Bursa de la Bucuresti a recuperat joi din pierderile suferite in sedinta precedenta, cu toti indicii trecand pe verde, in contextul in care si bursele europene s-au apreciat pana la anuntul pierderilor anuale ale Merrill Lynch, dar analistii sustin ca "nu am scapat de incertitudini".
"Evolutia bursiera de joi are legatura cu pietele regionale, care au inregistrat cresteri pana la inchiderea sedintei BVB. Cu toate acestea bursa de la Bucuresti nu a scapat de incertitudini. Pana cand piata americana nu se aseaza, nu vad de ce s-ar indrepta lucrurile la noi, in conditiile in care nu vom avea parte de o decorelare", a declarat, potrivit NewsIn, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat joi la 45,58 milioane lei (12,37 milioane euro), in scadere cu o treime fata de sedinta precedenta, in timp ce schimburile cu actiuni au insumat 42,85 milioane lei.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa, a castigat 1,70% si a atins nivelul de 8.339,76 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, s-a apreciat cu 1,86% pana la 5.669,39 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) a recuperat cel mai mult, 2,78% si a inchis la 65.510,40 puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena a fost suspendat temporar de la afisare, pentru calculul corect al variatiei procentuale zilnice.

Bancile si societatile de investitii financiare (SIF-urile) s-au mentinut in topul preferintelor investitorilor si au cumulat o lichiditate de 35,06 milioane lei, circa 82% din lichiditatea pietei de actiuni.

Transferurile cu actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras prima lichiditate din piata, de 7,78 milioane lei si s-au apreciat cu 3,35%, pana la pretul de 3,70 lei/actiune, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au urcat, cu 2,51%, pana la 2,86 lei, pe fondul unor schimburi de 6,30 milioane lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat a treia lichiditate din piata, de 6,02 milioane lei, si s-au scumpit cu 3,23%, la 22,4 lei, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania (TLV) au insumat schimburi de 4,35 milioane lei - a patra lichiditate din piata - pretul urcand cu 1,88%, la 0,8150 lei/actiune.

Tranzactiile cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au cifrat la 4,20 milioane lei si au inchis la 2,89 lei, in crestere cu 2,48%, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au urmat cu a sasea lichiditate a sedintei, de 3,69 milioane lei, la o cotatie de 1,99 lei/actiune, n apreciere cu 2,05% fata de pretul de inchidere de miercuri.

Transferurile cu titlurile SIF Transilvania (SIF3) au generat cu o lichiditate de 2,72 milioane lei, iar cotatia a urcat 3,17%, la 1,95 lei/actiune, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au fost printre pierdantele zilei, cu o depreciere de 1,33%, la pretul de 0,4440 lei/actiune si o lichiditate de 1,69 milioane lei, a opta de pe Bursa.

Actiunile SSIF Broker Cluj (BRK) au captat 1,03 milioane lei, in timp ce cotatia a recuperat deprecierea de miercuri si a urcat cu 5,09%, la 2,27 lei.

Transferurile cu titlurile Siretul Pascani (SRT) au ocupat locul zece in topul lichiditatii la BVB, cu schimburi de 691.524 lei, ca urmare a vanzarii a circa 6% din actiunile companiei (aproximativ 10 milioane de titluri), pentru suma de 668.693 lei, iar cotatia a stagnat la 0,0660 lei/actiune.

Drepturile de alocare Transgaz (TGNR01) au atras in ultima zi de tranzactionare o lichiditate de numai 2,73 milioane lei (738.191 euro), la jumatate fata de sedinta precedenta, iar cotatia a castigat 2,51%, la 286 lei/drept alocare.

Pe piata instrumentelor derivate a BVB nu s-au incheiat contracte la termen (futures).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri