Cehii de la Wood&Company au emis in luna decembrie a anului trecut warrant-uri cu actiunile Fondului Proprietatea, pe care le tranzactioneaza pe Bursa din Viena, conform unor informatii din piata locala de brokeraj, provenite din datele Bloomberg.
Warrant-ul este un instrument financiar derivat care ii confera detinatorului dreptul ca la scadenta, proprietarul sa detina respectivele titluri.

"Judecand simplist, este ca si cum s-ar tranzactiona chiar actiunile. Ce demonstreaza asta? Eficienta pietelor financiare si faptul ca o nevoie pentru un instrument financiar atractiv poate fi pusa in practica indiferent de granite sau hatisuri legislative de catre cei care stiu meserie si au fonduri suficiente. Noi nu stim sa facem asta, dar n-ar fi rau sa invatam", a declarat pentru Wall-Street Nicolae Ghergus, director general al Confident Invest.

Contactati de Wall-Street, reprezentantii Wood au explicat ca acesta nu este un produs de retail iar mass-marketingul ar fi ilegal. El este destinat unui numar foarte limitat si exclusiv de clienti institutionali ai companiei cehe.

Principala diferenta dintre warrant-uri si optiunile call este ca primele sunt emise si garantate de companie, in timp ce optiunile sunt simple instrumente de tranzactionare, neemise. De asemenea, maturitatea unui warrant este deseori masurata in ani, in timp de optiunile au cateva luni.

Wood a emis, pe 4 decembrie 2009, 943 800 de astfel de instrumente, la pretul de 36 de euro. Pretul maxim a fost de 36,3 euro, atins in sedinta de ieri, iar cel minim a fost de 35 de euro, pe data de 17 decembrie 2009.

Pe bursa din Viena se tranzactioneaza loturi de 1000 de warranturi (1w=500.000 de actiuni), ceea ce duce pretul unui astfel de pachet in jurul a 36.000 de euro. La pretul maxim de ieri, un lot costa 36 300 de euro.

In timp ce romanii viseaza la listare, cehii tranzactioneaza derivate la Viena

La sfarsitulul anului trecut, oficialii Fondului Proprietatea au propus actionarilor tranzactionarea pe Romanian Over-The-Counter, un proiect propus de Asociatia Brokerilor, menit sa organizeze si transparentizeze schimburile cu actiunile FP.

"Actionarilor Fondului Proprietatea li s-a pus la dispozitie platforma ROTC, insa au refuzat-o in parte, manipulati de cativa 'experti' in piete financiare la dezbaterea organizata anul trecut de executiv, pe motiv ca listarea pe un alt sistem decat cel al NYSE sau LSE 'ar genera un pret mai mic decat valoarea reala a actiunilor'. Iata ca acum se tranzactioneaza un instrument financiar derivat, care nu poate sa ascunda valoarea reala a titlurilor, si care nu este nici mai mica nici mai mare decat cea reala", a mai spus Ghergus.

Acum se intampla ca Wood&Co sa isi tranzactioneze warranturile pe una din pietele de la Viena, iar actionarii de la Fondul Proprietatea isi vand inca actiunile pe Piata ''Stefan Furtuna'', si traiesc cu speranta ca vor fi listati candva macar la Bucuresti si cu increderea in expertii internationali, a conchis brokerul.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Fraklin Templeton.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri