Banca Transilvania (TLV) propune actionarilor sa se listeze pe Bursa din Viena si sa isi majoreze capitalul social cu 391,58 milioane de lei (96,17 mil. euro), potrivit convocatorului remis Bursei de Valori Bucuresti. Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii spune ca finalul anului este un termen realist pentru listare, daca actionarii isi vor da acordul.
"In momentul de fata vrem sa obtinem o aprobare de principiu de la actionari, pentru ca sunt multe chestiuni tehnice de rezolvat pentru o eventuala listare. Vrem o listare duala, la Viena sau Varsovia, doua piete de referinta pentru regiune, dar Bursa din Viena ramane prima optiune, fiind centrul financiar al Europei de Est, cu lichiditate foarte mare. Piata din Romania este foarte putin lichida si nu cred ca mai este in avantajul investitorilor si actionarilor bancii sa fie listati doar aici. Vrem sa le dam posibilitatea de a tranzactiona titlurile pe o piata cu o lichiditatate de 60-70 de ori mai mare decat la BVB", a declarat Horia Ciorcila (foto), pentru Wall-Street.

In opinia sa, dupa acordul de principiu al actionarilor, partea tehnica nu ar trebui sa dureze foarte mult, asa ca spera ca pana la finalul anului sa se concretizeze acest proiect.

Desi Bursa din Viena are o piata mult mai competitiva, emitenti de calibru si o concurenta mai mare, presedintele TLV este convins ca banca Transilvania va fi un emitent interesant pentru investitorii straini.

"Pana la urma este o listare duala, compania va ramane si la Bucuresti, dar cream posibilitati pentru toti investitorii", a mai spus Ciorcila.

Majorarea de capital se va realiza prin utilizarea a trei surse: capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, in suma de 173,9 milioane lei, prin utilizarea primelor de emisiune integral incasate in valoare de 97,68 milioane lei si prin noi aporturi de numerar din partea actionarilor, de 120 milioane lei.

De asemenea, banca propune aprobarea tranzactionarii drepturilor de preferinta, pentru o perioada de 15 zile lucratoare.

Totodata, actionarii vor supune la vot bugetul de venituri si cheltuieli si programul de investitii pentru acest an si vor alege noii administratori ai bancii in perioada 2010-2014.

In prezent, banca are un capital social de 1,086 miliarde lei, impartit in 1,08 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. Cel mai mare actional este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o detinere de 14,61%, in timp ce Bank of Cyprus are 9,7% din capitalul social.

Valoarea de piata este de 2,47 miliarde lei (0,61 mld. euro), conform ultimului pret de 2,28 lei/actiune. Banca Transilvania este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti din 1997.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri