Am documentat la inceputul lunii martie perceptia posibilitatii unei deprecieri masive si generalizate a monedei nipone – refuzand sa impartasesc ideea larg vehiculata la acel moment conform careia pentru investitorii globali yenul japonez devenise o moneda de refugiu.
Aprecierea teribila a yenului – care la sfarsitul anului trecut se afla in postura celei mai puternice valute din lume – a avut la baza implozia speculatiilor „carry trade” si reechilibrarea dobanzilor la nivel global. Yenul nu a fost in niciun moment o „moneda de refugiu”, un „franc elvetian al Asiei” (de altfel, la randul sau aprecierea francului elvetian nu a avut legatura cu statutul traditional de „moneda de refugiu” al acestuia).

In ultimul trimestru al anului trecut, economia nipona s-a contractat cu peste 12%, marcand astfel cel mai dramatic declin al perioadei care a trecut de la criza petrolului din 1974. In ianuarie exporturile au suferit o scadere record de peste 45%, generand primul deficit al contului curent din ultimii 13 ani si cel mai important din ultimii 24 de ani. Datoria publica se apropia de 200% din produsul intern brut, marcand astfel cel mai mare nivel din G7. Japonia se confrunta totodata cu o instabilitate politica din ce in ce mai vizibila.

O asemenea economie nu putea fi emitentul si garantul unei „monede de refugiu”.

La inceputul acestui an, intre yen si restul universului valutelor asiatice exista deja un ecart considerabil. In perioada dintre mijlocul lunii august si sfarsitul lunii februarie, in conditiile in care wonul sud-coreean si rupia indoneziana pierdusera 45% si respectiv 30% in fata dolarului american, yenul japonez castigase 15%. Daca publicul tintea anularea acestui ecart – notam in martie – yenul devenea cu atat mai vulnerabil iar posibilitatea unei deprecieri bruste si puternice a monedei nipone cu atat mai probabila.

Pe parcursul ultimelor 6 luni, deficientele structurale majore ale economiei nipone dar si stabilizarea pietelor financiare internationale au provocat o depreciere importanta si generalizata a yenului japonez pe fondul revitalizarii speculatiilor globale „carry trade”. In perioada care a trecut de la inceputul lunii martie, yenul japonez a pierdut 20% si respectiv 25% in fata dolarului australian si a dolarului neo-zeelandez, si aproape 10% in fata lirei sterline si a monedei unice europene. Ecartul dintre yen si restul valutelor asiatice, totodata, s-a redus semnificativ.

La mijlocul lunii trecute, insa, percepeam ca similar febrei investitorilor locali pe bursele din Shanghai si Shenzhen, euforia globala ancorata de perspectiva unui reviriment economic puternic si sustenabil se extindea parabolic. Asia, in particular – scriam cu acelasi prilej – devenea vulnerabila unei corectii importante a ecartului dintre perceptii si realitate.

Daca o asemenea corectie incepe sa se materializeze – accentuarea trepidatiilor bursei de actiuni din China reusind sa fisureze optimisul global – un exit generalizat din speculatiile facute pe parcursul acestui an la „periferiile riscurilor globale” si finantate pe seama monedei nipone ar putea reincarca in mod notabil presiunile de cumparare asupra yenului japonez.


Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.





SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

Tradeville, Unirii 19, bl 4B, Bucuresti, tel: (021) 336 93 25, fax: (021)336 92 33

Autorizata prin Decizia CNVM nr. 398/15.02.2005


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri