Mai multe tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, sunt vulnerabile la criza globala a creditelor din cauza dezechilibrelor macroeconomice pe care le inregistreaza si ar putea suferi presiuni, arata un raport al companiei de investitii East Capital.
Totusi, riscul unei corectii prelungite este inca redus, apreciaza economistul sef al East Capital, Marcus Svedberg, cea mai mare companie de investitii specializata pe pietele est-europene.

Analistii de la East Capital atrag atentia in primul rand asupra legaturii dintre criza creditelor si economiile supraincalzite. Desi la baza sta o problema americana, criza a scumpit creditele la nivel international si a redus disponibilitatea institutiilor financiare de a acorda imprumuturi.

"Schimbarea a fost foarte rapida. Nu mai tarziu de aceasta vara, opinia generala indica existenta unei lichiditati abundente pe piata. Acum, tari cu mari deficite de cont curent, cum sunt Letonia, Bulgaria, Romania si Serbia, intampina costuri ridicate de finantare a acestor deficite pe pietele internationale", a declarat Svedberg.

Totusi, nevoia acestor tari de a apela la credite de pe pietele internationale este relativ redusa, deoarece Bulgaria, Romania si Serbia isi finanteaza deficitele prin investitii straine directe, iar Letonia prin imprumuturi inter-bancare. Astfel, criza de pe pietele de creditare nu reprezinta o problema iminenta pentru aceste economii, apreciaza analistii East Capital.

"Pe de alta parte insa, o reducere masiva si prelungita a investitiilor straine directe sau o reducere dramatica a dorintei de sustinere din partea bancilor-mama din Europa de Vest ar putea pune intr-adevar o presiune asupra acestor piete, dar aceste fenomene par destul de putin probabile in viitorul apropiat", a mentionat Svedberg.

Analistii de la East Capital considera ca, in general, situatia macroeconomica in Europa de Est este probabil mai puternica decat oricand, in primul rand in cazul celor doua mari tari din regiune - Rusia si Polonia - care inregistreaza cresteri economice semnificative si nu manifesta dezechilibre majore.

"Aceasta situatie macroeconomica solida din zona se dovedeste a fi un inel de protectie rezistent la turbulentele globale. In plus, asa cum am aratat si in alte randuri, legatura directa slaba intre Europa de Est si SUA este un alt motiv care explica de ce pietele noastre s-au dovedit a fi atat de rezistente in timpul acestei crize", a aratat economistul sef al East Capital.

De altfel, Banca Mondiala a aratat recent ca efectele negative ale crizei creditelor asupra economiilor emergente au fost pana in prezent mai scazute decat era de asteptat, iar cele zece noi state membre ale UE au fost la randul lor si mai putin afectate decat alte piete emergente. "Anumite sectoare sau punctual anumite companii, care au o expunere mare pe piata internationala a creditelor sau activeaza in domeniul imobiliar, ar putea insa cunoaste o anumita presiune in lunile urmatoare", a mentionat Marcus Svedberg.

Corelat cu criza creditelor, analistii de la East Capital atrag de asemenea atentia asupra riscului de temperare a cresterii economice in Europa de Est, in special in cazul economiilor supraincalzite. "Dezvoltarea rapida a creditelor a fost un factor important care a contribuit la cresterea acestor economii. Acum, insa, scumpirea creditelor va incetini ritmul de crestere al acestora. Atat timp insa cat aceasta incetinire este moderata, ea poate fi un lucru bun, intrucat multe dintre aceste economii ar avea nevoie de o frana", a mai spus Svedberg.

East Capital administreaza in Romania active totale de peste 250 milioane dolari, iar principalele plasamente sunt in actiunile Petrom Bucuresti (SNP), Impact Developer & Contractor (IMP), THR Marea-Neagra (EFO), precum si la societatile de investitii finaciare (SIF), la care are detineri de 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri