Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) propune desemnarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a unui evaluator independent cu prestigiu pentru efectuarea unui raport de evaluare care sa stabileasca pretul din ofertele de preluare a companiilor din grupul Rompetrol de catre KazMunaiGaz.
La mijlocul lunii octombrie, CNVM a respins raportul de evaluare in cazul ofertelor de preluare de la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), ca urmare a activitatii necorespunzatoare a evaluatorului in cazul unui alt emitent din piata, au declarat surse din cadrul Comisiei, citat de NewsIn.

Investitorii propun ca evaluatorul independent sa ia in considerare ca metoda principala pe aceea a comparatiei cu multiplii platiti pe New York Stock Exchange (NYSE) pentru primii 3-5 emitenti, in functie de capitalizarea bursiera din domeniile similare de activitate (companii de rafinare precum Valero, Sunoco in cazul Rompetrol Rafinare si respectiv de servicii petroliere precum Schlumberger, Halliburton, Weatherford in cazul Rompetrol Well Services).

“Se vor considera valorile medii ale emitentilor vizati pentru indicatorii relevanti precum P/BV, P/S, PER, EV/EBITDA si apoi se vor aplica rezultatelor RRC si PTR pe ultimile 12 luni, respectiv perioada 1 iulie 2008-30 iunie 2009”, se indica in comunicatul Asociatiei.

Conform AIPC, acest proces de evaluare dureaza maxim 10 zile si pretul astfel obtinut va fi comunicat ofertantului, care are la dispozitie 3 zile lucratoare sa stabileasca pretul final - nu mai mic decat acest pret dat de evaluator.

“CNVM va include in decizia de acceptare a ofertei pe langa comisionul uzual si costul realizarii raportului de evaluare”, se mai arata in document.

The Rompetrol Group a fost obligat de catre arbitrul pietei de capital sa depuna pana in 12 noiembrie o alta evaluare in cazul ofertelor de preluare ale celor doua companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri