Fondul Proprietatea (FP) va analiza intrarea in actionariatul SIF-urilor dupa ce va relua investitiile, dar numai in cazul eliminarii pragului maxim de 5% privind detinerile la cele cinci societati de investitii financiare (SIF), a declarat managerul FP, Grzegorz Konieczny.

"Cu siguranta ne vom uita la ele. Eliminarea pragului (de 5% privind detinerea, n.r.) ar fi si conditia. Ne vedem ca fiind tipul de investitor care aduce schimbari benefice in companiile in care investeste, iar cu un prag de 5% nu este posibil. Dar daca se renunta la acest prag, ne vom uita cu siguranta la SIF-uri, la fel cum ne vom uita si la alte cateva investitii", a spus Grzegorz Konieczny, potrivit Mediafax.

Revenirea Fondului la o politica de investitii este insa conditionata de o reducere semnificativa a discountului dintre valoarea activului net pe actiune si pretul din piata al titlurilor Fondului. In prezent, discountul se situeaza la aproximativ 22%. "Nu se vor face investitii pana la o reducere semnificativa a discountului", a afirmat, anterior, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets, intr-o conferinta de presa organizata, miercuri, de FP. Templeton Emerging Markets controleaza si compania care administreaza Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea nu are, insa, fixat un anumit prag in privinta reducerii discountului de la care sa reia investitiile, a afirmat, in aceeasi conferinta si managerul FP, Grzegorz Konieczny. "Nu avem cifre prestabilite, iar la acest nivel depinde si de investitiile pe care le putem face", a spus el.
Cele cinci societati de investitii financiare listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), si SIF Oltenia (SIF5).

Pragul de detinere la cele cinci SIF-uri a fost modificat in ianuarie 2012, de la 1% la 5% din actiuni. Detinerile au fost limitate la 5% pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor. Ministerul Finantelor Publice a propus, la inceputul lunii octombrie, eliminarea pragului de 5% la SIF-uri, dar a renuntat la inceputul lunii noiembrie la aceasta propunere.

Potrivit variantei de proiect de lege introdusa in dezbatere publica la inceputul lunii octombrie, pragul maxim pentru detinerile de actiuni la SIF-uri, in prezent de 5%, urma sa fie eliminat, iar actionarii societatilor sa poata stabili o limita in acest sens, in timp ce plafonul pentru participatiile la operatorii de piata ar fi trebuit sa creasca de la 5% la 20%. Prevederea referitoare la eliminarea pragului de detinere la SIF-uri a fost retrasa din cea mai recenta varianta a proiectului de lege privind modificarea legii pietei de capital, fiind pastrata insa prevederea prin care pragul de detinere la operatorii de piata creste de la 5% la 20% din totalul actiunilor.

Actiunile SIF-urilor se tranzactioneaza in prezent la discounturi mai mari decat cele ale Fondului Proprietatea. Cel mai ridicat discount dintre cele cinci societati este inregistrat de SIF Banat-Crisana, cu peste 56%, iar cel mai redus de SIF Muntenia, cu 29,2%. La un discount ridicat se tranzactioneaza si SIF Transilvania (SIF3), cu 46,4%, in timp ce in cazurile SIF Moldova si SIF Oltenia indicatorii se situeaza la 34,7%, respectiv 34,3%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri