Dupa patru ani la conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski vorbeste despre obiectivele sale odata cu lansarea Cornerstone Communications, dar si despre perioada petrecuta in piata de capital romaneasca, despre care spune ca o va sustine in continuare in ciuda felului in care si-a incheiat mandatul.

  • Wall-Street.ro: Cu ce ganduri ati plecat de la Bursa de Valori Bucuresti? Aveti sentimente ostile fata de BVB?

Ludwik Sobolewski: Am avut o intreaga plansa de sentimente dupa vara anului trecut. Ce s-a intamplat odata cu plecarea de la BVB… este o experienta care te formeaza. Nu stiu daca as putea spune ca am plecat cu resentimente, insa in mod clar a fost o experienta.

Mai presus de toate raman insa un sustinator al pietei de capital romanesti.

Chiar si Cornerstone a fost un concept ce a pornit de la faptul ca a trebuit sa parasesc Romania, pentru ca trebuit sa o fac – nu a fost chiar decizia mea - dar si pentru ca vroiam sa raman. Pentru mine este o placere sa lucrez in Romania.

Nicaieri in lume nu am vazut o alta tara unde dezvoltarea pietei de capital este doar responsabilitatea bursei, a operatorului de piata. Doar in Romania se intampla acest lucru

  • WS: Acum ca nu mai reprezentati BVB, ce sanse dati pietei de capital din Romania sa atinga un nivel decent al dezvoltarii?

Ludwik Sobolewski: Este nevoie de multa munca si din pacate doar BVB isi poate asuma aceasta responsabilitate.

Nicaieri in lume nu am vazut o alta tara unde dezvoltarea pietei de capital este doar responsabilitatea bursei, a operatorului de piata. Doar in Romania se intampla acest lucru si am acceptat asta atunci cand eram in functia de CEO. Nu este deloc o situatie optima, e aproape o misiune imposibila. Imi pare rau ca trebuie sa ma repet, insa piata de capital romaneasca trebuie sa devina o piata emergenta, iar acest lucru nu se va intampla fara listarea unor companii mari cu un free-float semnificativ.

Ma opun ideii potrivit careia cresterea economiei va antrena de la sine si o crestere a pietei de capital in Romania.

Este gresit sa acuzi doar BVB de lichiditatea scazuta a pietei. Bursa e responsabila de anumite elemente ce pot incuraja lichiditatea, precum comisioanele de tranzactionare, market making, indici, segmentarea pietei, promovare, etc. – lucruri care au fost facute. BVB se poate intalni cu investitorii, insa nu poate sa le ofere servicii financiare; acesta este job-ul intermediarilor, al brokerilor, analistilor, administratorilor de fonduri, iar Romania inca are o problema in privinta existentei unor intermediari profesionisti.

La Romgaz am acceptat fara tragere de inima listarea la Londra, dar multe persoane din jur aratat ca nu inteleg nimic in ceea ce priveste piata de capital si beneficiile pe care aceasta le aduce economiei. Pentru ei, listarea la Londra arata ca "Romania infloreste"

  • WS: De ce lichiditatea zilnica a BVB nu s-a imbunatatit notabil in ultimii ani, nici in timpul mandatului dumneavoastra, in ciuda faptului ca intre timp s-au listat companii precum Romgaz sau Electrica si in ciuda masurilor de incurajare a lichiditatii pe care ati spus ca le-ati implementat?

Ludwik Sobolewski: Sa ne amintim cat de putin din Romgaz s-a listat pe BVB, precum si faptul ca aproximativ o treime din aceste actiuni s-au dus la Londra. Cu tot respectul, 200 mil. euro pe piata de capital este foarte putin… iar aici vorbim de Romgaz, una dintre 'perlele coroanei'. Electrica a fost ceva mai bine, dar 20% tot s-a dus la Londra.

Au mai fost apoi lansarile de GDR-uri pe actiuni FP si Petrom la Londra, un lucru care sa zicem ca nu a fost chiar daunator, avand in vedere ca cele doua companii erau deja listate.

La Romgaz am acceptat fara tragere de inima listarea la Londra in ideea ca daca s-ar fi facut doar la Bucuresti, IPO-ul poate nu ar fi atras suficient de mult interes din partea investitorilor. Dar multe persoane din jur au aratat ca nu inteleg nimic in ceea ce priveste piata de capital si beneficiile pe care aceasta le aduce economiei romanesti. Spun asta doarece pentru ei listarea Romgaz la Londra era chiar un semn de recunoastere al faptului ca Romania 'infloreste', in vreme ce pentru mine era un semn clar de subdezvoltare al pietei locale.

Pana la urma listarea Fondul Proprietatea la Londra nu a fost daunatoare, deoarece FP are practic lichiditate zero acolo, dar ideea ca discount-ul va scadea dupa listarea secundara s-a dovedit gresita. A fost un semn cum ca "nu credem in piata locala".

Dupa aceasta perioada de 1-2 ani era complet nerezonabil sa listezi FP sau Petrom la Londra si s-a dovedit ca am avut dreptate. Pana la urma nu a fost atat de daunator BVB, deoarece Fondul Proprietatea are practic lichiditate zero la Londra, dar ideea ca discount-ul va scadea dupa listarea secundara s-a dovedit gresita. A fost un semn cum ca "nu credem in piata locala".

Cresterea lichiditatii nu se intampla peste noapte, este rezultatul unei munci constante timp de ani de zile. Trebuie sa realizam ca am inceput cu listarea unei treimi din IPO la Londra, apoi 20%, apoi acest "esec pozitiv" pe care l-as numi listarile Petrom si FP la Londra, si in final situatia Digi Communications. Cand vorbeam cu intermediarii IPO-ului Digi, cei de la Citi si Deutsche Bank erau ezitanti si imi spuneau ca poate ar trebui sa listam si niste GDR-uri la Londra, insa in final au realizat ca piata romaneasca este suficient de dezvoltata pentru a putea sa faca fata unui asemenea IPO.

Citeste si:

    Ulterior, lucrurile chiar se miscau in directia pozitiva, existand un interes evident pentru listare din partea companiilor private, interes care din pacate nu a fost replicat de statul roman.

    • WS: Cu ce se ocupa Ludwik Sobolewski in prezent?

    Ludwik Sobolewski: As putea spune ca am devenit antreprenor. Am lansat Cornerstone Communications, o firma de relatii cu investitorii (Investors Relations – IR) care furnizeaza o serie mai larga de servicii IMM-urilor, de la cele de comunicare, la cele prin care le asistam atunci cand se afla in cautare de capital. Practic, facem legatura intre companii si fondurile de investitii care cauta optiuni pentru plasarea banilor. Cornerstone acopera pietele din Romania si Polonia.

    • WS: Ce clienti aveti in Romania?

    Ludwik Sobolewski: In momentul de fata avem cativa clienti romani, printre care Bittnet Systems si Tradeville, dar si o alta firma care se va lista pe bursa in viitor. In Polonia avem clienti care in principal vor sa se extinda in Romania. Asadar nu facem doar investors relations, ci ne ocupam si de facilitarea procesului de "market entry" al companiilor poloneze in Romania.

    Citeste si:

      Problema nu este in interiorul companiilor de stat, ci undeva in zona dintre companii si factorul politic. Aici lucrurile se complica. Solutia este sa privatizezi si sa privatizezi in adevaratul sens al cuvantului, nu doar sa vinzi 10% din companie pe bursa.

      • WS: Companiile de stat sufera in general la capitolul investors relations. Ati incercat sa convingeti o astfel de societate sa va devina client?

      Ludwik Sobolewski: Da, sigur, insa nu cred ca ar trebui sa aplicam acest stereotip in cazul oricarei companii de stat. Am vazut adesea oameni bine pregatiti in departamentele de IR ale acestor companii, dar care nu au posibilitatea sa isi foloseasca aceasta pregatire din cauza unor 'influente', probleme si rezistente. Totusi, as da un exemplu foarte pozitiv, si anume Nuclearelectrica – o companie care ar putea sa reprezinte un model pentru multe altele; un alt exemplu pozitiv este Electrica, o societatea unde oamenii chiar sunt interesati sa imbunatateasca compania din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al guvernantei corporative.

      Problema nu este in interiorul companiilor de stat, ci undeva in zona dintre companii si factorul politic. Aici lucrurile se complica. Solutia este sa privatizezi si sa privatizezi in adevaratul sens al cuvantului, nu doar sa vinzi 10% din companie pe bursa. O companie poate fi considerata cu adevarat privatizata atunci cand la intrebarea "Cine poate schimba boardul si CEO-ul" raspunsul este "actionarii", si nu doar "statul".

      • WS: Care e diferenta intre companiile romanesti si cele poloneze cand vine vorba despre relatia cu investitorii?

      Ludwik Sobolewski: Diferenta este ca in Polonia nu trebuie sa explic niciunei companii listate ce sunt relatiile cu investitorii sau guvernanta corporativa si de ce sunt importante aceste lucruri. Ok, unele ne spune ca au bugete stricte, ca nu isi permit sa faca prea multe, ca nu isi permit sa angajeze mai multi oameni in acest departament, insa doar atat.

      In cazul companiilor romanesti care vor sa se listeze, prima alegere a trebui sa fie mereu Bursa de Valori Bucuresti

      • WS: Unde le recomandati sa se listeze companiilor pe care le aveti in portofoliul de clienti?

      Ludwik Sobolewski: In cazul companiilor romanesti care vor sa se listeze, prima alegere a trebui sa fie mereu Bursa de Valori Bucuresti. Cea mai buna piata pentru o companie este piata locala, unde aceasta activeaza.

      Exista insa si cazuri diferite: de exemplu, la Varsovia, am avut cazul unei companii de Bitcoin mining care prefera o alta piata, mai dezvoltata, cu o clasa de investitori si analisti mai specializati pe domeniu si in cazul careia managementul a considerat ca listarea pe o bursa straina ar fi mai buna pentru ca ar putea obtine o evaluare mai buna. Avem o situatie similara si cu unul dintre clientii nostri actuali, si ramane de vazut ce decizie se va lua in privinta pietei unde se va lista.

      In Polonia insa a devenit o intrebare daca sa te mai listezi sau nu. Recent, numarul delistarilor a ajuns sa il depaseasca pe cel al IPO-urilor, din cauza costurilor si schimbarilor de reglementare care vizeaza in special abuzul in piata, dar si odata cu introducerea MIFID 2.

      De notat insa si schimbarile reglementarilor UE, de data aceasta pozitive, care au facilitat existenta platformelor de crowd funding. Ma refer in special la faptul ca orice companie din UE va putea atrage pana la 1 mil. euro prin crowd funding, fara sa aiba nevoie de aprobari suplimentare de la autoritatile de supraveghere si fara alte formalitati. In Polonia acest lucru este deja posibil si inevitabil va fi posibil si in Romania; planuim sa lansam o platforma de crown funding care sa poata fi accesata si de companiile romanesti.

      Sursa foto: Agerpres

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri