Scaderea perspectivei ratingului Romaniei de catre S&P a fost principala cauza care a condus la deprecierea cu mai mult de 2% a indicilor Bursei de Valori Bucuresti in sedinta de ieri, pe o lichiditate in crestere, generata in proportie de peste 50% de titlurile din sectorul bancar, spun brokerii.
Luni, agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a retrogradat perspectiva ratingului suveran al Romaniei, de la "stabil" la "negativ".

Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut marti de trei ori fata de sedinta precedenta, la 69,75 milioane lei (20,85 milioane euro), din care 51,4% au fost schimburile cu titluri bancare BRD, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica. In sedinta de luni, valoarea schimburilor a fost de 23,2 milioane lei (6,94 milioane euro). Volumul tranzactiilor de marti este cu 28,6% mai mare decat media zilnica de la inceputul anului, de 54,24 milioane lei.

"Scaderea generalizata a cotatiilor a caracterizat marti piata de la Bucuresti. Scaderile principalilor indici au fost cu atat mai serioase, cu cat lichiditatea a fost in crestere si a totalizat 20,85 milioane euro. Sectorul bancar a fost cel mai tranzactionat astazi, BRD-SocGen adunand un volum de tranzactionare de 23 milioane lei, iar impreuna cu Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica, rulajul a reprezentat 51% din lichitatea BVB", a declarat pentru NewsIn Mihai Frunza, broker la Vanguard Bucuresti.

"Stirea sosita ieri, conform careia perspectiva economica a Romaniei a fost scazuta de o importanta agentie de rating (Standard & Poor's), a avut un impact semnificativ in evolutia pietei de astazi. Ingrijorarile privind dezechilibrele macroeconomice ale Romaniei, reconfirmate si de reajustarea nivelului inflatiei estimate de catre BNR pentru acest an, ar putea determina si mai multa precautie din partea investitorilor straini", a mai spus brokerul de la Vanguard.

Indicele compozit al bursei, BET-C, a inchis in scadere cu 2,21%, la 6.620,55 puncte, dupa ce in cursul sedintei pierduse la un moment dat 3,05%. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a coborat cu 2,31%, la 9.518,88 puncte, in special ca urmare a deprecierii titlurilor BRD, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare si Alro. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 2,29%, la 20.957,29 puncte.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au avut marti cea mai mare lichiditate de la BVB, de peste 23 milioane lei (circa o treime din rulajul total), si au pierdut 2,69%, la 25,30 lei. Cea mai mare tranzactie a avut loc la ora 14:00, cand s-au transferat circa 490.000 actiuni BRD, la pretul de 24,50 lei, in scadere cu 5,77%, astfel ca pretul mediu pe ansamblul zilei a fost de 24,80 lei. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au ocupat pozitia secunda in clasamentul lichiditatii, cu 9,1 milioane lei, si s-au ieftinit cu 2,29%, la 0,855 lei. Actiunile Banca Comerciala Carpatica (BCC) au revenit, dupa o lunga perioada de volume mici, in topul valoric al tranzactiilor, cu schimburi de 3,69 milioane lei, si au suferit o corectie de 2,69%, pana la 0,47 lei.

Indicele celor cinci societati financiare, BET-FI, a scazut cel mai putin dintre indici, cu 12,09%, la 76.020,50 puncte. Tranzactiile cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au cumulat 17,55 milioane lei si au reprezentat 25% din rulajul total al pietei.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide dintre SIF-uri si au avut al treilea rulaj din piata, de 5,65 milioane lei. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inchis in scadere cu 2,12%, la 4,15 lei. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au avut al doilea rulaj dintre titlurile financiare si al patrulea din piata, de peste 4,37 milioane lei, si s-au depreciat cu 2,29%, la 3,41 lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 1,26%, la 2,36 lei, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 2,01%, la 3,41 lei. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 2,62%, la 2,23 lei, inregistrand cea mai mare depreciere dintre SIF-uri.

Actiunile Petrom Bucuresti (SNP) au inchis in scadere cu 1,92%, la 0,51 lei, in urma unor schimburi de 2,4 milioane lei. Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-au depreciat cu 3,64%, la 0,106 lei, pe fondul unor tranzactii de 2,85 lei.

Actiunile Transelectrica Bucuresti (TEL) au incheiat la cotatia de 37,50 lei, in scadere cu 2,34%, in urma unor schimburi de 1,02 milioane lei.

Pe piata instrumentelor derivate a BVB nu s-au incheiat contracte la termen (futures).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri