Fondul Proprietatea (FP) isi va diversifica portofoliul pe termen mediu-lung, reducandu-si expunerea masiva pe care o are in prezent pe sectorul energetic, spune Johan Meyer, noul manager al FP, care a vorbit despre noi investitii in companii romanesti, dupa circa 7 ani de pauza.

Actiunile detinute la Hidroelectrica si Petrom reprezinta 54,2% din activele Fondul Proprietatea, cifra depasind 75% daca sunt incluse si celelalte participatii ale FP in companiile de energie si utilitati.

"Pentru a duce Fondul Proprietatea la urmatorul nivel avem nevoie sa diversificam portofoliul detinut. In momentul de fata suntem foarte concentrati pe sectorul energetic si imi doresc sa diversificam acest risc. Pe termen scurt trebuie sa rezolvam problema discountului de tranzactionare, dar pe termen lung exista posibilitatea sa facem noi investitii", mentioneaza Johan Meyer.

Declaratia lui Meyer, cel care l-a inlocuit la inceputul lunii trecute pe Greg Konieczny la conducerea FP, vine dupa ce fostul manager a exclus in trecut orice discutie despre noi investitii mai ales in conditiile in care discount-ul la care actiunile FP se tranzactionau fata de valoarea unitara a activului net (VUAN) ramanea departe de tinta de 15% impusa de actionari. Actiunile FP se tranzactioneaza in prezent la un discount de aproximativ 28% fata de VUAN.

"Un discount mai redus decat cel actual ne va permite sa ne uitam la noi investitii, deoarece la un discount de 30%, rascumpararea propriilor actiuni genereaza un randament de aproape 50% pentru investitori, dar daca discountul este mai mic, sa zicem 15-20%, avem investitii potentiale in piata de capital din Romania care ar putea sa genereze randamente mai bune decat rascumpararile de actiuni FP", spune Meyer.

Chiar daca pietele sunt la maxime, nu cred ca ne aflam intr-un moment prost pentru cumparatori. Daca ne uitam la evaluarile si randamentele dividendelor dividendelor oferite de companiile romanesti, cred ca este un moment excelent pentru a face achizitii

- Johan Meyer

Managerul Fondul Proprietatea sustine in continuare o reducere a dimensiunii FP, in conditiile in care, la o valoare actuala a activelor nete (VAN) de 2,6 mld. de dolari, "este incredibil de dificil sa faci o investitie pe BVB care sa conteze la nivel de portofoliu".

"O investitie de 10% din VAN ar fi 260 mil. dolari; chiar si o investitie de 1% ar insemna 26 mil. dolari – plasamente care in contextul dimensiunii pietei de capital romanesti par foarte dificile. Pur si simplu nu am putea sa facem investitii de o dimensiune suficient de mare astfel incat randamentele acestora sa conteze la nivelul intregului portofoliu FP", explica Meyer.

Sud-africanul mentioneaza ca un FP cu active de 1 mld. dolari – "doar pentru a aduce o cifra in discutie" – ar fi mult mai "agil" in piata romaneasca atunci cand vine vorba despre investitii noi si mai ales in companii inca aflate in faza de crestere.

Prioritatile lui Johan Meyer la Fondul Proprietatea vor ramane insa listarea companiilor din portofoliu si imbunatatirea guvernantei coporative la companiile de stat, care a suferit o puternica lovitura odata cu modificarea amendamentelor la OUG 109/2011, modificari in urma carora Guvernul va putea decide oricand sa scuteasca orice companie de stat de o selectie transparenta de manageri profesionisti si independenti din punct de vedere politic. Curtea Constitutionala a declarat Legea de modificare a OUG 109/2011, privind guvernanta corporativa, ca fiind neconstitutionala, proiectul intorcandu-se in Parlament si fiind reanalizat de comisii.

"In functie de veniturile din dividende de anul acesta, am putea sa facem o a doua distributie catre actionari"

Fondul Proprietatea (FP) a cerut luna trecuta ca Hidroelectrica sa distribuie intreg profitulde anul trecut sub forma de dividende, precum si distributii suplimentare de 1 mld. lei din rezultatul reportat reprezentand surplus realizat din rezerve de reevaluare.

"Am cerut dividende suplimentare si anul trecut, insa nu au fost aprobate initial. Totusi, la finalul anului, cand constrangerile bugetare au devenit mai evidente, statul a cerut dividende suplimentare. Constrangerile bugetare nu au disparut in 2018, iar Hidroelectrica este o companie care nu duce lipsa de cash, care detine un exces de cash in bilant, care nu are proiecte de investitii viabile ce necesita asemenea lichiditati, asa ca o returnare a numerarului catre actionari este cea mai viabila optiune in momentul de fata", considera Johan Meyer.

Daca cererea FP s-ar materializa, Fondul ar putea sa foloseasca banii pentru o noua distributie catre actionari, sau pentru finantarea unei oferte publice de cumparare de actiuni.

"In functie de veniturile pe care le inregistram in lunile care au ramas din acest an si in functie de asteptarile pe care le vom avea pentru urmatoarele 12 luni, s-ar putea sa ne aflam in situatia de a putea face o a doua distributie catre actionari, sau poate sa facem o noua oferta de cumparare de actiuni pentru a accelera programul de rascumparare", explica managerul FP.

De mentionat insa ca Fondul nu are foarte mult spatiu de manevra in privinta unei viitoare oferte de cumparare de actiuni, din cauza ca detine deja 17% din propriile actiuni, in vreme ce actionarii au aprobat rascumparari de pana la 20% din propriile actiuni. Fondul Proprietatea asteapta in prezent avizul ASF pentru anularea a circa 1,7% din actiunile proprii pe care le are in trezorerie.

Actionarii Fondul Proprietatea au aprobat deja distributia unui dividend brut de 0,0678 lei/actiune in acest an, platile urmand sa inceapa pe data de 29 iunie 2018. Titlurile FP se tranzactionau vineri pe bursa la un pret de 0,955 lei/unitate, randamentul dividendelor ajungand la 7,1% avand in vedere aceasta cotatie.

Aeroportul Bucuresti trebuie extins urgent. O listare ar rezolva o parte din problema finantarii

Fondul Proprietatea sustine o extindere cat mai rapida a Aeroportului Henri Coanda, in conditiile in care numarul de pasageri a crescut puternic in ultimii ani, actualul terminal urmand sa opereze la capacitate maxima in urmatorii ani.

"Extinderea este o investitie pe care o incurajam si care ar putea sa faciliteze cresterea pe termen lung a companiei. Este ceva vizibil cu ochiul liber pentru orice persoana care a fost recent in Aeroportul Bucuresti. In T1 Aeroportul a avut 2,7 milioane de pasageri, cu 6% mai mult fata de anul trecut, iar istoric vorbind acesta era cel mai slab trimestru din an. Din acest motiv sustinem puternic listarea pe bursa a companiei, astfel incat CN Aeroporturi Bucuresti sa isi poata asigura finantarea", spune Johan Meyer.

Intrebat daca ar sustine in schimb o majorare de capital la Aeroporturi Bucuresti in vederea atragerea fondurilor necesare extinderii, Meyer a declarat ca "FP ar lua in considerare aceasta varianta, chiar daca nu vedem cum o majorare de capital ar rezolva pe termen lung problema de finantare a companiei".

"Am vorbit cu oficialii statului si ne-au spus ca 'vor evalua' aceasta posibilitate. Valoarea maxima pe care companie o poate obtine este pe bursa. Pe plan international am vazut companii similare care s-au tranzactionat la multipli de 2x sau 3x comparativ cu evaluarea pe care noi o avem pentru Aeroporturi Bucuresti in propriul portofoliu", mentioneaza Johan Meyer.

In toamna anului trecut, oficialii CN Aeroporturi Bucuresti afirmasera ca lucrarile la un nou terminal pentru pasageri vor incepe in 2022, acesta urmand sa mareasca capacitatea aeroportului cu 5, pana la 10 milioane de pasageri transportati anual. Costurile lucrarilor de extindere au fost estimate la 818,5 mil. euro.

Sursa foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri