Injectii de capital in Europa, noi listari anuntate pe Bursa din Bucuresti (BVB), cresterea dobanzii cheie in SUA si desfiintarea Rasdaq in Romania – acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante evenimente asteptate in 2015. Totul va lua insa startul la evenimentul de inaugurare a Anului bursier pe care BVB il organizeaza peste doua saptamani.

Incep injectiile de capital ale BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) este asteptata sa anunte pe 22 ianuarie demararea unui program de achizitii de obligatiuni si titluri de stat in valoare de pana la 500 mld. euro. Achizitiile ar duce BCE la jumatate din obiectivul sau de a-si extinde bilantul, de la 2.200 miliarde de euro in prezent pana la 3.000 de miliarde de euro, si a evita o spirala deflationista in zona euro.

Analistii anticipeaza ca programul de relaxare cantitativa (QE) va avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietelor de capital europene. In ultimele zile in piata au aparut insa si pareri potrivit carora BCE ar putea sa decida amanarea luarii unei decizii pana dupa alegerile din ianuarie din Grecia.

Inaugurarea Anului bursier 2015

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va organiza pe 2 februarie o receptie ce va marca inaugurarea Anului bursier 2015. In cadrul evenimentului vor fi decernate premiile BVB pentru piata de capital, si, de asemenea, va fi organizata o licitatie de arta in scop caritabil.
Evenimentul BVB va reuni oficiali ai pietei, investitori, brokeri si personalitati din mediul economic.

Lansarea pietei AeRO

Lansarea oficiala a AeRO, piata alternativa a Bursei de Valori Bucuresti pentru IMM-uri si start-up-uri in cautare de finantare, va avea loc in data de 25 februarie. Oficialii Bursei promit ca odata cu lansarea AeRO in piata se vor lista si o serie de companii private, numarul acestora urmand sa ajunga la 15 pana la finalul anului.

Forumul Pietei de Capital

Cea de-a sasea editie a Forumului Pietei de Capital, organizat de wall-street.ro, va avea loc in aceasta primavara. La eveniment vor participa investitori, brokeri, reprezentanti ai bursei si ai fondurilor de investitii din piata.

In cadrul Forumului Pietei de Capital vor fi discutate cele mai subiecte subiecte din piata de capital romaneasca, cu o atentie sporita felului in care acestea au impact asupra investitorilor de retail.

Prima crestere a dobanzii in SUA

In luna aprilie ar putea avea loc prima crestere a dobanzii cheie in SUA din ultimii 6 ani, timp in care aceasta a fost redusa de la 5,25%, la aproape 0 – 0,25% in prezent. Presedintele Rezervei Federale americane (Fed), Janet Yellen, a afirmat in decembrie 2014 ca exclude o majorare pana in aprilie 2015.

De urmarit va fi reactia burselor dupa prima majorare a dobanzii cheie din SUA. Teoretic acesta ar trebui sa fie un semnal negativ pentru piete in general, insa multi analisti subliniaza ca decizia este anticipata de investitori, si, astfel, impactul este in buna parte deja inclus in pretul actiunilor.

Posibila reducere a productiei OPEC; petrolul isi revine

Petrolul s-a prabusit in ultimul 12 luni de la maximele de circa 100 de dolari, la mai putin de 50 de dolari in prezent. Nu foarte multi analisti se incumeta sa anticipeze revenirea titeiului, insa cei care o fac mizeaza pe vara acestui an.

Semnalul ar putea sa fie dat de o decizie a tarilor OPEC de a reduce productia si, implicit, oferta de petol din piata. Daca scaderea petrolului a tras in jos bursele, in special la finalul anului trecut, revenirea “aurului negru” ar putea sa dea un motiv de optimism si investitorilor in actiuni.

Listarea Hidroelectrica pe BVB

Actiunile Hidroelectrica sunt asteptate pe Bursa de la Bucuresti de doi ani, timp in care oferta publica initiala (IPO) a fost amanata din cauza intrarilor succesive in insolventa a companiei. Statul ar urma sa vanda pe bursa 15% din companie pentru aproximativ 500 mil. euro, oferta devenind astfel cea mai mare din istoria pietei locale.

Oferta este programanta pentru ultimul trimestru din 2015, insa nimic nu este batut in cuie momentan, mai ales ca seful privatizarilor, Gabriel Dumitrascu, tocmai a fost inlocuit saptamana trecuta cu administratorul special al Oltchim, Bogdan Stanescu.

Desfiintarea Rasdaq

Piata Rasdaq se va defiinta in octombrie 2015, ia pana atunci cele circa 900 de companii in prezent listate vor trebui sa decida daca se transfera in piata principala a BVB, daca se transfera pe un sistem alternativ de tranzactionate, sau daca vor deveni companii nelistate.

In randul companiilor care se vor transfera pe BVB se afla si producatorul de lactate Albalact, una dintre cele mai mari societati de pe Rasdaq.

Sursa foto: Shutterstock / display of stock markets

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri