Fondurile de investitii administrate de Franklin Templeton (FT) au vandut anul acesta actiuni Petrom (SNP) in valoare totala de circa 54,7 mil. lei (12,2 mil. euro), potrivit calculelor wall-street.ro. Seria de vanzari inceputa inca de la finalul anului trecut vine in contextul in care prezenta lui Mark Mobius in Consiliul de Supraveghere al Petrom a limitat tranzactiile pe care Templeton le-a putut face anterior cu actiuni SNP.

Avand in vedere lichiditatea in general modesta a actiunilor Petrom pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), vanzarile constante ale Templeton au mentinut in acest an o presiune suplimentara asupra cotatiei companiei petroliere, potrivit brokerilor din piata. Valoarea totala a vanzarilor de actiuni Petrom realizate de Franklin Templeton in 2016 reprezinta circa 40% din rulajul total inregistrat de SNP pe bursa (54,7 mil. lei dintr-un total de 135 mil. lei).

Actiunile Petrom au scazut pe BVB cu 19% anul acesta, in conditiile in care barilul de petrol Brent a pierdut doar 4,8% in acelasi interval de timp.

Vanzarile fondurilor Templeton de la Petrom reprezinta un subiect destul de sensibil. Am avut in trecut plangeri de la managerii nostri de fond din toata lumea, care nu pot sa tranzactioneze SNP in anumite perioade – de exemplu atunci cand sunt sedinte de board, sau cand sunt luate masuri importante in companie. Acest lucru este determinat de prezenta mea in Consiliul de Supraveghere al Petrom si a faptului ca se poate considera ca uneori sunt expus unor informatii ce nu sunt inca publice - Mark Mobius, presedinte executiv, Templeton Emerging Markets Group.

Mark Mobius este membru in consiliul de supraveghere al OMV Petrom din anul 2010, el fiind sustinut de Fondul Proprietatea, care detine 19% din compania petroliera si este administrat de Franklin Templeton.

“O alta explicatie consta in faptul ca avem detineri destul de mari SNP in fondurile noastre de frontiera si, din cauza situatiei mentionata anterior de Mark Mobius, toate aceste fonduri au avut restrictii in privinta tranzactionarii Petrom timp de circa un an. Asa cum se stie, in acest interval de timp fondurile de frontiera au inregistrat retrageri de capital, iar ca urmare a trebuit sa vindem actiuni. Tranzactionarea Petrom a fost insa limitata, iar in acest fel am ajuns de la expuneri initiale de 5% pe SNP in cazul anumitor fonduri, la expuneri ce au urcat spre 10% din activele respectivelor fonduri, ceea ce este prea mult”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea si vicepresedinte executiv, Templeton Emerging Markets Group.

Intrebati daca vor sa isi lichideze toate actiunile Petrom pe care le controleaza prin intermediul fondurilor de frontiera, reprezentantii Franklin Templeton nu au dorit sa comenteze. De asemenea, acestia nu au mentionat ce procent din capitalul Petrom inca se mai afla in portofoliul fondurilor Templeton.

Vanzarile Petrom vin din cauza imposibilitatii de a tranzactiona actiuni SNP in perioada de timp mentionata. Colegii nostri de la Franklin Templeton ajusteaza in prezent pozitiile pentru a se conforma restrictiilor investitionale ale fondurilor pe care le administreaza – Greg Konieczny

Scaderea burselor la nivel global, declansata in vara anului trecut de turbulentele din China, a determinat retrageri semnificative ale investitorilor din fondurile de actiuni. Franklin Templeton a pierdut cel putin 1 mld. de euro pe luna in ultimul an din cauza retragerilor din fondurile mutuale europene. Franklin Templeton are in administrare active de 714 mld. dolari, iar in intervalul februarie 2015 – februarie 2016 a inregistrat retrageri in valoare de 26 mld. euro din fondurile mutuale ce au active in Europa, potrivit Financial Times.

Sursa foto: Sediul Petrom - Petrom City / Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri