Starea de incertitudine ce predomina in piata de capital romaneasca, fluctuatiile si evolutiile atipice ingreuneaza orice estimare pentru evolutia acestei saptamani. Analistii chestionati de Wall-Street au fost reticenti in a face estimari privind cursul ringului bursier din aceasta saptamana.
In continuare, miscarile burselor externe vor fi cele care vor crea si tendinta BVB, starea de asteptare continuand cel putin pana maine, cand se asteapta decizia FED privind dobanda de referinta. Pana la aparitia de vesti care sa directioneze spreun anumit trend, se asteapta volume reduse de tranzactionare si aceeasi nesiguranta.

Vestile sau datele care sa ofere o directive clara a burselor nu au aparut inca. Brokerii spun ca este dificil de estimat ce se va intampla in aceasta saptamana, deoarece, in ultima perioada, bursa a dat dovada de imprevizibilitate.

“Este greu de facut estimari pentru aceasta saptamana. Bursa are de ceva vreme o evolutie total atipica, nici nu se coreleaza, nici nu se decoreleaza. Totusi este important de vazut ca nu a coborat prea mult sub anumite nivele, exista oarecare forta de cumparare, dar BVB nu a reusit sa isi revina cat au revenit pietele externe”, ne-a declarat Adrian Simionescu, director la Vienna Investment Trust.

Lichiditatea ar putea creste in cazul unor miscari puternice ale burselor straine

“Pentru saptamana viitoare ne asteptam la continuarea volumelor de tranzactionare scazute, acestea putand creste considerabil doar in cazul in care pietele externe vor avea o volatilitate ridicata si vor aparea stiri noi in piata care sa poata duce la crearea un trend clar pe termen scurt. Tendinta de asteptare a investitorilor romani cred ca va fi vizibila si in perioada urmatoare, ordine mai mari in piata putand aparea doar in cazul unor miscari mai puternice ale pietelor straine”, crede Nicu Grigoras, broker la Intercapital.

Aceasta stare a bursei romanesti dureaza de la inceputul anului. Toate previziunile si estimarile facute de atunci au fost inlocuite de nesiguranta. Practic, nu exista date concrete care sa permita o anticipare sau sa indice cat va mai dura aceasta tendinta lateral. Ciclicitatea bursei sustine idea ca, la un moment-dat, trendul se va intoarce, dar niciun specialist nu poate spune cand va se va intampla acest lucru. “Este cea mai lunga perioada de scadere a a bursei romanesti, este evident ca undeva se va opri aceasta perioada, dar este greu de anticipat cand va fi acest lucru. In acelasi timp, este destul de greu sa fac o estimare pe termen scurt, pentru aceasta saptamana”, a mai explicat directorul Vienna Investment Trust.

Decizia Fed de maine ar putea avea un impact major asupra burselor

Desi au fost sedinte in care evolutia BVB a fost total inversa cu cea a burselor international, corelarea emotionala si temerile investitorilor privind o eventual recesiune a economiei americane sunt in continuare acute. Astfel, in sapatamana aceasta se asteapta decizia Fed privind o noua reducere a ratei dobanzii de referinta. Acest lucru poate avea un impact important asupra pietelor bursiere si implicit, asupra BVB.

“Indicii BVB si RASDAQ, nu cred ca isi pot crea inca un trend foarte clar atat timp cat corelatia cu pietele externe va continua, si sunt foarte multe sanse ca piata romaneasca de capital sa continue si pe viitor evolutia in stransa legatura cu evolutia principalelor piete bursiere. Ramane de vazut daca in saptamana viitoare, pe fondul stirilor care urmeaza sa fie publicate, indicii externi vor reusi sa se mentina peste minimele consemnate la sfarsitul lunii ianuarie. Un raspuns la aceasta intrebare vom avea probabil marti(n.r. - maine) cand vom afla decizia bancii centrale americane( FED) referitoare la asteptata micsorare a dobanzii de referinta”, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

“Este destul de greu de anticipat ce se va intampla cu bursa romaneasca pe termen scurt. In saptamana aceasta se va decide reducerea dobanzii cheie si acest lucru poate avea un impact pozitiv sau negative asupra pietei de capital. Dar deocamdata nu sunt stiri care sa arate o linistire a apelor pe pietelke financiare. Saptamana aceasta bursa ar putea avea si sedinte pozitive si negative, e greu de anticipat care va fi tendinta generala. Inca predomina incertitudinea in piata capital si acest lucru ingreuneaza orice estimare”, a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri