Cei mai multi investitori au trecut pe pozitii de asteptare, astfel ca bursa a stagnat, iar lichiditatea a depasit cu greu la 20 milioane lei. Chiar si asa, brokerii cred ca acest scenariu confirma trendul ascendent pe care este piata. Majoritatea tranzactiilor au fost realizate inca de la deschidere la preturi in apropiate de ultimele cotatii de marti, in conditiile in care putini investitori au fost activi la tranzactionare, scrie Mediafax.

"Se pare ca piata a luat o pauza astazi (miercuri - n.r.), una normala zic eu, deoarece sunt convins ca vor mai urma zile cu volume mari. Prin evolutia din zilele anterioare, dar si ceea ce va urma, piata se pregateste de un nou an financiar si, de ce nu, dividende pe masura anului ce urmeaza sa se incheie. Nu trebuie sa ne sperie o zi cu volume mici. Astfel de zile confirma trendul inceput anterior. Din punct de vedere statistic, luna decembrie se prezinta ca o luna slaba din punctul de vedere al volumelor, ceea ce ma face sa cred ca pana la sfarsitul anului vom asista la volume mai mici, dar, posibil, si la volatilitate ridicata. In privinta directiei, pana acum trendul este unul pozitiv si cred ca s-ar putea pastra pana la sfarsitul acestui an", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG in imediata apropiere a nivelului de marti. In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu doar 0,14%.

Indicele extins BET-XT a scazut nesemnificativ, cu 0,09%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,29% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Ce valori au tranzactionat investitorii

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,1 milioane lei (4,5 milioane euro), cu 44% sub rulajul de marti, de 36 milioane lei (8,1 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane lei), OMV Petrom (5,4 milioane lei, din care doua deal-uri de 1,7 milioane lei), Romgaz (3,2 milioane lei) si SIF Oltenia (aproape 2 milioane lei). Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,31%, la 0,8105 lei, dupa ce in prima parte a sedintei precedente au atins un nou maxim istoric, de 0,817 lei.

"Pe masura ce se apropie ziua de vineri, cand va avea loc AGA, volumele de actiuni Fondul Proprietatea scad, insa cred ca vor reveni dupa publicarea hotararilor luate in AGA. Ce se va decide in AGA va determina directia pretului actiunii FP in perioada imediat urmatoare", a afirmat brokerul de la Estinvest.

Printre cele mai importante subiecte inscrise pe ordinea de zi a AGA programata vineri la Fondul Proprietatea se regasesc prelungirea de principiu a mandatului Franklin Templeton ca administrator al FP, scaderea capitalului social si distribuirea banilor catre actionari (676,9 milioane lei), un nou program de rascumparare de actiuni si cateva criterii de performanta pe care administratorul Fondului trebuie sa le indeplineasca. Mandatul Franklin Templeton expira in 30 septembrie 2014

Ce companii au incheiat in creste

Titlurile OMV Petrom (SNP) au incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 1%, la 0,4545 lei, iar actiunile SIF Oltenia au avansat cu 1%, la 1,757 lei. Totodata, actiunile Romgaz (SNG) au urcat cu 0,29%, la 34,55 lei. Pe piata de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,33%, la 10,54 dolari (34,64 lei).

Pe piata de la Bucuresti au fost transferate 93.595 de actiuni Romgaz, iar la inchiderea pietei principale de la BVB, pe bursa de la Londra erau rulate 99.854 certificate de depozit Romgaz. Fiecarui certificat de depozit ii corespunde o actiune Romgaz. Operatiunile de la Londra au cumulat pana la momentul respectiv cu putin peste 1 milion de dolari (3,4 milioane lei).

Cotatia actiunilor Romgaz de la BVB este cu 15,16% peste pretul din oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile producatorului de gaze naturale. Cotatia este, totodata, cu 18,73% si, respectiv, cu 21,23% peste preturile la care investitorii de retail au cumparat actiunile cu discount (3% si 5%). Majoritatea titlurilor din oferta au fost vandute la pretul de 30 lei/actiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de actiuni) au cumparat titlurile la 28,5 lei si, respectiv, la 29,1 lei.

"Cei care au vrut sa marcheze profitul (obtinut ca diferenta intre pretul la care au cumparat in oferta si pretul de la bursa - n.r.) pe actiunile Romgaz au facut-o pana acum, astfel ca nu mai exista presiune la vanzare. Pe de alta parte, cumparatorii au actionat intens inca din primele zile de tranzactionare, iar pe parcurs cererea s-a mai temperat, astfel ca astazi am asistat la o piata intr-un oarecare echilibru de forte de ambele parti. Actiunile Romgaz s-ar putea transforma in timp intr-o investitie «gold» intr-un portofoliu de client", a afirmat Murgoci.
Actiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au urcat semnificativ, cu 13,32%, pentru a doua zi consecutiv, si au ajuns la pretul de 0,2969 lei, fiind in prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape doi ani. Investitorii au transferat miercuri actiuni Impact de aproape 119.000 de lei.

Cel mai mare actionar al Impact, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a cumparat marti aproape jumatate din actiunile tranzactionate pe piata principala, platind pentru pachetul respectiv aproape 39.000 de lei, la un pret cu 8% peste cotatia de vineri.

Pretul de miercuri este cu 23,71% peste ultima cotatie de vineri, ceea ce la nivelul capitalizarii inseamna un plus de 11,2 milioane lei (2,5 milioane euro). La finalul sedintei de miercuri, capitalizarea bursiera a Impact a fost de 58,7 milioane lei (13,2 milioane euro). Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de aproape 300.000 de lei, fata de 8,6 milioane lei in sedinta precedenta.

Peste 95% din lichiditatea de marti a fost asigurata de transferuri prin care SIF Oltenia si fondul de investitii Romanian Equity Partners Cooperatief au vandut pentru 36,32% din actiunile Comcereal Tulcea (CTUL), pentru 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro). Actiunile au fost cumparate de Argus Constanta (UARG), companie controlata de SIF Oltenia. Prin aceste tranzactii, participatia Argus a urcat la 95,14% din actiunile Comcereal Tulcea, fata de 58,82% anterior transferurilor de marti.

Citeste si:

    La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 0,4%, investitorii asteptand minuta sedintei de politica monetara a Rezervei Federale si datele privind vanzarile retail si piata proprietatilor rezidentiale din SUA.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



    Setari Cookie-uri