Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) sustine ca raportul de evaluare intocmit in vederea retragerii de la tranzactionare a SC Mangalia (MANG) nu reflecta in totalitate situatia financiara actuala a societatii, fiind omise tranzactii care duc la o crestere a valorii activului net si a pretului de oferta.
Pretul stabilit de evaluatorul SC Finevex SRL Constanta este de 0,12 lei/actiune. pretul din raportul de evaluare a fost stabilit luand in calcul situatia societatii de la data de 31.07.2009 (cu doua luni si jumatate inainte de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor), constata AIPC.

Investitorii atrag atentia asupra faptului ca in luna august societatea a vandut un teren pentru care societatea a primit suma de 1.100.000 euro (4.645.960 lei), adica un plus de 0,2374 lei/actiune, care nu a fost luat in calcul de catre evaluatorul independent in stabilirea pretului de care ar beneficia actionarii care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzactionare a societatii.

“Consideram ca raportul de evaluare intocmit in vederea retragerii de la tranzactionare a societatii nu reflecta in totalitate situatia financiara actuala a societatii, fiind omise tranzactii care duc la o crestere a valorii activului net si, implicit, a pretului de care ar beneficia actionarii care nu sunt de acord cu delistarea. Solicitam Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare analiza raportului de evaluare si luarea in calcul a evenimentelor ulterioare intocmirii acestui raport, evenimente care duc la o crestere a pretului care ar trebui sa fie platit actionarilor care opteaza pentru retragerea din societate”, se arata in comunicatul AIPC.

In general, firmele de evaluare procedeaza arbitrar sau, mai exact, in majoritatea cazurilor, in avantajul actionarului majoritar (angajatorul sau de facto), alegand metoda de evaluare prin care se poate obtine pretul cel mai convenabil pentru acesta, asa cum s-a intamplat si in cazul evaluarii emitentului MANG.

“Nu poti evalua o firma la 0,12 ron/actiune cand ea vinde un teren la 0.2/actiune. Ni se pare evident ca evaluatorul emitentului MANG a ocolit metoda activului net corectat pentru ca pretul sa fie cat mai mic si astfel s-a ajuns la o situatie rusinoasa pentru piata de capital romaneasca Este exact situatia inversa evaluarii emitentilor din grupul Rompetrol unde evaluatorul a preferat abuziv metoda activului net corectat ocolind metoda fluxurilor financiare”, informeaza comunicatul.

Mai mult, investitorii solicita o reglementare simpla din partea CNVM “in sensul ca evaluatorul sa fie obligat sa tina seama de pretul cel mai mare obtinut, cum se intampla si in cazul OPP sau macar sa faca o medie aritmetica a preturilor obtinute”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri