Activele nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au urcat, la finalul lui aprilie, cu 10,1%, la 5,381 miliarde lei (1,28 miliarde euro), fata de luna precedenta, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).
Comparativ cu activele de la finele anului 2008, luna anterioara a a dus o scadere de 7,6%.

Toate societatile au obtinut o crestere a activului net, cu exceptia SIF Moldova (SIF2), care inregistreaza o diminuare de 0,4% fata de luna anterioara, pana la 819,8 milioane lei.

SIF Banat-Crisana (SIF1) a raportat o crestere a activului net de 23,2%, cea mai mare urcare, pana la 999 milioane lei, in timp ce SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat o urcare de 14,2%, pana la 1,3 miliarde lei.

In aprilie, activele SIF Muntenia (SIF4) s-au majorat cu doar 0,35%, la 1,168 miliarde lei, iar cele ale SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 15,3%, pana la 1,09 miliarde lei.

SIF-urile au trecut pe plus


Pe fondul aprecierilor din luna aprilie, s-au micsorat si diferentele inregistrate fata de volumul activelor nete de la finele anului 2008, cel mai aproape de recuperarea integrala fiind SIF Banat-Crisana cu -1,2%.

Nivelul preturilor de inchidere la finele lui aprilie a inregistrat aprecieri importante in raport cu luna anterioara, pe fondul discutiilor purtate in cadrul si in jurul adunarilor generale a actionarilor, acestea fiind cuprinse in intervalul 112,1% la SIF Banat-Crisana si 40,6% la SIF Muntenia.

Astfel, urmare acestor aprecieri, toate SIF au trecut pe plus in anul 2009, cresterile inregistrate osciland in intervalul 87,2% la SIF Banat-Crisana si 8,0% la SIF Muntenia.

Investitiile din luna aprilie au crescut usor

Investitiile financiare pe termen scurt ale celor cinci SIF-uri au avut o scadere foarte mica, in aprilie, cu 0,8%.

Pe fondul unei usoare aprecieri a activelor totale in luna aprilie, ponderea actiunilor cotate in aceste active s-a pastrat la nivelul celei de luna trecuta, de circa 47%.

Si ponderea actiunilor cotate din aceasta categorie, in total investitii pe termen scurt, se pastreaza in jurul valorii de 97,0% similara cu cea inregistrata in luna anterioara.

Urmarita pe fiecare SIF, evolutia investitiilor financiare pe termen scurt din luna aprilie, comparativ cu luna anterioara, se prezinta astfel: 6,5% la SIF Moldova, 1,3% la SIF Muntenia, 0,7% la SIF Transilvania, -5,3% atat la SIF Oltenia, cat si la SIF Banat-Crisana.

Ponderea actiunile cotate a crescut usor la finele lunii anterioare la valoarea de 2,7 miliarde lei din active, ceea ce reprezinta 47,2% din activele totale.

In aceeasi perioada, actiunile necotate din portofoliul SIF-urilor au ajuns sa reprezinte peste 44% din totalul activele.

Investitiile in fondurile de investitii reprezentau la sfarsitului lui aprilie 18,3 milioane lei, in crestere cu 13% fata de luna anterioara.

SIF Muntenia continua sa aibe 14,2 milioane lei, cea mai mare expunere pe astfel de instrumente, plasamentele sale in fondurile de investitii reprezentand 1,1% din totalul activelor sale, fata de media de circa 0,32% pe ansamblul SIF.

Plasamentele in depozite bancare au crescut, per ansamblu, cu 44%

Si in aprilie, plasamentele in certificate de depozit se mentin la nivel zero.

Daca la finele lunii anterioare plasamentele in titluri de stat erau de 43,8 milioane lei, in luna aprilie se inregistreaza o usoara crestere fata de luna anterioara, atingandu-se astfel valoarea de 43,8 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de 0,8% din total active.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblu societatilor de investitii financiare la finele lunii aprilie era de 216,3 milioane lei, adica cu 44% mai mult decat luna anterioara.

Ponderea in total active SIF a depozitelor bancare a fost de 3,7% la finele lunii anterioare, in crestere cu 0,9% fata de luna precedenta.

Obligatiunile municipale detinute aveau o valoare de 1,787 milioane lei la finele lunii anterioare, in crestere cu 5%, iar obligatiunile corporatiste insumau 68,3 milioane lei fata de 63,2 milioane lei la finele lunii anterioare.

In luna aprilie, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 2,5 miliarde lei (0,6 miliarde euro), depasind pentru prima data dupa noiembrie 2008 pragul de 2 miliarde lei.

In luna aprilie, SIF5 si SIF2 au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 21,57%, respectiv 18,66% din capitalul lor social.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Banat Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna aprilie 8.749 tranzactii ce au insumat 7,19% din capitalul social.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri