Franklin Templeton a obtinut acordul actionarilor Fondul Proprietatea (FP) cu privire la reinnoirea mandatului pentru o perioada de inca doi ani incepand cu 30 septembrie. Viitorul comisioanelor suplimentare pe care Templeton ar trebui sa la primeasca de pe urma distributiilor de cash ramane insa o necunoscuta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) urmand sa aiba ultimul cuvant in aceasta privinta.

Adunarea Generala a Actionarilor Fondul Proprietatea a votat marti in conformitate cu recomandarile facute de Franklin Templeton cu privire la ordinea de zi a sedintei. Astfel, pe langa prelungirea mandatului de administrare, acestia au decis si reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea cu 240 milioane de lei, la 11,57 miliarde de lei, ca urmare a anularii unor actiuni rascumparate

Situatia comisioanelor suplimentare pe care Franklin Templeton le va incasa in urmatorii ani pentru administrarea Fondul Proprietatea ramane insa incerta pentru moment, dupa ce actionarii FP au aprobat atat o anexa la contract in care acestea nu mai exista - asa cum ceruse ASF, cat si o anexa in care comisioanele suplimentare exista - asa cum ceruse Elliot Associates.

Pe 30 septembrie intra in vigoare anexa cu schimbarile la contractul de administrare pe care le ceruse ASF, printre care se numara si eliminarea comisioanelor suplimentare. A doua anexa, care prevede noile comisioane, va intra in vigoare dupa ce ASF o va aproba - Greg Konieczny, Fondul Proprietatea

Anterior, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare detinator de titluri FP, a propus ca administratorul sa primeasca un comision suplimentar de 2% din distributiile de numerar catre actionari care se fac pana la 31 octombrie 2015 si de 1% pentru distributiile care se fac dupa 1 noiembrie 2015. ASF a respins insa in luna august comisioanele suplimentare deoarece acestea nu au fost stabilite in 2009, cand Franklin Templeton a castigat licitatia internationala pentru administrarea Fondul Proprietatea.

Intrebat ce va face daca ASF va refuza sa aprobe comisioanele suplimentare, Greg Konieczny a evitat un raspuns transant, mentionand ca "noi speram totusi ca acestea sa fie aprobate; daca nu vor fi aprobate va trebui sa luam o decizie in privinta a ceea ce facem in continuare".

Pe langa faptul ca prelungeste mandatul Templeton la FP cu inca doi ani, noul contract mai prevede si tinte clare de performanta pentru administrator. Astfel, Franklin Templeton va trebui sa reduca pana la 15% discountul fata de VAN la care actiunile FP se tranzactioneaza. In prezent, discountul este de circa 25,5%%.

Konieczny, despre zvonurile privind vanzarea Petrom: Cine le raspandeste ar trebui macar sa isi faca "temele"

Seful Fondul Proprietatea a comentat si zvonurile aparute saptamana trecuta privind o noua incercare a FP de a vinde integral pachetul de actiuni Petrom. Actiunile FP au crescut puternic saptamana trecuta (+6,5%) dupa aparitia acestor informatii.

“Daca cineva raspandeste aceste zvonuri, ar trebui macar sa isi faca inainte temele, unii oameni nu sunt constienti de limitarile pe care le avem. Fondul Proprietatea nu poate vinde ‘dintr-un foc’ mai mult de 20% din active, iar pachetul Petrom reprezinta 35% din VAN”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea.

Legislatia prevede ca intr-un exercitiu financiar FP nu poate instraina peste 20% din totalul activelor fara o aprobare prealabila obtinuta in Adunarea Generala a Actionarilor.

In ceea ce priveste listarea secundara pe Bursa din Londra, managerul Fondul Proprietatea a anuntat finalizarea documentatiei necesare. In prezent, Fondul asteapta ca ASF sa modifice reglementarile ce vizeaza utilizarea titlurilor de interes (Depository Interests) pentru a putea sa se listeze pe piata britanica.

De asemenea, Fondul Proprietatea asteapta si acordul ASF privind reducerea capitalului social pentru a putea desfasura un nou program de rascumparari de actiuni.

"Ne asteptam ca decizia ASF sa vina chiar saptamana aceasta sau saptamana viitoare, fapt ce ne va permite sa lansam imediat al patrulea program de rascumparari", a explicat Konieczny.

Noul program de rascumparari pe care Fondul Proprietatea il va desfasura ar putea sa vizeze pana la 7,3% din titlurile FP (aproape 1 miliard de titluri).

Foto: Shutterstock / Monede

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri