ASF a avizat unele modificari ale statului FP decise de actionari in luna aprilie, insa a respins clauza prin care remuneratia Franklin Templeton ar trebui sa ia in calcul si anexe la contractul de administrare, intr-una dintre acestea fiind prevazut un comision suplimentar pentru Templeton, scrie Mediafax.

Fosta autoritate a pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale carei atributii au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a respins in luna ianuarie comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma sa le incaseze din vanzarea participatiilor din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) si distribuirea de dividende suplimentare, intrucat acestea ar incalca termenii conveniti la licitatia pentru numirea administratorului FP.

Actionarii FP au aprobat in luna aprilie o modificare a statutului societatii prin care remuneratia Franklin Templetona ar trebui calculata in functie si de unele anexe la contractul de administrare initial.

ASF a repins la inceputul acestei saptamani decizia actionarilor FP si a propus un text identic cu cel din contractul de administrare in vigoare.
Fondul Proprietatea (FP) a initiat, la finalul lunii mai, o actiune in justitie impotriva ASF, in calitate de succesor al CNVM, pentru obtinerea avizarii comisioanelor suplimentare destinate administratorului Fondului, Franklin Templeton.

Printre motivele invocate de CNVM in ianuarie, cand a respins comisioanele suplimentare pentru Templeton din vanzarea participatiilor detinute de FP, autoritatea arata ca acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vanzarii "investitiilor de natura titlurilor de capital" nu respecta obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii pentru alegerea ca administrator al Fondului Proprietatea.
La inceputul lunii aprilie a anului trecut, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat propunerea celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates, privind vanzarea de active pentru ca apoi banii obtinuti sa fie distribuiti investitorilor.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Dupa listarea Fondului la BVB, in 25 ianuarie 2010, investitorii institutionali straini au fost principalii cumparatori de actiuni Fondul Prorprietatea, astfel ca la finalul anului trecutei controlau 56,51% din totalul titlurilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
New Market: Listati, listati, listati! Cei trei 'L' necesari bursei