Fondul Proprietatea (FP) estimeaza ca va obtine in acest an un profit net de 110 milioane lei, de peste sase ori mai mic decat cel din 2009, in contextul in care nu se asteapta la incasari exceptionale din vanzarea de participatii.
Profitul pe 2010 va fi sustinut doar de dobanzile pe care le va incasa Fondul, rezultatul fiind mult mai mic fata de 2009 din anticiparii unui an lipsit de tranzactii de vanzare a participatiilor, care au generat rezultatul extraordinare de anul trecut, de 730 milioane lei, scrie NewsIn.

FP mizeaza in acest an pe venituri de 155,5 milioane lei, in scadere de peste 8 ori fata de incasarile din 2009.

Fondul Proprietatea estima recent ca va incheia anul 2009 cu afaceri de 1,29 miliarde lei, de peste doua ori mai mari decat in 2008.

De asemenea, lichiditatile FP au crescut in patru ani
de la zero la 500 milioane euro, fiind, "foarte probabil", compania romaneasca cu cele mai mari disponibilitati de "cash".

Premierul Emil Boc a anuntat de curand ca Guvernul a mandatat administrarea Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, in baza contractului renegociat.

"Pana la listarea Fondului, contractul mai trebuie aprobat in AGA, desemnat cel care semneaza contractul, pentru ca in final sa fie semnat efectiv contractul cu Franklin. Unul din pasii necesari listarii va fi si inregistrarea la CNVM a Fondului", a explicat Ionut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP
in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

Citeste si Fondul Proprietatea, pe Bursa din Viena. Lectia cehilor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri