Actiunile mai multor companii importante din energie, printre care OMV Petrom (SNP) si Romgaz (SNG), si titlurile Banca Transilvania (TLV) au tras in jos bursa de la Bucuresti in partea a doua a zilei, dupa ce la mijlocul sedintei se aflau pe plus sau in stagnare, iar piata in urcare usoara, scrie Mediafax.

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au inchis pe minus cu 0,6%, respectiv 0,7%. La jumatatea de zilei, cei doi indici se aflau in urcare cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Piata a devenit mai activa in partea a doua a sedintei, astfel ca lichiditatea a crescut de la 11 milioane de lei (2,5 milioane de euro) in jurul orei 14:00 pana la la 35,83 milioane de lei (8,1 milioane de euro) la finalul zilei.

Fondul Proprietatea a inregistrat cea mai ridicata lichiditate, cu transferuri de 10,44 milioane de lei, si au inchis in crestere cu 0,2%.

Transferurile cu actiunile Electrica (EL) au totalizat 9,38 milioane de lei, insa 6 milioane de lei au provenit dintr-o tranzactie operata pe segmentul deal al bursei. Actiunile Electrica au inchis la cotatia de la finalul sedintei de marti.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

In sectorul bancar, investitorii au tranzactionat titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) de 4,59 milioane de lei, iar pretul a stagnat. Lichiditatea mai ridicata a titlurilor BRD a fost determinata de doua transferuri deal care au insumat 4 milioane de lei.

Rulaje mai ridicate au consemnat si actiunile Romgaz, cu 2,78 milioane de lei, OMV Petrom, cu 2,49 milioane de lei, din care 1,29 milioane de lei printr-un deal, dar si Nuclearelectrica (SNN), cu 2,15 milioane de lei, suma care include si 1,22 milioane de lei dintr-un deal.

Titlurile Romgaz si OMV Petrom, companii cu ponderi ridicate in structura principalilor indici ai pietei, au trecut de la stagnare la mijlocul zilei la scaderi de 2,2%, respectiv 1,3%, pe final. Cresterea Nuclearelectrica s-a mai temperat fata de miijlocul sedintei, iar actiunea producatorului de energie a inchis in urcare cu 1,7%.

OMV Petrom va anunta rezultate financiare pentru trimestrul al treilea joi, inainte de deschiderea bursei.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

In declinul pietei s-a resimtit si trecerea titlurilor Banca Transilvania de la un avans de 0,5% in prima jumatate a sedintei pe scadere cu 0,8% la finalul zilei. Tranzactiile cu actiunile institutiei de credit, de asemena cu "greutate" in principalii indici ai bursei, au totalizat 760.600 lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scazut cu 1,1%, iar BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,8%, sustinut de evolutia pozitiva a societatilor de investitii financiare.

Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc si o tranzactie cu actiuni SIF Oltenia (SIF5), de 344.900 lei.

Indicele extins BET XT a scazut cu 0,5%, iar BET BK a stagnat.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis miercuri in crestere, dupa ce mai multe companii, printre care Marks & Spencer si Natixis, au raportat rezultate financiare mai bune decat asteptarile analistilor.

Pe bursele mari din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 1,1%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,8%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,6%.

In Europa Centrala, bursa de la Budapesta a crescut cu 0,6%, in timp ce pietele de la Praga si Varsovia au scazut cu 1%, respectiv 0,7%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP