Sedinta de ieri a iesit din tiparele obisnuite ale ultimei perioade. Piata a inchis cu aprecieri de peste 2,5 procente pe toti indicii, pe o lichiditate de 9,5 milioane euro, in crestere fata de zilele precedente.
Brokerii consultati de Wall-Street au explicat ca nu putem vorbi decat de un rebound tehnic, cel putin pana nu se consolideaza si se confirma aceste aprecieri.

”Era normal ca piata de capital autohtona sa inregistreze si o sedinta de reveniri dupa scaderile puternice cunoscute in ultima perioada, iar evolutiile inregistrate de pietele externe de capital au fost propice unor aprecieri si pentru titlurile companiilor romanesti, investitorii devenind mai optimisti”, a declarat Andreea Ciobanu, responsabil departament analiza la Intercapital Invest.

Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a avut cea mai insemnata apreciere de ieri, de 3,5%, urmat de ROT-X, cu +3,23%. Indicele BET a crescut ieri cu 2,95%, pana la 6.286,64 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 2,51%, pana la 4.528,61 puncte. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 2,92%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic tranzactionate la Bursa, a castigat 2,05 de procente.

Totusi, cresterea de ieri nu reprezinta decat o simpla revenire, a mai explicat analista, “pe termen mediu si lung aceleasi temeri legate de stabilitatea financiara globala urmand a da tonul evolutiilor la bursa”.

“Pana nu se consolideaza cresterile nu putem vorbi decat de un rebound tehnic. Au fost totusi volume in crestere ceea ce poate lasa loc de interpretari, dar cu o singura seidinta nu se depaseste nivelul de rebound. Trendul este in continuare negativ, situatia internationala este descurajatoare, este prea devreme sa vorbim de o intoarcere de trend”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Analistii spun ca in sedinta de ieri s-a observat o activitate mai timida a vanzatorilor, care probabil asteapta sa vanda la niveluri de pret mai mari. Cumparatorii au avut o pondere mai mare in piata si au fost mai activi. “In piata vanzatorii nu au mai fost la fel de agresivi ca in sedintele trecute, acestia sperand la preturi mai bune pentru actiunile detinute. In plus, se observa o oarecare tensiune la cumparare, existand multi investitori pe cash in cautare de noi oportunitati de investitii ce au speculat aceste reveniri”, a conchis Andreea Ciobanu.

Actiunile SIF Transilvania au avut cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 7,03 milioane lei si s-au scumpit cu 4,81%, la cotatia de 1,09 lei. Titlurile Bancii Transilvania au urmat cu un rulaj de 3,54 milioane lei si s-au apreciat cu 3,63%, la 0,3430 lei/actiune. Schimburile cu actiuni SIF Muntenia s-au ridicat la 2,57 milioane lei, iar cotatia titlurilor a urcat cu 2,33%, la 1,32 lei, in vreme ce actiunile SIF5 s-au scumpit cu 2,39%, la cotatia de 2,57 lei, pe o lichiditate de 2,23 milioane lei. Pretul unei actiuni SIF Banat-Crisana a crescut cu 3,80%, la 1,91 lei, in vreme ce cotatia titlurilor Azomures au sarit cu 14,63%, la 0,7050 lei, in urma unor schimburi de 1,96 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri