Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige The Rompetrol Group sa faca oferte publice de preluare pentru societatile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, potrivit comunicatului transmis de catre asociatie.
"Rugam CNVM sa aplice normele legale in vigoare in cazul majoritarilor ce refuza respectarea legislatiei in vigoare, prin sanctionarea acestora nu doar cu avertisment si amenzi infime", se arata in comunicatul AIPC.

Investitorii atrag atentia asupra faptului ca, pentru nerespectarea prevederilor legale, amenda este cuprinsa intre 0,5% si 5% din capitalul varsat al emitentului in cauza.

Potrivit articolului 203 din legea pietei de capital, actionarul majoritar sau semnificativ al unei companiii listate trebuie sa initieze o oferta publica de preluare, pentru restul actiunilor, in termen de doua luni de la modificarea actionariatului.

Totodata, membrii asociatiei sugereaza introducerea unei penalizari de 0,1% pe zi, pentru fiecare zi de intarziere dupa expirarea celor doua luni, similara celor practicate de Ministerul Finantelor.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital a sesizat arbitrul pietei si in cazul altor companii, printre care Ardaf, Dunapref Giurgiu, Zimtub, Comat si Remarul 16 Februarie, unde actionarii majoritari sau semnificativi trebuie, potrivit legii, sa faca oferte publice obligatorii.

Solicitarea AIPC vine dupa ce fondul de investitii QVT, actionar minoritar al RRC, a cerut la finalul anului trecut arbitrului pietei de capital sa oblige The Rompetrol Group sa initieze oferta publica obligatorie de preluare pentru titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) aflate in posesia micilor actionari.

KazMunaiGaz, companie controlata de statul kazah, a achizitionat 75% din actiunile The Rompetrol Group, in august 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri