny: Credem ca este putin probabil sa avem o problema cu numerarul, care sa ne impiedice sa continuam actiunile corporatiste pe care le-am planificat. Ne asteptam ca dividendele pe care le vom incasa de la companiile din portofoliu sa aiba un nivel similar cu cele pe care le-am primit anul trecut (raportat la actiuni), si am contractat si o linie de credit de la Citibank care ar trebui sa ne permita sa finantam programele de rascumparari pana cand vom primi dividendele de la companii sau pana vom face vanzari.

WS: Avand in vedere discutiile pe care banuiesc ca le-ati avut deja cu unii dintre actionarii FP, sunteti optimist cu privire la sansele pe care le aveti pentru obtinerea unui nou mandat la conducerea Fondului, dupa AGA de saptamana viitoare?

Greg Konieczny: Le-am prezentat actionarilor Fondului un raport de performante exhaustiv ca parte a materialelor pentru AGA de pe 29 octombrie, insa decizia de a ne reinnoi mandatul apartine actionarilor Fondului. In ceea ce ne priveste, speram ca aceasta decizie va fi pozitiva si asteptam cu nerabdare un nou mandat de Administrator de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri