Sedinta de ieri a bursei s-a incheiat cu un bilant pozitiv pe toti indicii, pe fondul unei lichiditati in crestere. Brokerii spun ca s-a observat un interes mai mare al cumparatorilor, in asteptarea rezultatelor financiare ale emitentilor.
Stabilitatea de pe pietele externe a adus mai multa liniste si la Bucuresti. “In ultimul timp se remarca o presiune din ce in ce mai mare pe cumparare. Sunt de urmarit cu mare atentie evolutiile de pe pietele externe in saptamana ce urmeaza. Principali indici europeni si din Statele Unite se afla intr-o zona de rezistenta. Intarirea puternica a dolarului din ultimul timp coroborata cu scaderea barilului de petrol si cu deprecierea constanta a Euro in raport cu principalele valute de referinta ma fac sa cred ca aceste rezistente vor fi sparte in scurt timp”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Hancu, broker la intercapital invest.

Indicele BET a crescut cu 3,72%, pana la 6.321,44 puncte, in timp ce BET-C a urcat cu 2,54%, ajungand la 4.595,55 puncte. Indicele celor cinci societati de investitii financiare a urcat cu 1,92% pana la 35.946,32 puncte. BET-XT a urcat cu 3,07%, la 654,18 puncte, iar BET-NG a crescut cu 3,02%, pana la 853,12 puncte. Lichiditatea pietei a urcat pana la 10 milioane de euro, din care piata reglementata a avut cea mai mare parte, 9,7 milioane de euro.

“Incet, incet se intra la cumparare, in asteptarea rezultatelor. Este posibil sa asistam si in continuare la volatilitati. Va conta mult daca rezultatele financiare ale emitentilor se vor incadra in asteptari, vor fi mai bune sau mai slabe”, ne-a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

SIF-urile au crescut in lichiditate

Spre deosebire de sedintele precendente, societatile de investitii financiare au fost mai tranzactionate ieri. “Pe partea de SIF au fost volume mai bune fata de zilele precendente. S-a detasat mai ales SIF3 cu schimburi de pachete de aproape 6 milioane de lei. S-a intrat la cumparare, fie sunt bani noi, fie sunt aceeasi investitori care au stat pe cash”, a mai spus Necula.

“Societatile de Investitii Finaciare s-au apreciat puternic in cursul zilei de azi dupa o sedinta unde s-a simtit un cumparator mai nervos in piata. Indicele BET-FI a castigat 1,92%, crestere venita dupa o zi de stagnare pe pietele europene o data cu stirile contradictorii venite in cursul diminetii”, a mai explicat brokerul Intercapital.

Actiunile SIF Transilvania au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de joi, de 5,8 milioane lei, iar cotatia a urcat cu 1,02%. Pretul unei actiuni SIF Oltenia a urcat cu 1,54%, pe un rulaj de 1,83 milioane lei, in vreme ce titlurile SIF2 s-au scumpit cu 2,94%, pe un rulaj de 1,77 milioane lei. Actiunile SIF Banat-Crisana s-au apreciat cu 2,52%, in urma unor schimburi de 1,61 milioane lei lei,

Cei mai lichizi emitenti au inregistrat aprecieri

Titlurile BRD au avut al doilea rulaj din piata, de 4,5 milioane lei, si s-au apreciat cu 4,17%, in vreme ce Banca Transilvania a castigat 4,78%, pe un rulaj de 2,81 milioane lei.

Pretul unei actiuni Azomures a urcat cu 5,39%, pe un rulaj de 3,52 milioane lei, iar titlurile Amonil au generat o lichiditate de 984.666 lei si s-au scumpit cu 8,7 procente. Actiunile Petrom s-au apreciat cu 2,58%, in urma unor schimburi de 2,7 milioane lei, iar titlurile Erste au generat o lichiditate de 2,69 milioane lei si s-au scumpit cu 1,87%.

Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix, au fost transferate 350 de obligatiuni emise de Primaria Eforie (EFO17), pentru suma totala de 34.440 lei. Titlurile au fost tranzactionare la pretul de 100 lei/titlu, in stagnare fata de cotatia de referinta.
Pe piata instrumentelor derivate (futures) de la BVB au fost incheiate doar trei contracte pe titlurile SIF Moldova, in valoare totala de 2.677 lei. Astfel derivatele avand activ suport actiunile SIF2 au fost cotate la 1,75 lei, pentru scadenta septembrie, in crestere cu 0,04 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri