Consiliul Legislativ a avizat proiectul de lege care vizeaza ridicarea pragului de detinere de 1% la societatile de investitii financiare (SIF), urmand ca ulterior sa fie introdus pe ordinea de zi pentru a fi dezbatut de Parlament, a declarat avocatul Cristian Dutescu.
"In avizul acesta am vazut ca s-a pus accentul pe faptul ca acest proiect de lege este o lege ordinara, nu o lege organica, deci necesita aprobare cu majoritate simpla in Parlament, adica majoritatea celor prezenti", mentioneaza Cristian Dutescu, citat de NewsIn.

Avizarea Consiliul Legislativ este o procedura normala, derulata inaintea intrarii proiectelor de lege in dezbaterea Parlamentului. Avizul Consiliului urmareste conformitatea proiectului de lege cu intreg sistemul normativ, pentru a nu intra in contradictie cu alte norme preexistente.

"Este deci un fel de control prealabil", explica Dutescu, adaugand ca "acuma urmeaza doar sa fie pus pe ordinea de zi de catre Biroul Permanent".

In prima jumatate a sedintei bursiere, dupa anuntul privind avizarea proiectului, actiunile SIF isi accelerasera cresterile pana la 5,22%, in vreme ce restul actiunilor din piata se apreciau cu doar 2,17%.

La jumatatea lunii, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate cu privire la pragul de detinere de 1% din capitalul societatilor de investitii financiare, dupa ce decizia fusese amanata la termenele din 2 iunie, 16 iunie si 7 iulie.

Firma Comrimet, unul dintre actionarii SIF Oltenia, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri, in cadrul unui proces pe care il avea cu societatea de investitii, judecat la Tribunalul Dolj.

Potrivit legislatiei in vigoare, investitorii nu pot detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare (SIF).

La sfarsitul anului trecut, Comrimet a dat in judecata SIF Oltenia, dupa ce i-au fost limitate drepturile de vot in cadrul unei adunari generale, la care firma era prezumata a actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu.

La AGA din 28/29 august 2008, actionarii SIF Oltenia au decis mentinerea lui Dinel Staicu in functia de presedinte si director general al companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri