Ludwik Sobolewski: BVB vrea sa obtina statutul de piata emergenta pana in 2017

Romania vrea sa obtina in urmatorii trei ani statutul de "piata emergenta" in clasificarea Morgan Stanely Capital International (MSCI), a declarat presedintele BVB, mentionand ca bursa de la Bucuresti face eforturi pentru a fi inclusa anul viitor pe lista de asteptare in vederea promovarii.

"Sa fim inclusi pe lista de asteptare de la jumatatea anului viitor este cel mai ambitios plan al nostru. Daca nu reusim la anul, atunci urmatoarea oportunitate va fi la mijlocul lui 2016. Deci chiar si intr-un scenariu mai pesimist, Romania tot ar putea sa obtina statutul de piata emergenta in 2017", a declarat seful BVB, Ludwik Sobolewski, intr-un interviu pentru Bloomberg, preluat de Mediafax.

Obtinerea statutului de piata emergenta ar fi un semn pentru investitori ca piata locala este suficient de organizata si sigura, si ca poate genera venituri si lichiditate suficiente, a adaugat el.

In prezent, BVB este clasificata drept "piata de frontiera" in indicele MSCI, unde este reprezentata prin cinci companii, si anume Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) si Transgaz (TGN).

Pentru a fi clasificata ca piata emergenta, piata de capital din Romania trebuie sa indeplineasca un set de criterii cantitative si calitative. Criteriile cantitative prevad existenta a minim trei companii listate care sa indeplineasca simultan toate cerintele de dimensiune si de lichiditate (spre exemplu capitalizarea bursiera a companiei, capitalizarea bursiera a free float-ului si un indicator de lichiditate).

Citeste si:
Sobolewski: Responsabilitatea pietei nu este doar sarcina BVB
Ludwik Sobolewski: In afara...

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat in august un plan de masuri in vederea obtinerea statutului de piata emergenta in cel mult doi ani, care include, printre altele, cresterea gradului de accesibilitate si atractivitate a pietei de capital, dezvoltarea pietei locale primare si secundare de obligatiuni, cresterea lichiditatii si atragerea de noi investitori.

De asemenea, autoritatile romane intentioneaza sa continue anul viitor procesul de vanzare a participatiilor detinute la companiile de stat si sa reduca tarifele si birocratia de pe piata de capital.

BVB a beneficiat de ofertele publice initiale organizate de Electrica si Romgaz, cele doua operatiuni conducand la un avans de 18% al indicelui BET in ultimele 12 luni, fata de o scadere de 7,3% inregistrata de indicele BUX al bursei din Budapesta, conform calculelor Bloomberg.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri