FTSE, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a inclus Romania pe lista tarilor ce vor fi monitorizate pentru obtinerea statutului de piata emergente, publicat joi, 29 septembrie. Decizia vine in urma unui proces de evaluare formala ce a presupus implicarea autoritatilor de reglementare si a burselor de valori locale prin intermediul discutiilor directe si a unor chestionare formalizate.

Anuntul FTSE a fost semnalat de Asociatia Romana a Bancilor si AmCham, la scurt timp dupa publicarea raportului.

Intr-un comunicat de presa, AmCham subliniaza faptul ca promovarea pietei de capital locale din categoria pietelor de frontiera in cea a pietelor emergente este un obiectiv strategic pentru Romania, care a beneficiat de o larga sustinere la nivelul comunitatii de afaceri. Astfel, decizia FTSE este un semnal pozitiv pentru investitori, confirmand progresul inregistrat de piata de capital locala, atat in ceea ce priveste infrastructura cat si cadrul de reglementare.

Si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) saluta recentul anunt oficial al FTSE Russell si subliniaza implicarea asociatiei in dialogul si comunicarea cu institutiile furnizoare de indici.

"Asociatia Romana a Bancilor, prin intermediul Comisiei sale de Piete de Capital si Trezorerie, a realizat demersuri importante pentru cresterea nivelului de comunicare si dialog cu companiile furnizoare de indici de actiuni la nivel mondial, in vederea sustinerii eforturilor intregii piete de capital romanesti pentru promovarea de la statutul de „piata de frontiera” la cel de monitorizare pentru „piata emergenta”. Este preconizata cresterea interesului investitorilor, inclusiv a investitorilor straini, pentru piata de capital din Romania care poate deveni astfel o alternativa viabila de finantare si un stimulent al cresterii economice durabile", a declarat Sergiu Oprescu, Presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

Un rol activ in aceasta directie a avut si AmCham, care, prin grupul de lucru dedicat pietei de capital din Romania, a promovat recomandari de eficientizare si crestere a atractivitatii pietei de capital din Romania precum indepartarea celor opt bariere administrative sau masuri de atragere a investitorilor institutionali nerezidenti.

”Multumim membrilor AmCham implicati in formularea si promovarea recomandarilor pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania, al carei potential confirmat de includerea pe lista de monitorizare FTSE pentru piete emergente creaza premise ce pot aduce numeroase oportunitati de investitii pentru tara noastra. In urmatorul orizont de timp, eforturile de continuare a procesului de reforma a pietei de capital vor trebui amplificate pentru a asigura o dezvoltare sustenabila a acesteia. Sub presiunea complexitatii schimbarilor globale, dialogul constructiv intre comunitatea de afaceri, autoritatile de supraveghere si reglementare si ceilalti decidenti, va avea un rol esential pentru reusita demersului de promovare la statutul de piata emergenta cat mai curand” a declarat Cristian Agalopol, presedintele grupului de lucru pentru piata de capital din cadrul AmCham Romania.

Si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a trimis un comunicat de presa in care subliniaza importanta acestei decizii.

"Prezenta Romaniei pe aceasta lista demonstreaza potentialul real al pietei de capital locale de a indeplini criteriile necesare pentru includerea in categoria pietelor emergente, dar si capacitatea tuturor participantilor la piata de a-si concentra eforturile si actiunile spre atingerea unui scop comun. Obtinerea statutului de piata emergenta este un obiectiv pe termen mediu asumat de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si mentionat in acordul de cooperare semnat cu Guvernul Romaniei, pornind de la recunoasterea nevoii de dezvoltare a pietei de capital, in asa fel incat sa devina un instrument real de finantare a economiei, functional si eficient pentru mediul de afaceri, capabil sa contribuie la cresterea reala si sustenabila a economiei romanesti", se arata intr-un comunicat al Coalitiei.

Promovarea in categoria pietelor emergente presupune cresterea fluxurilor investitionale catre piata locala de capital, imbunatatirea accesului la finantare al companiilor listate, cresterea valorii tranzactiilor la bursa si, implicit, a valorii companiilor listate, un spor de vizibilitate pentru piata romaneasca de capital si o confirmare a cresterii nivelului de competitivitate a acesteia.

FTSE Russell este o companie parte a London Stock Exchange Group, specializata in furnizarea de calcul de indici, care realizeaza incepand cu anul 1985 un model de evaluare a pietelor de frontiera, emergente si dezvoltate, model extins in prezent la nivelul a 72 de tari.

FTSE revizuieste anual clasificarea tarilor in cele patru categorii – piete de capital dezvoltate, piete de capital emergente avansate, piete de capital emergente secundare, si piete de capital de frontiera, prin analizarea a 21 de criterii care urmaresc cadrul de reglementare, custodia si decontarea, cadrul de tranzactionare, operatiunile cu derivative. Perioada de monitorizare care debuteaza acum si pentru Romania, dureaza minimum un an, astfel ca orice modificare a statutului Romaniei va fi anuntata cu ocazia raportului intermediar publicat de FTSE in martie, urmand ca deciziile finale sa fie comunicate odata cu publicarea raportului anual in luna septembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri