Investitorii care vor subscrie titluri Transgaz in perioada ofertei publice initiale (IPO) vor plati echivalentul a 57 euro pe actiune, potrivit deciziei adopate in adunarea generala a actionarilor de saptamana trecuta, si publicata in Monitorul Oficial
Subscrierile se vor face in lei ca cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) valabil pentru data depunerii prospectului final al ofertei la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), au mai decis actionarii, potrivit NewsIn.

In cadrul perioadei de subscriere, actionarii au decis ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa nu isi exercite dreptul de preferinta. In schimb, Fondul Propietatea va putea subscrie 207.572 actiuni in termen de o zi lucratoare de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei actionarilor cu privire la dreptul de preferinta. Fondul Proprietatea va putea subscrie la pretul de 56,43 euro pe actiune. Totodata, Fondul Propietatea, nu va putea subscrie in cadrul ofertei publice initiale si nici nu va putea vinde titlurile Transgaz timp de 6 luni de la listarea companiei. Astfel, Fondul Proprietatea isi va putea pastra detinerea de 10% din capitalul Transgaz.

Totodata, actionarii au decis majorarea capitalului companiei cu 13,84 milioane lei prin emiterea unui numar de 1,38 milioane de actiuni noi cu valore nominala de 10 lei fiecare.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat pe 18 septembrie intentia companiei cu privire la oferta publica initiala de vanzare de actiuni (IPO), in vederea listarii transportatorului de gaze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Oferta publica initiala de vanzare de actiuni Transgaz vizeaza 10% capitalul majorat al transportatorului de gaze, adica un numar de 1.177.384 actiuni. Valoarea nominala a actiunilor este de 10 lei. Intermediarul listarii Transgaz la BVB este compania Raiffeisen Capital & Investment Bucuresti, care urmeaza sa transmita la CNVM prospectul privind IPO la Transgaz.

La finalul lunii martie, directorul general al Transgaz, Florin Muntean, estima ca listarea Transgaz la BVB va fi posibila la sfarsitul anului 2007 sau la inceputul anului 2008. Potrivit acestuia, listarea la bursa a zece procente din actiunile transportorului de gaze are ca scop atragerea de fonduri pentru investitiile pe care compania intentioneaza sa le faca in anii urmatori, dar si pentru cresterea transparentei acesteia.

SNTGN Transgaz Medias a obtinut in primul semestru din acest an un profit net de 139 milioane lei (42 milioane euro) si venituri totale de 506 milioane lei (152 milioane euro), de peste 2,3 ori mai mari decat nivelurile inregistrate in perioada similara din 2006, a anuntat miercuri compania. In primele sase luni ale anului trecut, compania a afisat un profit net de 58 milioane lei (16 milioane euro) si venituri totale de 218 milioane lei (61 milioane euro).

In prima jumatate din 2007, Transgaz a obtinut venituri din exploatare de 503 milioane lei, ceea ce a constituit 99,5% din veniturile totale din aceasta perioada. Din veniturile din exploatare, 340 milioane lei (102 milioane euro) au venit din serviciile de transport, 96 milioane lei (29 milioane euro) au constituit veniturile din servicii de tranzit international, iar 56 milioane lei au fost obtinuti din livrarile de gaze. In cadrul veniturilor din exploatare, transportul gazelor a avut o pondere de 67,6%, serviciile de tranzit international au avut o cota de 19,1%, iar livrarea gazelor a constituit 11,13%.

Veniturile din transportul de gaze au crescut in primul semestru de 2,1 ori, comparativ cu nivelul inregistrat in intervalul echivalent din 2006, iar veniturile din serviciile de tranzit international au avansat cu 73%, in aceeasi perioada de raportare.

Costurile totale din primele sase luni ale acestui an s-au cifrat la 342 milioane lei (103 milioane euro), de 2,27 ori mai mari decat in aceeasi perioada din 2006, cand acestea au fost de 151 milioane lei. Costurile din exploatare din prima jumatate a lui 2007 s-au ridicat la 336 milioane lei (101 milioane euro) si au constituit 98,25% din costurile totale.

Transgaz a transportat in prima jumatate din 2007 o cantitate de 7,422 milioane mc de gaze, in crestere cu 37,7% fata de acelasi interval din 2006. Capacitatile de tranzit international de gaze comandate au fost in primul semestru al acestui an de 11,885 milioane mc de gaze, dublu fata de perioada echivalenta din 2006.

Transgaz a obtinut, in 2006, un profit net de 238 milioane de lei (68 milioane de euro), la un venit din exploatare de 941 milioane de lei (267 milioane de euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri