Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au inchis pe minus cu 0,6%, respectiv 0,7%. La jumatatea de zilei, cei doi indici se aflau in urcare cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Piata a devenit mai activa in partea a doua a sedintei, astfel ca lichiditatea a crescut de la 11 milioane de lei (2,5 milioane de euro) in jurul orei 14:00 pana la la 35,83 milioane de lei (8,1 milioane de euro) la finalul zilei.

Fondul Proprietatea a inregistrat cea mai ridicata lichiditate, cu transferuri de 10,44 milioane de lei, si au inchis in crestere cu 0,2%.

Transferurile cu actiunile Electrica (EL) au totalizat 9,38 milioane de lei, insa 6 milioane de lei au provenit dintr-o tranzactie operata pe segmentul deal al bursei. Actiunile Electrica au inchis la cotatia de la finalul sedintei de marti.

Bittnet, evaluata pe AeRO cu...
Citeste si: Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia

In sectorul bancar, investitorii au tranzactionat titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) de 4,59 milioane de lei, iar pretul a stagnat. Lichiditatea mai ridicata a titlurilor BRD a fost determinata de doua transferuri deal care au insumat 4 milioane de lei.

Rulaje mai ridicate au consemnat si actiunile Romgaz, cu 2,78 milioane de lei, OMV Petrom, cu 2,49 milioane de lei, din care 1,29 milioane de lei printr-un deal, dar si Nuclearelectrica (SNN), cu 2,15 milioane de lei, suma care include si 1,22 milioane de lei dintr-un deal.

Titlurile Romgaz si OMV Petrom, companii cu ponderi ridicate in structura principalilor indici ai pietei, au trecut de la stagnare la mijlocul zilei la scaderi de 2,2%, respectiv 1,3%, pe final. Cresterea Nuclearelectrica s-a mai temperat fata de miijlocul sedintei, iar actiunea producatorului de energie a inchis in urcare cu 1,7%.

OMV Petrom va anunta rezultate financiare pentru trimestrul al treilea joi, inainte de deschiderea bursei.

Banca Transilvania bate un...
Citeste si: Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa

In declinul pietei s-a resimtit si trecerea titlurilor Banca Transilvania de la un avans de 0,5% in prima jumatate a sedintei pe scadere cu 0,8% la finalul zilei. Tranzactiile cu actiunile institutiei de credit, de asemena cu "greutate" in principalii indici ai bursei, au totalizat 760.600 lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scazut cu 1,1%, iar BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,8%, sustinut de evolutia pozitiva a societatilor de investitii financiare.

Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc si o tranzactie cu actiuni SIF Oltenia (SIF5), de 344.900 lei.

Indicele extins BET XT a scazut cu 0,5%, iar BET BK a stagnat.

Acalmie pe bursa dupa Pastele...
Citeste si: Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis miercuri in crestere, dupa ce mai multe companii, printre care Marks & Spencer si Natixis, au raportat rezultate financiare mai bune decat asteptarile analistilor.

Pe bursele mari din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 1,1%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,8%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,6%.

In Europa Centrala, bursa de la Budapesta a crescut cu 0,6%, in timp ce pietele de la Praga si Varsovia au scazut cu 1%, respectiv 0,7%.