Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), propune actionarilor Fondului reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, si distribuirea banilor actionarilor.

Propunerea va fi discutata de actionarii Fondului Proprietatea intr-o AGA programata pentru 22 noiembrie, potrivit unui convocator transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de Franklin Templeton in numele Fondului Proprietatea.

"Reducerea este justificata de optimizarea capitalului social al Fondului Proprietatea, ce implica restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportional cu participarea la capitalul social varsat al Fondului Proprietatea", se arata in convocatorul AGA.
Scaderea capitalului social cu 676,9 milioane lei se va realiza prin reducerea valorii nominale a actiunilor de la 1 leu la 0,95 lei, astfel ca fiecare actionar va incasa cate 0,05 lei/actiune.

Fondul Proprietatea are in prezent un capital social de 13,778 miliarde lei, care av fi insa diminuat cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei prin anularea actiunilor rascumparate in 2011. Astfel, suma de 676,9 milioane lei va fi scazuta din capitalul social care va rezulta dupa anularea actiunilor rascumparate in 2011.

In AGA programata pentru 22 noiembrie actionarii vor analiza si propunerea Franklin Templeton pentru aprobarea unui nou program de rascumparare de actiuni.

Administratorul Fondului propune rascumpararea unui pachet de 252,8 milioane de titluri reprezentand 1,87% din actualul capital social (de 13,778 milioane lei) sau 10% din "valoarea capitalului social subscris la data relevanta, aplicandu-se valoarea cea mai mica dintre acestea doua, incepand de la data la care programul de rascumparare aprobat prin hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 4/25 aprilie 2012 este finalizat (sau revocat de catre actionari)".

Noul program de rascumparare se va derula in termen de 18 luni de la publicare deciziei AGA in Monitorul Oficial.
Actiunile vor fi rascumparate la preturi care pot varia intre 0,2 lei si 1,5 lei.
"Implementarea acestui program de rascumparare se va face sub rezerva disponibilitatii resurselor financiare necesare", se arata in convocatorul AGA.

Fondul a lansat in luna aprilie un program de rascumparare in care sunt vizate titluri reprezentand 8% din capitalul social si prin care a cumparat deja 2,34% din propriile actiuni, pentru care a platit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). Inca 4,35% din toate actiunile FP ar putea fi achizitionate printr-o oferta de cumparare pe care Franklin Templeton a anuntat, miercuri, ca vrea sa o lanseze in numele Fondului.
Raportat la cel mai recent pret de la Bursa al actiunilor Fondului, pachetul vizat in oferta de cumparare este evaluat la 449,7 milioane lei (100,7 milioane euro).

Actionarii vor fi informati in AGA din 22 noiembrie cu privire la listarea secundara a Fondului.

Cotarea actiunilor Fondului Proprietatea la bursa de la Varsovia a fost aprobata de actionarii FP inca din iunie 2012, insa s-a realizat inca deoarece fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ulterior Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a definitivat reglementarile care sa permita o conexiune intre Depozitarul Central de la Bucuresti si institutia similara de la Varsovia. Ulterior, reglementarile trebuie aprobate si de Banca Nationala a Romaniei.
Listarea secundara era preconizata pana la finele anului trecut, insa termenul limita a fost prelungit de doua ori, noua tinta fiind sfarsitul acestui an.

Tot in data de 22 noiembrie, actionarii vor trebui sa stabileasca daca mai vor ca Fondul sa fie administrat de Franklin Templeton sau daca vor fi demarate procedurile pentru selectia unui nou administrator.

Astfel, actionarii pot aproba de principiu prelungirea mandatului Franklin Templeton pentru inca patru ani, incepand din 30 septembrie 2014, sau imputernicesc Comitetul Reprezentantilor sa organizeze o licitatie internationala pentru selectia unui nou administrator.

"Comitetul Reprezentantilor va informa actionarii lunar cu privire la stadiul selectiei prin publicarea de note de informare pe pagina de internet a Fondului Proprietatea. Comitetul Reprezentantilor va informa SAI imediat dupa finalizarea selectiei, astfel incat SAI sa convoace AGOA propunand actionarilor sa voteze candidatul care a castigat selectia organizata de Comitetul Reprezentantilor, precum si aprobarea semnarii contractului de administrare a investitiilor. Costurile aferente noii selectii vor fi suportate de Fondul Proprietatea, iar Comitetul Reprezentantilor va prezenta un raport cu privire la bugetul aferent licitatiei internationale si procedurii de selectie, dupa finalizarea selectiei", se arata in convocator.

Greg Konieczny, managerul FP, a declarat pentru Ziarul Financiar ca Franklin Templeton va candida pentru un nou mandat daca se va organiza un nou proces de selectie a administratorului Fondului Proprietatea.

Actionarii FP vor discuta in AGA si bugetul de venituri si cheltuieli al Fondului Proprietatea pentru anul viitor.

Pe ordinea de zi figureaza si noi ratificari si aprobari pentru toate hotararile adoptate de adunarile generale extraordinare si ordinare ale actionarilor si a tuturor actelor incheiate, adoptate si emise in numele Fondului Proprietatea prin Franklin Templeton intre 6 septembrie 2010 si 21 noiembrie 2013, precum si aprobarea si ratificarea oricaror documente, actiuni si operatiuni de implementare in baza acestora, inclusiv privind administrarea Fondul Proprietatea in sistem unitar.

La finele lunii august, investitorii institutionali straini detineau 56,91% din actiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates detine cel mai mare pachet de actiuni FP, reprezentand peste 18% din capitalul social, iar compania de administrare a investitiilor City of London are o participatie 4,87%. City of London a anuntat in luna august ca si-a redus participatia la Fond la 4,87%, de la 9,43% in precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Activul net al Fondului Proprietatea a crescut in luna august cu 1%, la 15,184 miliarde lei.
Raportat la ultimul pret de joi al actiunilor Fondului Proprietatea la BVB, FP are o capitalizare bursiera de 10,327 miliarde lei (2,313 miliarde euro). In prezent, actiunile Fondului sunt tranzactionate la un discount de 36% fata de valoarea activului net pe actiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri