Continuarea directiei ascendente a preturilor futures ale derivatelor pe actiuni de la Bursa sibiana a determinat cresterea lichiditatii, nivelul de optimism al investitorilor fiind reflectat si in intensitatea de la tranzactionare, incheiindu-se pentru prima data de la lansare o tranzactie cu derivatele pe actiunile SIF Muntenia (DESIF4).
La Sibex s-au incheiat peste 12.500 de contracte, dintre care 399 optiuni, in 2.438 de tranzactii, ce au atras o lichiditate de 15 milioane lei (3,53 milioane euro), cel mai bun rulaj din septembrie.

Numarul pozitiilor futures s-a mentinut la nivel constant situandu-se la 48.478, semn ca investitorii au preferat speculatiile scurte, marcand repede profiturile, se arata in comunicatul Sibex.

“Continuarea cresterilor a amplificat interesul pentru plasamentele pe cumparare care au adus randamente ridicate, apreciate de participanti cu atat mai mult cu cat acestea au fost rodul unor strategii speculative pe termen scurt, care permit deblocarea rapida a banilor si utilizarea lor pentru alte plasamente futures pe pietele unde se ivesc oportunitati la Sibex”, a declarat un broker, citat in comunicatul bursei sibiene.

Derivatele pe actiunile SIF Oltenia (DESIF5) au atras 11.837 de contracte, ce reprezinta echivalentul unui rulaj de 12 milioane de actiuni SIF5.

Pentru scadenta septembrie, cea mai lichida, DESIF5 a fost cotata la 1,2002 lei, in crestere cu 2,22 bani, dupa ce pe parcursul sedintei au variat intre un minim de 1,178 lei si un maxim de 1,2251 lei.

O crestere de 2,6 bani s-a inregistrat si pentru DESIF5 decembrie care a ajuns la 1,239 lei. Randamentele long corespunzatoare acestor cresteri au fost de 15,5% si 18,5 %.

DESIF5 iunie 2010 a inchis la 1,266 lei, iar pentru iunie viitor, cotatia urcat cu 2 bani la 1,29 lei/titlu.

O evolutie ascedenta au inregistrat si contractele cu activ suport titlurile SIF Moldova (DESIF2), care au atras 127 de contracte.

Astfel, DESIF2 septembrie a pendulat intre 1,01 lei si 1,105 lei/actiune, tranzactiile de la inchidere stabilind o cotatie de 1,07 lei/actiune, in urcare cu 4,2 bani.

Pentru decembrie, DESIF2 a castigat 4,1 bani pana la 1,09 lei/titlu, iar pentru martie si iunie anul viitor preturile au urcat cu 3,06 si 5 bani, valorand 1,1005 si 1,12 lei.

De asemenea, pe sectorul SIF s-au remarcat tranzactii, in premiera, pe derivatele cu activ suport actiunile SIF Muntenia (DESIF4) cu scadenta decembrie, cu 2 contracte.

Un alt punct de interes a fost reprezentat de piata contractelor financiare pentru diferenta (CFD) unde s-au consemnat 9 contracte pe activul suport SIF Banat-Crisana (CFD SIF1), pretul de 1,05 lei estimat pentru o actiune indicand o scadere de un ban.

Odata cu cresterea cotatiilor derivatelor pe actiuni sedinta a dus si intarirea monedei nationale fata de cea europeana, simbol pe care au fost incheiate 124 contracte.

Pentru septembrie, euro s-a depreciat cu 0,39 bani, pana la 4,24 lei, iar pentru decembrie cu 1,4 bani, cotatia fiind de 4,316 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri